Ajam opor

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 ½ kg kip
  • peper
  • zout
  • ketjap manis
  • 8 eetlepel(s) olie
  • 1 grote ui zeer fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 geraspte kemirienoten
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel djinten
  • ½ theelepel koenjit
  • 1 theelepel goela Djawa
  • 1 stuk trassi ter grootte van een boon
  • 3 dl santen

Instructies

  • Was de kip goed (ook inwendig) en verdeel hem overlangs in 4 of meer delen.
  • Strooi er peper en zout op.
  • Verwarm de olie en bak de stukken kip daarin onder geregeld keren snel aan alle kanten mooi van kleur.
  • zet het vuur lager, doe de ui en de knoflook in het bakvet en fruit de ui daarin onder geregeld omscheppen goudgeel.
  • Voeg dan de geraspte noten, de ketoembar, de laos, de djinten en de koenjit toe en laat alles goed warm worden en even mee bakken.
  • Schenk dan 1 1/2 dl kokend water in de pan en doe er ook de goela djawa en de met water aangeroerde trassi in.
  • Leg, als de inhoud weer kookt, het deksel op de pan, zet het vuur lager en laat de kip in ± 30 minuten gaar worden.
  • Doe dan de santen in de pan en laat de saus in de open pan enigszins inkoken.
  • Draai de stukken kip af en toe om.
  • Proef de saus en voeg naar smaak ketjap en/of zout toe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kip
Land van herkomst Indonesië