Broccoli-Serranoham Filotaart

Serveer met een salade of tomatensaus.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 g broccoli in roosjes
  • 10 vellen diepvries fillobladerdeeg
  • 4-5 eetlepels basilicum-olijfolie
  • 3 eieren
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 100 g fetakaas verkruimeld
  • 100 g serranoham of achterham

Instructies

  • Ontdooi het filodeeg gedurende 2 uur.
  • Kook de broccoli in ruim kokend water met wat zout gedurende 3-4 minuten, tot deze beetgaar is.
  • Spoel de broccoli af onder koud water in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Neem het filodeeg uit de verpakking en vouw voorzichtig uit.
  • Bestrijk 3 vellen filodeeg met basilicum-olijfolie en leg met ruime overhangende rand in een quichevorm.
  • Herhaal deze stap nog 2 keer met 3 vellen filodeeg, maar leg ze iets verspringend in de vorm.
  • Herhaal deze stap nog een keer; de quichevorm moet nu royaal met filodeeg bedekt zijn.
  • Klop de eieren in een kom los met de Griekse yoghurt.
  • Roer de verkruimelde fetakaas en peper naar smaak erdoor.
  • Schenk het eimengsel in de vorm en leg de broccoliroosjes erin.
  • Snijd de ham in repen en verdeel losjes over de vulling.
  • Verfrommel het laatste vel filodeeg en leg dit op de vulling.
  • Vouw de overhangende filodeeg losjes en onregelmatig over de vulling.
  • Bewaar de taart tot bereiding in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk het deeg bovenop de taart licht met olie.
  • Schuif de taart een richel onder het midden in de oven en bak gedurende ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Deze filotaart met broccoli en serranoham gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. De citrusachtige tonen van de wijn vullen de smaken van de ham en de broccoli aan, terwijl de frisheid zorgt voor een goede balans.
————————————————————————————————–
Land van herkomst Internationaal