Consommé van grijze garnalen

Porties: 10
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de gevogeltefond:

  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 tak bladselderij
  • 6 liter water
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadjes laurier
  • zout
  • 10 geplette peper
  • 3 kip of 1 soepkip

Voor het klaren:

  • 2 wortelen
  • 1 prei
  • ½ stengel bleekselderij
  • 3 eetlepel(s) tomatenpuree
  • zout
  • 5 geplette peper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadjes laurier
  • 12-14 zuivere eiwitten
  • 1 kg ongepelde verse garnalen gemalen of zeer klein gehakt

Voor het garnituur:

  • 1 wortel
  • ¼ komkommer
  • 300 gr verse gepelde garnalen
  • 1 stengel bleekselderij
  • enkele kervelplukjes

Instructies

Fond:

  • Maak de groenten schoon en breng ze ongesneden in gezouten water aan de kook, samen met de tijm, de laurier en de geplette peperkorrels.
  • Voeg er, als het water kookt, de kipkarkassen bij en laat de bouillon 45 minuten trekken.
  • Ontschuim en ontvet regelmatig.
  • Giet de bouillon door een zeef en laat haar afkoelen.
  • Snijd de groenten in dobbelsteentjes en vermeng ze met de tomatenpuree, de kruidenen een klein scheutje water.
  • Voeg de eiwitten toe en klop het geheel goed los.
  • Voeg er de fijngemalen, niet gepelde garnalen bij en giet er de gevogeltefond op.
  • Breng aan de kook en roer met een houten lepel zeer regelmatig, zodat de eiwitten niet verbranden.
  • Laat 50 minuten op laag vuur trekken (laat niet meer doorkoken en roer zeker niet meer; de koek, gevormd door de eiwitten, mag niet worden gebroken).
  • Zeef de bouillon door een vochtige neteldoek.
  • Snijd de garnituurgroenten in fijne dobbelsteentjes en kook ze in kokend gezouten water beetgaar.
  • Verfris ze en laat ze dan uitlekken.
  • Doe het garnituur en de gepelde garnalen in een voorverwarmde soepterrine.
  • Giet de consommé erover en voeg er de kervelplukjes bij.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep / Vis / Zeevruchten