Gegratineerde appelpartjes met vanilleroomijs en wijnsiroop
AllerHande februari 2001
Ingrediënten
- 3 stevige appels Elstar
- 2 dl droge witte wijn
- 3 eetlepel(s) diksap appel fles à 400 ml
- 4 speculaasjes pakje à 250 g
- 2 eetlepel(s) bruine basterdsuiker
- 25 g roomboter
- ½ bak vanilleroomijs à 1 l
Instructies
- Appels schillen, klokhuizen verwijderen en appels elk in 8 partjes snijden.
- In pan wijn met diksap aan de kook brengen.
- Appelpartjes toevoegen en in ca. 8 minuten tegen de kook aan gaar laten worden.
- Met schuimspaan appelpartjes uit pan nemen, even boven pan laten uitlekken en op bord leggen.
- Grill voorverwarmen op hoogste stand.
- Op hoog vuur appelkookvocht in ca. 5 minuten inkoken tot stroperige saus en iets laten afkoelen.
- Speculaasjes fijn verkruimelen.
- Op vier ovenvaste bordjes of schaaltjes appelpartjes in cirkel leggen.
- Speculaasjes en bruine suiker erover strooien.
- Boter in vlokjes erover verdelen.
- Bordjes met twee tegelijk onder hete grill schuiven en suiker in ca. 2 minuten laten smelten.
- Met ijsbolletjeslepel grote bol vanilleroomijs op gegratineerde appelpartjes scheppen.
- Wijnsiroop erover scheppen.