Amandelmelk

Amandelmelk is ideaal voor mensen met een koemelkallergie of lactose intolerantie.
Zo kun je toch een soort melk drinken zonder last te krijgen van je maag of darmen.
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 160 gram amandelen

Instructies

  • De amandelmelk blijft een paar dagen houdbaar in de koelkast, dus bepaal zelf hoeveel je denkt op te kunnen in die paar dagen.
  • Verder kun je na het proeven van je eerste zelfgemaakte amandelmelk bepalen of je deze de volgende keer dikker wilt hebben of juist dunner.
  • Je verandert dan simpelweg de verhouding tussen amandelen en water.
  • Laat de noten weken in een kom of in de blender.
  • Als je weinig geduld hebt kun je ze minimaal 1 uur laten weken in gekookt (niet kokend) water.
  • Maar het gewenste effect bereik je eerder wanneer je ze zo ongeveer 8 uur of langer (bijvoorbeeld een nachtje) laat weken in ongekookt water.
  • Hoe langer je de amandelen weekt, hoe romiger de substantie wordt. 2 dagen laten weken is ook prima!
  • De amandelen zwellen op wanneer ze water absorberen.
  • Na het weken giet je de amandelen af in een vergiet en spoel je de noten schoon met koud water.
  • Dit is belangrijk omdat in het water waarin je de amandelen hebt geweekt fytinezuur overblijft.
  • Fytinezuur remt de opname van veel voedingsstoffen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
  • Je stopt vervolgens de amandelen (weer terug) in de blender.
  • Voeg 750 tot 1000 milliliter water toe.
  • Gebruik een paar keer de pulse functie om de geweekte noten te breken en blend de noten vervolgens ongeveer 1-2 minuten op de hoogste stand.
  • Plaats de notenmelk zeefzak in een grote kom.
  • Giet de amandelmelk langzaam in de notenmelk zeefzak.
  • Een groot deel van de amandelmelk stroomt gelijk door in de kom.
  • Om de overige amandelmelk uit de pulp te krijgen, knijp je in de zeefzak met pulp net zolang totdat er geen amandelmelk meer uitkomt.
  • Als je een beetje geduld hebt houd je dit een paar minuutjes vol.
  • Gooi de amandelpulp niet weg! Je kunt deze gebruiken als toevoeging aan je havermout of smoothie.
  • Ook kun je de amandelpulp gebruiken in deeg voor bijvoorbeeld muffins.
  • Wanneer je de pulp uitspreidt over de ovenplaat en 2-3 uur helemaal droog bakt op lage stand, dan kun je het gebruiken als meel voor in diverse baksels.
  • Voor meer schenkgemak kun je de amandelmelk vanuit de kom terug gieten in de blender.
  • Spoel de blender wel eerst even schoon.
  • Je kunt de amandelmelk ook in een hoge kan bewaren.
  • Laat de amandelmelk desgewenst even koelen in de koelkast.
  • De amandelmelk is zoals gezegd zo’n 3 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast.
  • Bewaar deze het liefst afgesloten, op de koudste plek in de koelkast.
  • Voilà; je zelfgemaakte amandelmelk is klaar!

Notities / Tips / Wijnadvies

Schud de amandelmelk even alvorens je deze gebruikt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Basisrecept / Koude Dranken
Geschikt voor Dieët: Koemelk allergie / Lactosevrij