Gegrilde varkenstongen
Ingrediënten
- 4 varkenstongen
Voor de marinade:
- 1 ui
- 1 grofgesneden wortel
- 2 peterselie
- 2 kruidnagel
- 1 takje tijm
- 1 blaadjes laurier
- 1 eetlepel peper
- zout
- ½ dl azijn
- 1 dl witte wijn
Voor de afwerking:
- 4 eetlepels peterselie
- 2 gehakte sjalotjes
- 4 spekbanden van 5 x 30 cm
- 4 spek
Instructies
- Was de tongen en kook ze in ongeveer 45 min. halfgaar in gezouten water.
- Pel ze daarna en laat ze afkoelen.
- Maak intussen de marinade: meng alle ingrediënten en giet de marinade over de afgekoelde tongen.
- Dep de tongen na 2 uur droog en wentel ze in een mengsel van peterselie en sjalotten.
- Wikkel ze in de spekbanden.
- Snijd het ontzwoerde gerookte spek in stukken.
- Steek de tongen afgewisseld met het gerookte spek op spiesen of op een spit. Bak ze gaar in de grillpan, op de barbecue of aan het spit.
- Maak intussen het sausje: hak de sjalotten fijn en smoor ze enkele minuten in een
- klontje boter (bij voorkeur in een pan met dikke bodem).
- Giet er de azijn over en laat dit zachtjes inkoken.
- Voeg, als de azijn bijna volledig is ingekookt, de room toe en laat het weer tot 3/4
- inkoken.
- Zet de pan op een laag vuurtje en roer er beetje bij beetje de boter door.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg er, als de saus niet zuur genoeg is, een scheutje kruidenazijn aan toe.
- Serveer de varkenstongen met de saus en een aardappeltje in de schil.
Notities / Tips / Wijnadvies
Als de saus schift door de warmte, werkt u ze terug op met wat koud water.