Gekarameliseerde zalm met crème van gegrilde broccoli

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 g broccoliroosjes
  • 25 g boter
  • 1 ui grofgesneden
  • 5 teentjes knoflook 1 fijngehakt en 4 in dunne plakjes
  • 500 ml groentebouillon van tablet
  • 300 g zalmfilet
  • 100 ml olijfolie
  • 3 eetlepel(s) lichtbruine basterdsuiker
  • 1 limoen geperst
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 75 ml crème fraîche
  • 1 uitje fijngesnipperd
  • 250 g zwarte tagliatelle

Instructies

  • Verhit de grillpan voor.
  • Leg de broccoliroosjes in de pan en grill ze kort tot er een mooie grillstreep ontstaat.
  • Verhit de boter in een hapjespan en fruit hierin de grofgesneden ui en het fijngehakte teentje knoflook.
  • Voeg de gegrilde broccoli en de groentebouillon toe en kook alles zachtjes gaar.
  • Snijd de zalm in 4 gelijke stukken.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de zalm alleen aan de onderzijde 2-3 minuten.
  • Meng intussen de basterdsuiker met naar smaak limoensap en sojasaus en bestrijk de bovenkant van de stukjes zalm hiermee.
  • Verhit wat olijfolie in een klein pannetje en frituur de knoflookplakjes hierin lichtbruin en krokant.
  • Laat de knoflookchips op keukenpapier uitlekken.
  • Laat de broccoli uitlekken.
  • Pureer het broccolimengsel met naar smaak crème fraîche in de keukenmachine en breng op smaak met zout en peper.
  • Kook de zwarte pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Verhit 2-3 eetlepels olijfolie in een hapjespan en fruit hierin het fijngesnipperde uitje.
  • Schep de rode peper en de uitgelekte zwarte pasta erdoor.
  • Laat de suiker op de zalm met behulp van de brûléebrander karameliseren.
  • Of verhit de grill van de oven op de hoogste stand en laat de suiker onder de grill snel karameliseren.
  • Schep een spiegeltje van broccolicrème in het midden van vier borden.
  • Leg daarop een stukje zalm.
  • Draai met een vork een bundeltje van de pasta en leg dit ernaast.
  • Strooi de knoflookchips over de pasta.
  • Serveer de rest van de broccolicrème en de zwarte pasta erbij.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Groenten / Vis / Voorgerechten / Zalm
Land van herkomst Italië