Recept afdrukken
No ratings yet

Fryske dûmpkes

Friese duimkoekjes
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Auteur: Janneke

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer de boter zacht in een kom en maak er met de suiker en de eieren een smeuïge massa van.
  • Zeef de bloem in gedeelten met het zout boven de kom en kneed alles tot een mooi deeg.
  • Hak de hazelnoten heel fijn en voeg ze met het fijngewreven anijszaad, gemberpoeder en kaneel bij het deeg en kneed alles nogmaals goed door.
  • Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Snijd reepjes van 4 cm lang en 2 cm breed uit de deeglap.
  • Beboter de bakplaat en leg de koekjes erop.
  • Bak de dûmpkes in een voorverwarmde matig warme oven (150°C) in 25 minuten gaar.
  • Laat de Friese duimpjes op de bakplaat afkoelen, maar druk eerst met de duim de warme koekjes even in.

Zweeds limpabrood
Recept afdrukken
No ratings yet

Zweeds limpabrood in de broodbakmachine

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

voor brood van 500 g

voor brood van 750 g

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen volgorde in de broodvorm.
  • Stel in op volkorenbrood, medium korst.
  • Druk op start.

Rasgolla
Recept afdrukken
No ratings yet

Rasgolla

In Nepal heet dit Rasbari
Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: Bangladesh, Nepal, Tibet
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de cottage cheese met de griesmeel en kneed het goed door elkaar.
  • Maak 20 balletjes van dit mengsel en zet ze een uur in de koelkast.
  • Breng 7 deciliter water met de suiker en rozenwater aan de kook en pocheer de balletjes hierin tot ze gaan drijven.
  • Laat ze goed afkoelen en bestrooi ze met anijszaad.

Tips / Opmerkingen

Rasbari horen eruit te zien als balletjes maar ik gebruikte Worldcook's dichterlijke vrijheid en maakte er blokjes van.

Paratha
Recept afdrukken
No ratings yet

Paratha

Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken
Land van herkomst: Bangladesh
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pureer de aardappels met een deciliter heet water.
  • Voeg de bloem toe, de anijszaad, suiker en zout naar smaak en vorm een deeg.
  • Rol het deeg uit tot 6 dunne cirkels.
  • Bak de paratha's anderhalve minuut per kant in hete olie of ghee.

Recept afdrukken
No ratings yet

Warme salade van rodekool

Totale tijd30 min
Recept categorieën: Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de rodekool in een grote schaal en meng de ui en de rettich er goed door.
  • Klop in een kleine schaal de mayonaise, de yoghurt, de mierikswortel, het anijszaad en de chilipoeder door elkaar.
  • Giet de dressing over het koolmengsel en schep alles goed door elkaar.
  • Laat de salade tot het gebruik in de koelkast staan.
  • U kunt ook een klein beetje dressing over de sla gieten en het restant er apart bij geven.

Tips / Opmerkingen

Deze warme en pittige koolsalade is lekker en heel geschikt bij sterk gekruide
gerechten.

Krissat
Recept afdrukken
No ratings yet

Krissat

Recept categorieën: Broodjes
Land van herkomst: Marokko
porties: 12 stuks
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Extra:

Bereidingswijze

  • Meng alles (behalve anijs en sesam)in een kom kneed tot een soepel deeg.
  • Voeg als je bijna klaar bent met kneden de sesam en anijs en kneed het er goed door heen.
  • Vet je handen in met een beetje olie en maak balletjes van het deeg, laat ze een uur in de oven rijzen(zie kaasuienbroodjes).
  • Bestrijk met ei en strooi er wat sesam op,bak ze op 200graden voor ongeveer 12min.

Tips / Opmerkingen

 
 

Anijsmelk
Recept afdrukken
No ratings yet

Anijsmelk

Recept categorieën: Warme dranken
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bind het anijszaad in een doekje.
  • Houd een klein beetje melk achter.
  • Breng de rest aan de kook, hang het doekje met het anijszaad erin en laat
  • het bundeltje een half uur in de hete melk trekken.
  • Vermeng de maïzena en de suiker met de achtergehouden melk.
  • Haal het bundeltje anijszaad uit de melk, breng de melk

Speculaas
Recept afdrukken
No ratings yet

Speculaas

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4

Bereidingswijze

  • Bakken in spiegelbeeld
  • De benaming 'speculaas' is afkomstig van het Latijnse 'speculum', dat spiegel betekent.
  • De koekjes worden namelijk gebakken van vormen in spiegelbeeld!
  • Zelfgebakken met de speculaasplank
  • Neem eens een kijkje bij een keukenwinkel, daar vindt u de mooiste èn handige speculaasplanken.
  • Soms met 4 verschillende vormen erin, waarmee u kleine speculaasjes kunt bakken.
  • Of een grote vorm waarmee één grote pop kan worden gemaakt.
  • Om het deeg makkelijk uit de vorm te krijgen, wordt de vorm eerst met rijstebloem of maïzena bestoven.
  • Druk het deeg in de vormpjes en klop het er voorzichtig weer uit.
  • Bak de koekjes daarna op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven.
  • Bestuif de plank voor het vullen steeds opnieuw!

Speculaas en speculaaskruiden

  • De naam speculaas is waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse woord 'speculator' ('hij die alles ziet'), de bijnaam van Sint-Nicolaas.
  • Speculaas wordt gemaakt met speculaaskruiden, een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
  • Stamp de specerijen goed fijn.
  • Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grovere stukken opnieuw.
  • Bewaar ze koel en donker in een goed gesloten pot.

Taaitaainoten
Recept afdrukken
No ratings yet

Taaitaainoten

de echten pepernoten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vermeng de honing, het ei, de speculaaskruiden, de anijs en het zout in een kom en roer het bakmeel erdoor.
  • Laat het deeg afgedekt in de koelkast ± 1 uur rusten.
  • Verwarm de Oven voor op 200°C.
  • Vorm van het deeg repen en snijd die in dobbelstenen.
  • Leg ze op de bakplaat en bak ze in 10-15 minuten bruin en gaar.

Taaitaaipop

  • Vorm het Deeg op de bakplaat tot 1 of 2 poppen van ± 1 cm dik en versier ze.
  • Bak de taaitaai in het midden van de oven in ± 20 minuten goudbruin.

Taaitaai
Recept afdrukken
No ratings yet

Taaitaai 2

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem met de kaneel, de gemalen kruidnagel en het anijszaad in een kom en maak er een kuiltje in.
  • Doe de basterdsuiker met de honing en 3½ dl water in een steelpan en laat alles even aan de kook komen tot de suiker is gesmolten.
  • Schenk dit kokende mengsel in het kuiltje.
  • Roer nu snel met een houten lepel vanuit het midden; neem steeds wat bloem van de zijkant mee.
  • Hoe sneller het deeg maken gebeurt, des te beter zal de taaitaai worden.
  • De bloem moet namelijk gedeeltelijk gaar worden en dat gebeurt door snel te werken.
  • Het deeg moet mooi glad worden.
  • Laat het deeg in de kom afkoelen en laat het op een koele plaats 3-4 dagen rusten.
  • Dek de kom met een vochtig gemaakte doek af en maak die elke keer weer vochtig, zodat het deeg niet uitdroogt.
  • Kneed het deeg na de rust met de (met bloem bestoven) hand flink door.
  • Kneed er tot slot het bakpoeder door.
  • Bestuif grote of kleine speculaasvormen met bloem en druk hierin wat deeg goed aan.
  • Ga met een mes over het oppervlak van de plank, zodat het overtollige deeg eraf valt.
  • Keer de plank met een flinke klap, zodat de taaitaai eruit valt.
  • Ga zo door tot het deeg op is.
  • Leg de deegpoppen op een beboterde bakplaat en bestrijk ze met wat melk.
  • Schuif de bakplaat in het midden van een zeer hete oven (230°C) en bak de taaitaaipoppen vlug gaar en bruin, zodat ze niet te hard worden.
  • Laat ze op een taartrooster afkoelen.