Boerenquiche met Ham, Aardappel en Augurk

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 150 g koude boter in kleine blokjes
  • 300 g bloem gezeefd
  • 5 eieren
  • 4 dikke plakken ham à 150 g in blokjes
  • 1 grote aardappel in kleine blokjes
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 3 zoetzure augurken in kleine blokjes
  • 2-3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • Sap en rasp van ½ citroen
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng met je vingertoppen de koude boter door de gezeefde bloem en een ½ theelepel zout tot een kruimelige massa.
  • Voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed met koele handen tot een samenhangende deegbal.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten.
  • Kook vier eieren 5 minuten, laat ze afkoelen, pel ze en halveer ze.
  • Meng in een kom de ham met aardappel, sjalot, augurk, peterselie, citroenrasp en 1 eetlepel citroensap.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Rol op een met bloem bestoven werkvlak 2/3 van het deeg uit tot een dunne ronde lap van 30-32 cm.
  • Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd overtollig deeg langs de bovenrand weg.
  • Verdeel het ham-aardappelmengsel over de bodem en leg de gekookte eieren ertussen.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vorm.
  • Leg de deeglap op de vulling.
  • Maak de randen van het deeg vochtig en druk ze met een schulprand dicht.
  • Maak drie gaatjes in het deegdeksel en decoreer indien gewenst met restjes deeg.
  • Klop het laatste ei los en bestrijk hiermee het deeg.
  • Bak de quiche in het midden van de oven in ongeveer 1 uur en 30 minuten goudbruin en gaar.

Notities / Tips / Wijnadvies

  • Serveer de boerenquiche met een groene salade.
  • Je kunt de quiche eventueel op smaak brengen met extra kruiden, zoals tijm of rozemarijn, afhankelijk van je voorkeur.
  • Deze hartige boerentaart is ideaal als hoofdgerecht voor een gezellig diner of als lunchgerecht.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Hartige taart / Hoofdgerechten / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Nederland