Pittig Cheddar Aardappelbrood
Een zeer smaakvol en kruidig brood, perfect voor een enkel groot brood of vier kleinere broden.
Ingrediënten
- 4 eetlepels suiker
- 2 eetlepels gedroogde gist
- 250 milliliter warm bier op 50 graden
- 1250 gram bloem
- 230 gram pittige cheddar kaas
- 185 gram melkpoeder
- 1½ theelepel zout
- 1½ theelepel mosterdpoeder
- 2 losgeklopte eieren
- 1 eiwit
- 1 eetlepel sesamzaad
Instructies
- Neem een grote kom en los daarin de suiker en gist op in het warme bier.
- Laat dit mengsel 5 minuten staan.
- In een andere kom meng je 1125 gram bloem, cheddar kaas, melkpoeder, zout en mosterdpoeder.
- Roer het bloemmengsel door het gistmengsel en blijf roeren tot je een zacht deeg hebt.
- Bestrooi een glad werkoppervlak met bloem en leg het deeg erop.
- Kneed het deeg tot het glad en elastisch is, dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Voeg extra bloem toe als het deeg te kleverig is.
- Verdeel het deeg in 2 of 4 delen en vorm er mooie ronde broden van.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broden erop, zorg ervoor dat ze niet te dicht bij elkaar liggen vanwege het rijzen.
- Bestrijk de broden met eiwit en strooi sesamzaad erover.
- Maak kruiselings 1/2 centimeter diepe inkepingen met een scherp mes.
- Dek de broden af met een schone theedoek en laat ze rijzen op een warme, tochtvrije plaats gedurende ongeveer 1 1/2 uur, totdat de broden in volume zijn verdubbeld.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C.
- Bak de broden in 20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Notities / Tips / Wijnadvies
Geniet van dit smaakvolle pittige Cheddar Aardappelbrood als een heerlijk bijgerecht of als basis voor verrukkelijke sandwiches!