Honing koekjes voor de Kerst

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 350 gram honing
  • 100 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel(s) citroen (potje)
  • 1 eetlepel(s) cacaopoeder
  • 2 eetlepel(s) speculaaskruiden
  • ½ theelepel gember
  • ½ theelepel nootmuskaatpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel koriander
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • bloem
  • bloem bestoven, niet ingevette bakplaat
  • schijfjes appel

Instructies

  • Verwarm 350 gr honing met 100 gr suiker en 100 gr boter, zodat de suiker oplost.
  • Het mengsel tot lauw laten afkoelen en er 1 ei, 1 el citroenrasp (potje), 1 el cacaopoeder, 2 el speculaaskruiden en elk ½ tl gemberpoeder, nootmuskaatpoeder, kaneel en koriander doorroeren.
  •  Dan 500 gr bloem met 1 tl bakpoeder zeven, de honingmassa toevoegen en het geheel tot een stevig, soepel deeg kneden.
  • Dit in plasticfolie verpakken en een hele dag op kamer­temperatuur laten rusten.
  • Na een dag het deeg opnieuw doorkneden en het op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 1 cm dikte uitrollen.
  • Er figuurtjes uitsteken of uitsnijden en aan de bovenkant met een dikke satéprikker een gaatje maken.
  • Leg de vormpjes op een met bloem bestoven, niet ingevette bakplaat en bak ze in een warme oven (180°C) in 20 minuten gaar.
  • De koekjes lossteken, op een rooster laten afkoelen en 3 dagen in een trommel leggen, samen met schijfjes appel.
  • De koekjes worden dan taai en kunnen versierd worden.
  • Daarna worden de koekjes opgehangen aan raffialintjes, die versierd zijn met een belletje.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Ei / Koek
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Kerst