Recept afdrukken
No ratings yet

Halloween cupcakes

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

eventueel nodig ter versiering:

Bereidingswijze

  • Meng de boter de suiker en de citroenrasp.
  • Voeg er al mengend het eitje aan toe.
  • Voeg er vervolgens al mengend 1 deel bloem aan toe, dan de karnemelk en tot slot het tweede deel van de bloem.
  • Meng het deeg niet te lang, hoe meer lucht je erin klopt, hoe meer de cupcakes zullen rijzen en hoe moeilijker het wordt om ze mooi te versieren.
  • Eens het deeg gemengd is, verdeel je het in twee delen.
  • Het ene deel meng je met de braambessen, het andere deel meng je met stukjes ananas.
  • Verwarm de oven voor op 160°C, vul een cupcake-bakplaat met cupjes en spuit daarin mooie dotten deeg.
  • Bak 25 minuten af op 160°C en laat de cupcakes afkoelen.
  • Voor de versiering kun je de boterroom kleuren met kleurstof – zwart en oranje voor Halloween – en rolfondant in dezelfde kleuren uitrollen om er vormpjes uit te steken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Fruitbeignets

Recept categorieën: Gebak, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Auteur: Sofie Dumont

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem in een ruime kom en voeg er een snuifje zout aan toe.
  • Voeg er de eidooier, bier, en olie bij en roer tot een glad beslag zonder klonters.
  • Laat het beslag een halfuurtje afgedekt rusten.
  • Snij intussen het fruit in stukken.
  • Klop net voor het bakken de eiwitten en suiker in pieken.
  • Spatel dit voorzichtig onder het beslag.
  • Verwarm de frituurpan (met plantaardige olie) op 180°C, haal het fruit door het beslag en bak in 3 minuten goudgeel.
  • Laat even uitlekken op keukenpapier, bestrooi met poedersuiker en serveer meteen.

Tips / Opmerkingen

Het bier kan vervangen worden door 250 ml melk en 20 g gist.
Met gist, bier of mineraalwater wordt het beslag luchtig. Met wijn worden de beignets knapperiger door het aanwezige wijnsteenzuur.
Een beslag met bier is sneller klaar maar blijft na het bakken niet zo lang krokant. Een gistbeslag daarentegen blijft langer krokant maar moet van tevoren kunnen rijzen.
Voor de bananenbeignets, eerst de gesneden banaan(stukjes) marineren in wat griessuiker, citroensap en rum. Extra lekker!

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemengd fruit met zure room

Recept categorieën: Dessert
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: Tina de Vries / Ned. Vegetariërsbond

Bereidingswijze

  • Pers de citroen uit.
  • Schil al het fruit en snijd het in stukjes.
  • Meng het in een schaal en giet het citroensap en de sinaasappellikeur erover.
  • Dek de schaal af en zet hem koel.
  • Roer de zure room en de yoghurt door elkaar.
  • Serveer het fruit met een beetje van het roommengsel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Omgekeerde ananastaart met kokos

Omgekeerde ananastaart met kokos
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
porties: 10 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 160°c
  • Rooster de kokos in een droge koekenpan goudbruin.
  • Laat de kokos op een bord afkoelen.
  • Snijd de ananas in plakken van 1½ cm dik.
  • Snijd de schil met harde kroontjes weg.
  • Halveer de plakken en snijd ook het harde binnenstuk weg.
  • Strooi 50 g suiker over de bodem van de dik ingevette vorm.
  • Leg de plakken ananas dicht tegen elkaar aan als een bloem in de vorm.
  • Snijd de overgebleven plakken in stukken en leg ze langs de buitenrand.
  • Klop in een kom de boter met een snufje zout en de rest van de suiker met de handmixer tot een romige massa.
  • Voeg de eieren toe en klop tot de massa weer romig wordt.
  • Klop dan achtereenvolgens de ananasjam, kokos en bloem door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de ananas en strijk de bovenkant glad.
  • Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven en bak de taart in ca. 45 min. goudbruin en gaar.
  • Leg direct uit de oven een platte schaal op de vorm en keer de taart op de schaal. Laat de taart afkoelen.

Tips / Opmerkingen

Deze taart is ook lekker als dessert.
Serveer de taart dan lauwwarm en geef er een bolletje slagroomijs bij.
Let op: verse ananas en zuivel gaan niet samen en gelatine levert geen resultaat; tenzij ananas eerst wordt geblancheerd.
Een hele ananas bewaren?
Niet in de koelkast!

Recept afdrukken
No ratings yet

Geflambeerde ananas

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 min
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 230kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In droge wok kokos lichtbruin roosteren, op bord laten afkoelen.
  • Ananas in lengte halveren, elke helft in 4 parten snijden.
  • Vruchtvlees van schil lossnijden, harde kern wegsnijden.
  • Ananasparten in plakken snijden van ca. 1 cm dik.
  • In wok boter verhitten, suiker erdoor roeren en laten oplossen.
  • Ananas in wok scheppen en ca. 5 minuten op matig vuur roerbakken.
  • Bestrooien met kruidnagel, ananas nogmaals omscheppen.
  • Rum in wok schenken en 10 seconden meewarmen, zodat alcohol net begint te verdampen.
  • Alcoholdamp aansteken.
  • Als vlammen gedoofd zijn, kokos erover strooien.
  • Serveren met vanilleroomijs.

Tips / Opmerkingen

In plaats van een hele ananas kan ook een bakje voorgesneden ananas worden gebruikt.
 

Nutrition

Calorieën: 230kcal | koolhydraten: 26g | Eiwit: 1g | Vet: 13g

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkens blokjes met ananas ketjap saus en djahe

Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 8 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij knoflook, paprika's en uien fijn.
  • Zet de poulet aan in olie en vervolgens paprika en uien erbij.
  • Hierna kunnen alle overige kruiden en ananas er bij.
  • Vervolgens water en ketjap toevoegen, een beetje aanvoelen of het niet te waterig wordtwordt nog wel afgebonden.
  • Ondertussen de rijst koken.
  • De saus garen en afbinden.
  • Gerecht serveren met rijst en saus in aparte pan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pannenkoeken van de Grootmeester

Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Bak op de gewone manier fijne pannenkoeken en vul ze met pasteibakkersroom en blokjes ananas.
  • Rol ze op, schik ze op een schotel en bedek ze met sabayon, bereid met Rodenbachbier.
  • Bestrooi alles met geraspte amandelen en glaceer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip en ananas in bierbeslag

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de kipfilets in ruim kokend water met zout in ± 20 minuten gaar.
  • Laat ze afkoelen en dep ze droog.
  • Schil de ananas, verwijder het hart en snijd hem in schijven.
  • Snijd de schijven in stukken van ± 2 cm.
  • Snijd de kipfilet in stukken van 2 cm.
  • Wrijf de pepers tussen uw handen zodanig dat de zaadlijsten loslaten.
  • Was de pepers, verwijder de stelen en de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in ringetjes, gebruik tijdens deze werkzaamheden wel huishoudhandschoenen, pepers zijn zeer gemeen.
  • Zeef de bloem en roer dit met het bier, het ei en de tabasco tot een glad beslag.
  • Voeg wat zout en peper toe.
  • Verhit de olie tot er een witte damp af komt, 180°C.
  • Haal de kip en de ananas door het beslag en frituur ze met 3 stuks tegelijk in ± 3 minuten gaar en goudbruin. Garneer de kip met verse ananas en verse munt.

Tips / Opmerkingen

Bieradvies: Hoegaarden witbier

Recept afdrukken
No ratings yet

Pineapple Margarita

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Garneer met een suikerrandje en een stukje ananas.
  • In plaats van aardbeiensap kan ook een ander puur fruitsap gebruikt worden.
  • Vooral bosvruchten zoals bramen, bosbessen en frambozen lenen zich bij uitstek voor de Margarita de frutas.
  • Maar ook sinaasappel en passievrucht zijn prima combinaties.
  • Heerlijk in de zomer is de watermeloen versie.
  • Combineer het fruit zoveel mogelijk met een bijpassende likeur.

Recept afdrukken
No ratings yet

Polio Pina

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Rijst
Land van herkomst: America
porties: 4 personen
Auteur: Y. H. den Beer Portugael-Van Loon

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de rijst op een vergiet.
  • Doe 50 gram boter in een rijstpan en smelt deze, voeg toe 1 theelepel fijngesnipperde ui en smoor even door.
  • Doe hier de rijst bij en laat al roerende in ca. 10 minuten zwellen.
  • Voeg toe 7 deciliter blanke bouillon of water met 2 maggiblokjes.
  • Roer aan de kook, voeg toe 1 theelepel saffraanpoeder en 2 theelepels zout.
  • Laat met gesloten deksel au bain Marie in ca. 35 minuten gaar worden.
  • Maak de korrels met een vork los, en houd de rijst warm.
  • Wrijf de gewassen kippenpoulet in met citroensap, peper en zout, wentel ze licht door wat bloem en braad ze goudgeel in een braadpan, waarin 1 ons boter lichtbruin is geworden.
  • Voeg toe 2 theelepels fijngesnipperde ui en een fijngewreven pitje knoflook.
  • Sudder nog even door en blus met een scheut witte wijn.
  • Doe er nu bij 2 deciliter tomatenjus, 1 deciliter ananassap en wat geraspte citroenschil.
  • Stoof de kip in ca. 1 uur gaar.
  • Voeg erbij 1½ ons gewassen krenten, 1 theelepel bruine suiker en de ananas tot pulp gezeefd.
  • Laat alles nog 15 minuten doorsudderen en voeg voor het opdienen een glaasje rum toe

Tips / Opmerkingen

Serveer de saffraan rijst apart.