Home made ketchup
Bij hamburgers van de barbecue smaakt zelfgemaakte tomatenketchup toch het allerlekkerst. Goed afgesloten kun u de ketchup ± 1 jaar bewaren.
Instructies
- Vermeng in een roestvrijstalen pan 3 kg rijpe, ontvelde en grofgehakte tomaten met 200 gr gesnipperde sjalotten en 100 gr fijngesneden rode paprika.
- Breng dit al roerend aan de kook en laat het op laag vuur in ± 30 minuten zacht worden.
- Pureer de groenten en laat deze ± 1 uur op matig vuur indikken.
- Roer regelmatig.
- Bind 1 1/2 theelepel selderijzaad, 1 theelepel pimentbessen, 1 theelepel mosterdzaad en 1 stukje pijpkaneel in een stukje kaasdoek tot een buideltje samen.
- Voeg dit met 250 gr suiker en 1 eetlepel zout bij het tomatenmengsel en laat het nog 30 minuten sudderen.
- Laat het met 3 1/2 dl azijn en 5 eetlepels fijngehakte basilicum nog 10
- minuten sudderen.
- Verwijder het kruidenbuideltje en breng de ketchup zonodig op smaak.
- Schenk de hete ketchup in warme gesteriliseerde glazen potten tot 3 cm onder de rand.
- Sluit de potten snel en goed af.
Steriliseren
- Zet de potten op een rooster in een diepe pan.
- Giet er zoveel heet (niet kokend) water bij tot ze 3 cm onder staan.
- Sluit de pan.
- Breng het water aan de kook en laat het ± 10 minuten koken.
- Neem de potten met een tang uit de pan en laat ze afkoelen.