Recept afdrukken
No ratings yet

Tartes aux pruneaux

pruimentaartjes
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In droge koekenpan amandelschaafsel goudbruin roosteren.
  • Plakjes bladerdeeg op ingevette bakplaat leggen.
  • Randen van bladerdeeg met water bestrijken en 2 cm omklappen, zodat dikker randje ontstaat.
  • Met mes inkepingen in randje snijden of tanden van vork erin drukken.
  • Suiker in midden van bladerdeeg strooien.
  • Pruimen in vieren snijden, pitten verwijderen.
  • Stukjes fruit met bolle kant omhoog op bladerdeeg leggen.
  • In midden van oven taartjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Uit oven bovenkant van taartjes direct royaal bestrijken met jam (daarvan gaan ze glanzen).
  • Amandelschaafsel erover strooien en taartjes laten afkoelen tot lauwwarm of koud

Tips / Opmerkingen

Serveren met losgeroerde, ongezoete crème fraîche.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stoofpeermousse met in amandel gepaneerde ijsbolletjes

AllerHande 2004
Recept categorieën: Fruit, IJs, Nagerecht
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Stoofpeertjes in zeef laten uitlekken, vocht opvangen.
  • Van stoofpeertjes 4 partjes aan 1 kant in lengte insnijden, zodat waaiervorm ontstaat.
  • Rest van stoofpeertjes fijn snijden.
  • In koele kom slagroom met suiker, vanillesuiker en limoensap lobbig kloppen.
  • Kom met plasticfolie afdekken en in de koelkast zetten.
  • Gelatine 5 minuten in glas met koud water weken.
  • Amandelschaafsel in droge koekenpan kort roosteren en op het bord laten afkoelen.
  • Gelatine goed uitknijpen.
  • Opgevangen stoofpeertjes vocht met speculaaskruiden en mespunt zout in een steelpannetje verwarmen.
  • Port door perenvocht roeren. Pan van vuur nemen en gelatine in warme vocht oplossen.
  • Van mengsel 4 eetlepels apart houden (bijv. in glas schenken).
  • Rest in kom schenken en deze in grotere kom met ijskoud water zetten.
  • Gelatine Mengsel al roerend in ca. 10 minuten lobbig laten worden (let op: dit proces kan ineens erg snel gaan!).
  • Helft van slagroom door lobbig gelatine mengsel spatelen.
  • Stukjes stoofpeer voorzichtig erdoor scheppen en rest van slagroom snel erdoor spatelen (door te lang spatelen gaat mengsel schiften).
  • Mousse 3-4 minuten afgedekt in koelkast zetten.
  • Lange vingers halveren.
  • Op vier dessertborden ring vormpje zetten.
  • Lange vingers met gesuikerde kant tegen wand in ringvorm zetten.
  • Stoofpeertjes Mousse in ringvorm scheppen en bovenkant gladstrijken.
  • Achtergehouden gelatinemengsel klein beetje verwarmen (glas in schaaltje kokend water zetten) zodat het weer vloeibaar wordt.
  • Mengsel met lepel voorzichtig over de bovenkant van de mousse verdelen.
  • Borden afdekken met plasticfolie en mousse nog minstens 30 minuten in de koelkast laten opstijven.
  • Glad mes tussen koek en rand van ringvorm halen en ring vormpjes voorzichtig verwijderen.
  • Bolletje ijs snel door amandelschaafsel rollen en met peer waaiertjes naast stoofpeertjes mousse leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stamppot rauwe spinazie met kip

AllerHande 2006
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappels in ca. 20 minuten gaarkoken.
  • Ui in boter glazig bakken, kerriepoeder 1 minuut meebakken.
  • Kipfilets inwrijven met zout en peper en tussen ui leggen.
  • Kip in 10 minuten rondom bruin en gaar bakken.
  • In een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin roosteren.
  • Kookroom zachtjes verwarmen.
  • Aardappels afgieten en met warme kookroom tot puree stampen.
  • Uimengsel met bakvet en helft van amandelschaafsel door puree mengen.
  • Spinazie in gedeelten door puree scheppen.
  • Stamppot op laag vuur nog even verwarmen, zodat spinazie iets slinkt.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Kipfilets in plakjes snijden.
  • Stamppot over vier borden verdelen en plakjes kip erop leggen.
  • Garneren met de rest van amandelschaafsel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Speculaastaart met abrikozen

AllerHande 2006
Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng in een kom de bloem met de basterdsuiker, speculaaskruiden, een mespunt zout en
  • de stukjes boter door elkaar.
  • Kneed alles met koele handen snel tot een samenhangende rol deeg (of meng het met
  • behulp van de pulseknop in de keukenmachine).
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast minstens 30 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een dunne lap met een doorsnede
  • van 30 cm; bekleed hiermee de ingevette vorm.
  • Maak in een kom de amandelspijs met een vork los en meng de crème fraîche en het ei
  • erdoor.
  • Strijk dit mengsel over de taartbodem uit.
  • Beleg met een laagje abrikozen en strooi er ten slotte de geschaafde amandelen over.
  • Schuif de taart een richel onder het midden in de oven en bak hem in 30-40 minuten
  • goudbruin.

Tips / Opmerkingen

Eenvoudig te maken met lekker veel amandelspijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige bloemkoolsoep met amandelen

AllerHande 2006
Recept categorieën: Noten, Soep, Vleesvervangers, Voorgerechten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fruit in een soeppan de ui en knoflook in de olie ca 1 minuut.
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe en bak ze al omscheppend 1 minuut mee; de bloemkool mag
  • niet bruin kleuren.
  • Verkruimel de bouillontabletten erboven en schenk er 750 ml heet water bij.
  • Laat de soep aan de kook komen.
  • Zet het vuur lager en laat de soep 10 minuten zacht koken tot de bloemkool gaar is.
  • Rooster intussen al omscheppend het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
  • Schep het amandelschaafsel op een bord.
  • Pureer de soep met behulp van een staafmixer of keukenmachine.
  • Meng de crème fraîche en het citroensap erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Warm de soep nog even door tot hij goed heet is.
  • Verdeel de soep over de kommen of diepe borden en strooi er het amandelschaafsel over.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lauwwarme groentesalade met geitenkaas

AllerHande 2005
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Salade
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In droge koekenpan amandelschaafsel lichtbruin roosteren, uit pan nemen en laten afkoelen.
  • Couscous volgens gebruiksaanwijzing bereiden.
  • In wok helft van olie verhitten en roerbakgroenten met tijm al omscheppend 5 minuten bakken.
  • Zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Pan van vuur nemen.
  • Rest van olie en azijn door groenten scheppen.
  • Couscous over twee borden verdelen.
  • Groenten salade erover scheppen.
  • Geitenkaas grof verbrokkelen en samen met amandelschaafsel over salade strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koolvis met amandelkorstje en bloemkool

AllerHande 2006
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Kook de bloemkoolroosjes in een aparte pan in weinig water met zout in 15 minuten beetgaar.
  • Doe de aardappelpuree over in een vuurvaste schaal en verwarm de puree 15 minuten in het midden van de oven.
  • Houd warm onder aluminiumfolie, maar laat de oven aan.
  • Dep de koolvisfilets droog met keukenpapier en bestrooi beide kanten met zout en peper.
  • Leg de vis op de met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de bovenkant met het ei.
  • Strooi het amandelschaafsel over de vis en druk licht aan.
  • Zet de koolvisfilets in de oven en bak ze in 10 minuten gaar met een goudbruin korstje.
  • Giet de bloemkool af.
  • Meng de nootmuskaat met de olijfolie en besprenkel de bloemkool met de nootmuskaatolie.
  • Verdeel de koolvis over vier borden en schep de puree en bloemkool ernaast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde perziken

AllerHande 2007
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rooster in een droge koekenpan in 2-3 minuten het amandelschaafsel goudbruin en laat dit
  • afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf met 2 eetlepels jam.
  • Verdeel de halve perziken over vier borden en schep in elke perzik wat frambozenroom en
  • bovenop een klein toefje frambozenjam.
  • Garneer de gevulde perziken met het geroosterde amandelschaafsel.

Tips / Opmerkingen

Toevallig nog wat vanille-ijs in de vriezer?
Serveer de gevulde perziken met een bolletje ijs ernaast!

Recept afdrukken
No ratings yet

Filodeegtaartjes met druivensalsa

Allerhande 2006
Recept categorieën: Dessert, Fruit
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk de vellen filodeeg met boter en strooi amandelen en suiker over een helft.
  • Vouw het vel dubbel, bestrijk de bovenkant met boter en vouw weer dubbel.
  • Duw elk stuk deeg in een holte van de vorm.
  • Bak het filodeeg in 15-20 minuten gaar.
  • Rasp nu de schil van de sinaasappel er dun af.
  • Pers een halve sinaasappel uit.
  • Meng het sap in een kom met 1 eetlepel sinaasappelrasp en de gemberpoeder.
  • Halveer de druiven en meng ze met het basilicum door het sap.
  • Laat de salsa minstens 15 minuten staan.
  • Klop de slagroom stijf met vanillesuiker en klopvast en spatel er de Griekse yoghurt en de rest van de geraspte sinaasappelschil door.
  • Vul de filodeegbakjes met de sinaasappelroom en schep de druivensalsa erop.

Recept afdrukken
No ratings yet

Cheesecake met sinaasappelcompote

Allerhande 2004
Recept categorieën: Cake, Dessert, Gebak
Land van herkomst: Engeland
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Grote pan met 3 l water aan de kook brengen.
  • Amandelschaafsel in droge koekenpan met antiaanbaklaag goudbruin roosteren.
  • Zijkant en bodem van taartvorm met amandelschaafsel bekleden.
  • Citroen schoonboenen.
  • Van schil 1 eetlepel rasp eraf raspen, citroen uitpersen.
  • In kom roomkaas met mixer tot romige massa losroeren.
  • Citroenrasp, citroensap en 200 g suiker toevoegen.
  • Een voor een eieren erdoor mixen, volgend ei pas toevoegen als vorige volledig is opgenomen.
  • Vanillestokjes in de lengte opensnijden,met scherp mesje merg (vanillezaadjes) eruit schrapen en door kaasmengsel roeren.
  • Met spatel regelmatig langs zijkant van beslagkom schrapen voor mooi egaal beslag.
  • Beslag in ingevette taartvorm spatelen.
  • Taartvorm 3 keer op aanrecht 'slaan' om overtollige lucht te verwijderen.
  • Water voorzichtig in braadslede (in geopende oven) schenken.
  • Taartvorm voorzichtig in waterbak plaatsen (àu bain marie).
  • Cheesecake in ca. 1 uur (of tot midden van cheesecake stevig aanvoelt) gaar bakken.
  • Taart uit oven nemen en op rooster laten afkoelen.
  • Intussen 1 sinaasappel schoonboenen en 1 eetlepel schil eraf raspen, sinaasappel uitpersen.
  • Rest van sinaasappels tot op vruchtvlees dik schillen.
  • Sinaasappelpartjes met scherp mes tussen vliezen lossnijden en partjes eruit wippen.
  • In pannetje 150 g suiker met 1 eetlepel water koken tot suiker begint te borrelen en licht te verkleuren.
  • Suiker met sinaasappelsap afblussen.
  • Sinaasappelrasp erdoor roeren.
  • In kommetje aardappelzetmeel met 1 eetlepel water tot yoghurtdikte losroeren.
  • Aardappelzetmeel op laag vuur door sinaasappelsaus roeren en blijven roeren tot saus wordt gebonden.
  • Sinaasappelpartjes en munt door saus roeren.
  • Sinaasappelcompote laten afkoelen en bij cheesecake serveren.