Recept afdrukken
No ratings yet

Luikse salade

Recept categorieën: Kinderkoken, Salade, Varkensvlees
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De boontjes schoon maken en koken in zoutwater, gedurende 30 minuten, de aardappelen schillen en in een andere kookpot, gedurende 25 minuten, gaar laten worden.
  • Snij het spek in stukjes en stoof die in een grote pan, zonder toevoeging van andere vetstof.
  • Als het spek mooi gebruind is, een scheutazijn in de pan schudden.
  • Doe de mosterd in een grote slakom.
  • Giet er de boontjes op.
  • Snij de aardappelen in grote stukken en werp ze bovenop de bonen.
  • Voeg er de stukken spek bij en vermeng den alles ondereen.
  • Desnoods bij kruiden.

Tips / Opmerkingen

Deze salade past bij geroosterde varkensrib (dit zonder het gerookt spek). de prinsessenbonen kunnen vervangen worden door in heel kleine stukken gesneden paardenbloem. Dit gerecht is ook voorkinderen uiterst gepast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kwartels in de oven

Recept categorieën: Gevogelte, Varkensvlees, Wild
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Het laurierblad, de uien en een teentje knoflook zeer fijnhakken.
  • Werk dit mengsel kruiden bij de boter.
  • Stevig vermengen.
  • Peper en zout bijdoen, en de tijm.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne schijven.
  • Was ze en droog ze af.
  • Doe het voorzichtig, om ze niet te beschadigen.
  • Leg de aardappelen in een grote slakom en strooi er peper en zout op.
  • Met de hand omroeren, zodat ale ingrediënten goed aan een kleven.
  • Een gratineerschotel inwrijven met een teentje look, tot het bolletje heel is opgebruikt.
  • Bedek de bodem met twee regelmatige lagen aardappelen.
  • Met warm water precies onderdekken en in de oven plaatsen (thermostaat 6), nadat u klontjes bewerkte boter er op hebt gelegd. (zes klontjes boter overhouden voor de kwartels).
  • Nadat de aardappelen ongeveer 1 uur 30 minuten gegratineerd zijn, de warmte van de oven verminderen.
  • Vul de kwartels met het mengsel boter en kruiden en laat 15 tot 20 min.
  • In warme oven bakken.
  • Voeg de dunne spekzwoerden bij in de botersaus om meer smaak te geven.
  • Nu en dan omkeren tot ze mooi gebruind zijn.
  • Als de kwartels voldoende gebraden zijn, ze op de schotel aardappelen leggen en opdienen.

Tips / Opmerkingen

Bijpassende wijn

een goede rode bourgogne.

Recept afdrukken
No ratings yet

Herfstslaatje

Recept categorieën: Noten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

Bereidingswijze

  • schil de knolselderij, snijd hem in schijven, daarna in kleine vierkantjes.
  • Schil de aardappelen, verdeel deze eveneens in stukjes en laat aardappelen en knolselderij in gezouten water (waaraan citroensap is toegevoegd), gedurende 10 tot 15 minuten koken.
  • De blokjes moeten gaar, maar nog stevig zijn.
  • Overgiet met citroensap.
  • Maak de witlofstronken schoon en snijd ze fijn.
  • De champignons verdeelt u in schijfjes, de geschilde appel in partjes.
  • Maak de mayonaise, doe er ofwel de room ofwel de yoghurt bij en breng op smaak (mag niet flauw smaken).
  • Meng alle ingrediënten met deze saus.
  • Bekleed de slakom met blaren van de latuw (goed schoongemaakt) en leg hierop het mengsel.
  • Versier met walnoten.

Tips / Opmerkingen

Het is soms beter de champignons te schillen voor ze te wassen, dit hangt af van hun kwaliteit.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde schapenbout met kruiden

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Schapenvlees
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Voor de marinade

Bereidingswijze

  • Laat de schapenbout minstens 5 tot 6 uren weken.
  • Maak de marinade klaar met olijfolie, waaraan u volgende aroma's toegevoegd hebt; de teentjes knoflook, de gesneden uien, tijm en een vermorzeld laurierblad, de basilicum, de zwarte peper en het zout.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne schrijven.
  • Was die en droog ze af.
  • Doe ze in een grote terrine en strooi er peper en zout op.
  • Goed mengen met de handen, zodat peper en zout over alle aardappelschijven verdeeld wordt.
  • Een gratineerplaat in boteren en de aardappelen er over twee lagen in leggen.
  • Doe er klontjes boter op en giet er water over, zodanig dat de aardappelen nauwelijks bedekt worden.
  • Gedurende minstens 1 uur 30 minuten in een warme oven plaatsen (thermostaat 7-8).
  • De aardappelen zijn gaar, als het water praktisch helemaal verdwenen is.
  • Steek schillertjes knoflook in het vlees, wrijf het in met peper en zout, besmeer het met de rest van de boter.
  • Leg de bout nu op de gekookte aardappelen en zet terug in de hete oven.
  • Laat 1/4 uur braden, per ½ kg.
  • Is de schapenbout mooi gebruind, keer hem dan om.
  • Zodra de braadtijd om is, de ovendeur open zetten en het vuur doven.
  • Laat het vlees nog enkele minuten zwellen, alvorens op te dienen.

Tips / Opmerkingen

U kan de schapenbout apart bakken en opdienen met dauphine aardappelen (zie recept in de groenten rubriek).
Bijpassende wijn
een pittige rode wijn: bourgogne (pommard, nuits-saint-georges), of eon bordeaux (saint-emilion, pomerol).

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde kabeljauw

Recept categorieën: Ovenschotel, Vis
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de kabeljauw koken in court-bouillon, met tijm, laurier, peper en zout.
  • Het water moet nauwelijks sudderen, pocheer gedurende 5 minuten.
  • giet de vis dan af, ontdoe hem van graten en vel en plat hem grofweg.
  • de aardappelen koken, ze in schijven snijden en daarmee de bodem van een vuurvaste schotel bedekken.
  • de sjalotten schillen en hakken.
  • Laat ze even zacht smoren in de rest van de boter.
  • Zodra ze bruinen er meel over strooien en nog enkele minuten stoven.
  • Goed mengen.
  • Bevochtig ze met de koude melk en dezelfde hoeveelheid court-bouillon.
  • Omroeren tot een dikke saus.
  • Muskaat, vis en het citroensap toevoegen.
  • van het vuur nemen en er de helft van de kaas bij werken.
  • Stevig mengen.
  • Proef dan en pas verder de kruiden aan.
  • giet deze bereiding over in de schotel met de aardappelen.
  • Strooi daarop de rest van de kaas.
  • in de hete oven plaatsen, tot er een gouden korst op komt, en zeer warm opdienen.

Tips / Opmerkingen

Bijpassende wijn

een muscadet of gros-plant.

Recept afdrukken
No ratings yet

Duifjes met veenbessen

Recept categorieën: Gevogelte, Wild
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Voor de puree

Bereidingswijze

  • De vogels binnen en buiten schoon maken.
  • Met een vork 50 g boter mals en romig kneden en daaronder verwerken : ½ koffielepel zout, peper, de geraspte ui, tijm, dragon en peterselie.
  • De duifjes van binnen en van buiten insmeren met deze gekruide boter.
  • BBind de vogels dicht en laat ze gedurende 10 minuten aan alle zijden bruinen, in 40 g boter en olie.
  • Dek de duiven dan toe met een snede spek en zet de braadpan 12 a 15 minuten in een voorverwarmde hete oven.
  • De temperatuur verlagen en het braadproces nog 10 a 15 min.
  • Op middelmatige warmte verder zetten, dikwijls met saus begieten.
  • Vooraf hebt u de aardappelen, geschild en gekookt in zout water en er een droge puree van gemaakt (zonder melk), maar met toevoeging van 2 eierdooiers, boter, muskaat, peper en zout.
  • Kneed uit deze purée 6 vogelnestjes, bestrijk die met eigeel, opgelost in wat melk, plaats deze nestjes dan op een met boter ingesmeerde ovenplaat.
  • Het touwtje rond de duiven los winden.
  • De vogels warm wegzetten, plaats de nestjes in een hete oven om ze vlug te laten goudgeel worden en tegelijkertijd op te warmen.
  • Giet de bouillon op het braadnat breng deze saus aan de kook, haal het vet af met een lepel en laat de veenbessen (na ze gewassen te hebben) gedurende 8 minuten, met wat suiker in de saus gaar worden.
  • Leg de vogels in hun nestjes.
  • Omring ze met veenbessen, die u met de schuimspaan hebt opgevist en dien de saus op in een kommetje.

Tips / Opmerkingen

Bosbessen of gepelde witte druiven kunnen de veenbessen vervangen. Ze kunnen, om tijd te winnen, vooraf gaar gekookt worden in hun siroop.
Aanbevolen wijn
een rode gecorseerde wijn: saint-emilion, cotes-du-rhone of een bourgogne.

Recept afdrukken
No ratings yet

Dauphine aardappelen

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kinderkoken
Feestdagen etc: veg
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en laat ze gaar worden in kokend zoutwater.
  • Giet ze af en maak er fijne puree van.
  • Doe er een beetje peper en een snuifje muskaat bij.
  • Op zacht vuur laten uitdrogen.
  • Doe het water, zout en boter in een grote kastrol en breng dit aan de kook.
  • Zet de vlam lager en giet er, in een keer het meel bij.
  • Zeer snel omroeren met een houten spatel, tot het deeg niet meer aan de wanden van de ketel blijft kleven.
  • Van het vuur nemen.
  • Verwerk er, een voor een, de vijf eieren onder, telkens stevig vermengd.
  • Het laatste ei tot omelet kloppen en beetje bij beetje bij het mengsel roeren, tot het deeg het niet verder opneemt.
  • U moet een smeuïge, maar vaste pate bekomen.
  • In een verhouding van ⅔ soezendeeg en ⅓ puree flink vermengen.
  • Proeven en desnoods bij kruiden
  • Frituurolie opwarmen, als dit heet is, er balletjes van de pate in werpen, 7 a 8 per keer.
  • Zodra de dauphine-aardappelen mooi gebruind zijn, ze uit de frituur halen.
  • Leg ze op opslorpend papier, in een grote slakom.
  • Zet die vooraan in de oven, om ze warm te houden.

Tips / Opmerkingen

Uitstekend gerecht bij een feestmaal. Kinderen zijn er verzot op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chips

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De aardappelen schillen en in schijfjes van ongeveer 2 mm snijden.
  • Dompel deze in koud water, gedurende ½ uur.
  • Giet ze dan af en droog ze grondig op.
  • Bak ze, met kleine hoeveelheden, in heet frituurvet, gedurende 2 a 3 minuten.
  • Naar gelang ze gebakken zijn, ze op absorberend papier leggen (of op een doekje), dat op een vuurvaste schotel ligt.
  • Houd de chips warm, zonder nochtans te overdrijven.

Tips / Opmerkingen

Nog dunner versneden, kunnen zulke chips bij een aperitief opgediend worden, op voorwaarde dat u ze vooraf even knapperig laat worden in de oven. Deze chips kunnen ook geserveerd worden met alle gegrilleerde vlees-soorten, of bij brochette bvb.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gepofte aardappelen met gehakt

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Besprenkel een ovenplaat met wat zout, leg de aardappelen en aubergine erop en pof ze ca. 1 uur in de oven.
  • Bak de knoflook en een kwartier voordat de aardappels en aubergine klaar zijn glazig in wat Alpro® soya Bakken & Braden.
  • Voeg de bonen, Alpro® soya Fijngehakt, komijn- en chilipoeder en Alpro® soya Cuisine toe.
  • Laat dit geheel zachtjes sudderen.
  • Snijd de aubergine doormidden,lepel de binnenkant eruit en voeg je het toe aan de gehaktsmoor.
  • Leg op elk van de vier borden een gepofte aardappel en kruis de aardappel in.
  • Schep de gehaktsmoor erop.

Recept afdrukken
No ratings yet

Burgers met courgette en aardappelsalade

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vleesvervangers
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Voor de dressing:

Bereidingswijze

  • Maak de schil van de aardappels schoon en kook ze in zijn geheel in ca. 20min gaar.
  • Giet ze af en leg ze op een oven schaal om af te koelen.
  • Snijd de courgettes in de lengte door de helft, verwijder de zaadlijsten en snijd in grove schuine stukjes.
  • Bak de courgettes op hoog vuur met olijfolie tot ze goud bruin worden.
  • Draai het vuur laag en voeg op het laatste moment de gesnipperde knoflook toe.
  • Laat de knoflook niet te bruin later worden, anders word het bitter.
  • Breng de courgettes op smaak met zout en peper en voeg de oregano toe.
  • Mix alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar.
  • Snipper de uien fijn en hak de peterselie.
  • Snij de lauw warm aardappelen in grove stukjes en meng het met de uien, peterselie en dressing.
  • Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper.
  • Bak de Alpro® Soya Burgers 4 minuten in de pan met een beetje olie aan beide kanten goudbruin.
  • Serveer de burgers met de aardappel salade en de gegrilde courgette.