Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Fryske dûmpkes

Friese duimkoekjes
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Auteur: Janneke

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer de boter zacht in een kom en maak er met de suiker en de eieren een smeuïge massa van.
  • Zeef de bloem in gedeelten met het zout boven de kom en kneed alles tot een mooi deeg.
  • Hak de hazelnoten heel fijn en voeg ze met het fijngewreven anijszaad, gemberpoeder en kaneel bij het deeg en kneed alles nogmaals goed door.
  • Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Snijd reepjes van 4 cm lang en 2 cm breed uit de deeglap.
  • Beboter de bakplaat en leg de koekjes erop.
  • Bak de dûmpkes in een voorverwarmde matig warme oven (150°C) in 25 minuten gaar.
  • Laat de Friese duimpjes op de bakplaat afkoelen, maar druk eerst met de duim de warme koekjes even in.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Zweeds limpabrood
Recept afdrukken
No ratings yet

Zweeds limpabrood in de broodbakmachine

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen

ingrediënten

voor brood van 500 g

voor brood van 750 g

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen volgorde in de broodvorm.
  • Stel in op volkorenbrood, medium korst.
  • Druk op start.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Rasgolla

In Nepal heet dit Rasbari
Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: Bangladesh, Nepal, Tibet
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de cottage cheese met de griesmeel en kneed het goed door elkaar.
  • Maak 20 balletjes van dit mengsel en zet ze een uur in de koelkast.
  • Breng 7 deciliter water met de suiker en rozenwater aan de kook en pocheer de balletjes hierin tot ze gaan drijven.
  • Laat ze goed afkoelen en bestrooi ze met anijszaad.

Tips / Opmerkingen

Rasbari horen eruit te zien als balletjes maar ik gebruikte Worldcook's dichterlijke vrijheid en maakte er blokjes van.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Paratha

Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken
Land van herkomst: Bangladesh
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pureer de aardappels met een deciliter heet water.
  • Voeg de bloem toe, de anijszaad, suiker en zout naar smaak en vorm een deeg.
  • Rol het deeg uit tot 6 dunne cirkels.
  • Bak de paratha's anderhalve minuut per kant in hete olie of ghee.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Warme salade van rodekool

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de rodekool in een grote schaal en meng de ui en de rettich er goed door.
  • Klop in een kleine schaal de mayonaise, de yoghurt, de mierikswortel, het anijszaad en de chilipoeder door elkaar.
  • Giet de dressing over het koolmengsel en schep alles goed door elkaar.
  • Laat de salade tot het gebruik in de koelkast staan.
  • U kunt ook een klein beetje dressing over de sla gieten en het restant er apart bij geven.

Tips / Opmerkingen

Deze warme en pittige koolsalade is lekker en heel geschikt bij sterk gekruide
gerechten.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Krissat

Recept categorieën: Broodjes
Land van herkomst: Marokko
porties: 12 stuks

ingrediënten

Extra:

Bereidingswijze

  • Meng alles (behalve anijs en sesam)in een kom kneed tot een soepel deeg.
  • Voeg als je bijna klaar bent met kneden de sesam en anijs en kneed het er goed door heen.
  • Vet je handen in met een beetje olie en maak balletjes van het deeg, laat ze een uur in de oven rijzen(zie kaasuienbroodjes).
  • Bestrijk met ei en strooi er wat sesam op,bak ze op 200graden voor ongeveer 12min.

Tips / Opmerkingen

 
 


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Anijsmelk

Recept categorieën: Warme dranken
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bind het anijszaad in een doekje.
  • Houd een klein beetje melk achter.
  • Breng de rest aan de kook, hang het doekje met het anijszaad erin en laat
  • het bundeltje een half uur in de hete melk trekken.
  • Vermeng de maïzena en de suiker met de achtergehouden melk.
  • Haal het bundeltje anijszaad uit de melk, breng de melk


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Speculaas
Recept afdrukken
No ratings yet

Speculaas van Astrid Veltman

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4

Bereidingswijze

  • Bakken in spiegelbeeld
  • De benaming 'speculaas' is afkomstig van het Latijnse 'speculum', dat spiegel betekent.
  • De koekjes worden namelijk gebakken van vormen in spiegelbeeld!
  • Zelfgebakken met de speculaasplank
  • Neem eens een kijkje bij een keukenwinkel, daar vindt u de mooiste èn handige speculaasplanken.
  • Soms met 4 verschillende vormen erin, waarmee u kleine speculaasjes kunt bakken.
  • Of een grote vorm waarmee één grote pop kan worden gemaakt.
  • Om het deeg makkelijk uit de vorm te krijgen, wordt de vorm eerst met rijstebloem of maïzena bestoven.
  • Druk het deeg in de vormpjes en klop het er voorzichtig weer uit.
  • Bak de koekjes daarna op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven.
  • Bestuif de plank voor het vullen steeds opnieuw!

Speculaas en speculaaskruiden

  • De naam speculaas is waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse woord 'speculator' ('hij die alles ziet'), de bijnaam van Sint-Nicolaas.
  • Speculaas wordt gemaakt met speculaaskruiden, een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
  • Stamp de specerijen goed fijn.
  • Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grovere stukken opnieuw.
  • Bewaar ze koel en donker in een goed gesloten pot.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Taaitaainoten
Recept afdrukken
No ratings yet

Taaitaainoten

de echten pepernoten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vermeng de honing, het ei, de speculaaskruiden, de anijs en het zout in een kom en roer het bakmeel erdoor.
  • Laat het deeg afgedekt in de koelkast ± 1 uur rusten.
  • Verwarm de Oven voor op 200°C.
  • Vorm van het deeg repen en snijd die in dobbelstenen.
  • Leg ze op de bakplaat en bak ze in 10-15 minuten bruin en gaar.

Taaitaaipop

  • Vorm het Deeg op de bakplaat tot 1 of 2 poppen van ± 1 cm dik en versier ze.
  • Bak de taaitaai in het midden van de oven in ± 20 minuten goudbruin.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Taaitaai
Recept afdrukken
No ratings yet

Taaitaai 2

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem met de kaneel, de gemalen kruidnagel en het anijszaad in een kom en maak er een kuiltje in.
  • Doe de basterdsuiker met de honing en 3½ dl water in een steelpan en laat alles even aan de kook komen tot de suiker is gesmolten.
  • Schenk dit kokende mengsel in het kuiltje.
  • Roer nu snel met een houten lepel vanuit het midden; neem steeds wat bloem van de zijkant mee.
  • Hoe sneller het deeg maken gebeurt, des te beter zal de taaitaai worden.
  • De bloem moet namelijk gedeeltelijk gaar worden en dat gebeurt door snel te werken.
  • Het deeg moet mooi glad worden.
  • Laat het deeg in de kom afkoelen en laat het op een koele plaats 3-4 dagen rusten.
  • Dek de kom met een vochtig gemaakte doek af en maak die elke keer weer vochtig, zodat het deeg niet uitdroogt.
  • Kneed het deeg na de rust met de (met bloem bestoven) hand flink door.
  • Kneed er tot slot het bakpoeder door.
  • Bestuif grote of kleine speculaasvormen met bloem en druk hierin wat deeg goed aan.
  • Ga met een mes over het oppervlak van de plank, zodat het overtollige deeg eraf valt.
  • Keer de plank met een flinke klap, zodat de taaitaai eruit valt.
  • Ga zo door tot het deeg op is.
  • Leg de deegpoppen op een beboterde bakplaat en bestrijk ze met wat melk.
  • Schuif de bakplaat in het midden van een zeer hete oven (230°C) en bak de taaitaaipoppen vlug gaar en bruin, zodat ze niet te hard worden.
  • Laat ze op een taartrooster afkoelen.