Heldere kippensoep met ananas
Ingrediënten
Instructies
- Maak de prei, de selderij en de wortelen schoon, was ze en snijd alles in kleine stukjes.
- Houd 1/4 van deze groenten apart.
- Was de uien, verwijder het kroontje en snijd ze, ongeschild, in stukken.
- Snijd de soepkip in stukken en bak die in een klontje boter goudgeel.
- Voeg er 3/4 van de prei-, selderij en wortelstukjes aan toe, alsook de uien en het geplette teentje knoflook.
- Laat even fruiten en voeg er dan 3 liter water bij.
- Breng op smaak met de peperkorrels, tijm, laurier en zout.
- Laat de bouillon ± 4 uur zachtjes koken en schuim regelmatig af.
- Vermeng de overige groentestukjes met de tomatenpuree, het rundergehakt, de eiwitten, peper en zout en kneed dit goed door elkaar.
- Giet de bouillon door een zeef en schep het vet er zorgvuldig af (u kunt het vet er ook afdeppen met behulp van enkele velletjes keukenpapier).
- Breng de gezeefde bouillon opnieuw aan de kook en kruid met peper en zout.
- Voeg er al roerend het groenten-vleesmengsel aan toe en laat dit, net onder het kookpunt, ± 40 minuten trekken.
- Schil intussen de ananas, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees indobbelsteentjes.
- Haal het kippevlees van de botten en snijd het in reepjes.
- Klop de room stijf.
- Rooster de amandelschilfers in een droge pan en laat ze afkoelen.
- Schep de helder geworden bouillon voorzichtig door een neteldoek en breng haar weer aan de kook.
- Verdeel het kippevlees en de ananasstukjes over 4 borden en giet er dewarme consommé over.
- Schep er een lepeltje room op en versier met de amandelschilfers en de kervelplukjes.