Home made ketchup

Bij hamburgers van de barbecue smaakt zelfgemaakte tomatenketchup toch het allerlekkerst. Goed afgesloten kun u de ketchup ± 1 jaar bewaren.
Deel op Facebook Recept afdrukken

Instructies

  • Vermeng in een roestvrijstalen pan 3 kg rijpe, ontvelde en grofgehakte tomaten met 200 gr gesnipperde sjalotten en 100 gr fijngesneden rode paprika.
  • Breng dit al roerend aan de kook en laat het op laag vuur in ± 30 minuten zacht worden.
  • Pureer de groenten en laat deze ± 1 uur op matig vuur indikken.
  • Roer regelmatig.
  • Bind 1 1/2 theelepel selderijzaad, 1 theelepel pimentbessen, 1 theelepel mosterdzaad en 1 stukje pijpkaneel in een stukje kaasdoek tot een buideltje samen.
  • Voeg dit met 250 gr suiker en 1 eetlepel zout bij het tomatenmengsel en laat het nog 30 minuten sudderen.
  • Laat het met 3 1/2 dl azijn en 5 eetlepels fijngehakte basilicum nog 10
  • minuten sudderen.
  • Verwijder het kruidenbuideltje en breng de ketchup zonodig op smaak.
  • Schenk de hete ketchup in warme gesteriliseerde glazen potten tot 3 cm onder de rand.
  • Sluit de potten snel en goed af.

Steriliseren

  • Zet de potten op een rooster in een diepe pan.
  • Giet er zoveel heet (niet kokend) water bij tot ze 3 cm onder staan.
  • Sluit de pan.
  • Breng het water aan de kook en laat het ± 10 minuten koken.
  • Neem de potten met een tang uit de pan en laat ze afkoelen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Barbecue / Saus