Erwtensoep van Astrid Veltman
Ingrediënten
- 500 gram hamschijf of 3 schouderkarbonades
- 150 gram zuurkoolspek
- 1 grove rookworst
- 400 gram erwten
- 1 selderijknol
- 500 gram prei
- 1 winterwortel
- 1 bosje selderij
- 2 aardappels
- zout peper
- 2 bouillontabletten
- roggebrood
Instructies
- Was de erwten en zet ze op met 3 1/2 dl koud water en de hamschijf.
- Laat ze koken en schuim zo nodig af.
- Voeg het zuurkoolspek toe en kook alles in ± 2 uur zachtjes gaar.
- Voeg de in stukjes gesneden prei, wortel en knolselderij en het gehakte selderijgroen toe.
- Leg er de worst bij en voeg de geraspte rauwe aardappelen toe.
- Voeg 5 dl (of meer) water en de bouillontablet(ten) toe.
- Laat nog 30 minuten zachtjes doorkoken.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Neem de hamschijf, de worst en het zuurkoolspek uit de soep.
- Snijd de worst in plakjes en de hamschijf in stukjes en voeg dit weer aan de soep toe.
- Snijd het spek in dunne plakjes, leg die op het roggebrood en geef dit, met mosterd, bij de soep.
Notities / Tips / Wijnadvies
N.B.: het selderijgroen dat aan de knol zit, is niet eetbaar.