Recept afdrukken
No ratings yet

Pandan cake

Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Meng de eieren en 120 gram suiker tot luchtig in ongeveer 25 minuten.
  • In de tussentijd maak een mix van water, olie, pandan extract, zout, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder in een kom.
  • Zet opzij.
  • Maak ook een mix van het eiwit en 80 gram suiker in een aparte kom.
  • Meng in ongeveer 10 minuten met de mixer tot je een luchtig mengsel hebt.
  • Zet opzij.
  • Meng het eidooiermengsel en het bakmeel.
  • Goed mengen.
  • Voeg vervolgens het mengsel van olie, water en pandan extract.
  • Roer het voorzichtig tot alles goed gemengd is.
  • Als laatste, voeg het eiwitmengsel toe.
  • Roer goed en giet in een bakvorm de je al hebt beboterd hebt, en bak het in de oven ongeveer 1 uur.
  • Om te kijken of het gaar is, prik met een sate stokje in de cake.
  • Komt het stokje er droog uit, is de cake gaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Suikerkoekjes op z'n Vlaams

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor het glazuur:

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem en maak in het midden een kuiltje.
  • Giet het ei hierin en meng het met een gedeelte van de bloem.
  • Voeg nu de boter,de suiker en het bakpoeder toe en kneed tot een vast, gelijkmatig deeg.
  • Laat dit op een koele plaats rusten.
  • Rol het deeg op een ½ cm dikte uit en steek er rondjes uit van ± 5 cm doorsnede.

Om te glazuren:

  • Meng de amandelen, de poedersuiker, de geraspte citroenschil en de likeur goed door elkaar.
  • Voeg het water toe, zet het mengsel op het vuur en laat het even doorkoken. Beboter een bakblik en leg de koekjes hierop.
  • Bestrijk de bovenkant ervan met de glazuur en bak ze 10 minuten in een voorverwarmde oven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Malse wafels

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de melk en de boter in een pan.
  • Zeef de bloem al roerend bij de lauwe melk.
  • Meng er vervolgens de 3 eidooiers, het bakpoeder, de suiker en het zout bij.
  • Klop het wit van de eieren stijf en schep dit door het deeg.
  • Bak de wafels in een voorverwarmd wafelijzer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koffie roomijs met kriekensaus en Brugse kletskoppen

Recept categorieën: IJs, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Koffie-roomijs:

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Breng de melk met de slagroom, de koffie en het vanillemerg aan de kook.
  • Klop de eidooiers met de basterdsuiker schuimig en klop de kokende melk er in delen door.
  • Schenk het mengsel in een pan en laat het op laag vuur al roerend binden ,laat het niet koken.
  • Zeef het mengsel en laat het onder regelmatig roeren snel afkoelen.
  • Doe het over in het ijsbakje en laat het in de diepvriezer in ± 6 uur bevriezen; roer
  • tussentijds 2 maal door.

Brugse kletskoppen:

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een bakplaat in.
  • Vermeng 225 gr suiker, de amandelen, de bloem, de boter en het bakpoeder.
  • Vorm er kleine balletjes van en leg die met ± 10 cm tussenruimte op de bakplaat.
  • Bak ze in 10-15minuten in het midden van de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

Kriekensaus:

  • Breng het bier met de rest van de suiker aan de kook en laat het ±5 minuten zachtjes koken.
  • Laat de kersen uitlekken en voeg ze toe.
  • Laat de saus goed heet worden.
  • Schenk de warme kriekensaus in een coupe, schep er bolletjes ijs op en garneer met een kletskop.
  • *1 of gebruik krieken- of framboisebier.

Tips / Opmerkingen

*1 of gebruik krieken- of framboisebier.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vruchtencake

Een droge cake die lang vers blijft / Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Cake, Fruit
Land van herkomst: Nederland

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De dadels worden van te voren geweekt, ontpit en in kleine stukjes gesneden.
  • In een grote kom vermengt men bloem en bakpoeder met de suiker.
  • Voeg één voor één de hele eieren toe.
  • Vervolgens degewassen en gedroogde vruchten, het citroensap met citroenrasp en kaneel.
  • Van dit alles kneedt men een samenhangend deeg.
  • Als vorm kan men bijzonder goed een grote rijstrand gebruiken, die het voordeel heeft dat de ovenwarmte goed in het hart van het deeg kan doordringen.
  • Bakken in een matig warme oven met veel onderwarmte.

Recept afdrukken
No ratings yet

Engelse Appelpudding

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Dessert
Land van herkomst: Engeland

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Dit alles goed met de hand mengen en ongeveer 1 kopje water toevoegen.
  • Met een mes goed doorkneden tot het deeg niet meer aan de kom vastkleeft.
  • Het deeg op een met bloem bestrooide plank uitrollen.
  • Neem een ronde kom met dikke rand en bekleed de kom met een lap deeg na eerst de kom goed met boter te hebben besmeerd.
  • Vul de kom met stukjes appel en kruidnagels en leg er een deksel van deeg bovenop.
  • Rondom goed dichtplakken en het geheel dichtbinden met een dubbele doek.
  • De kom moet geheel onder water staan en zo uur koken.

Tips / Opmerkingen

Warm serveren met bruine suiker en dunne room.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemberkoek 2

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Een deksel van een groot Verkade biscuits blik invetten en met paneermeel bestrooien.
  • Oven voorverwarmen.
  • Alle ingrediënten doorelkaar roeren. [Bloem met bakpoeder zeven].
  • Op het laatst de lauwe melk erbij doen.
  • Vorm [deksel] mee vullen en dadelijk in de oven die men op half draait.
  • Ongeveer 20 a 30 minuten bakken.
  • Dit hangt van de oven af. ’t Eerste kwartier niet in de oven kijken.
  • De koek moet ongestoord kunnen rijzen.
  • Laten afkoelen op treef.
  • De koek laat zich aardig versieren.
  • Eerst glazuur aanbrengen wanneer de koek bekoeld is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemberkoek

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Koek

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de boter smelten tot hij een beetje bruin wordt [in het bakblik].
  • De suiker in een kom doen, de gember erbij voegen met 1 a 2 lepels gemberstroop.
  • De boter op de suiker gieten, goed roeren.
  • De bloem erin doen en ¾ van het geklopte ei erdoor tot dat het een bal vormt.
  • Terug laten glijden in het bakblik, uitdrukken en ruiten erop trekken.
  • Het ¼ ei erover strijken.
  • Oven heet maken, dan op ¾ zetten.
  • Het baksel ongeveer 20 minuten in de oven zetten, als het dan bruin geworden is nog 10 minuten erin laten op hoogste stand.
  • Eruit halen en meteen een deksel op het blik leggen.
  • Laten afkoelen met het deksel erop.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gentenaar

Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor het glaceren:

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem in een kom, voeg de suiker, de boter, de eieren, het zout, de kaneel, de kruidnagel en het bakpoeder toe en kneed alles goed door elkaar.
  • Vorm van het deeg een bal en laat die op een warme plaats 1 uur rusten.
  • Verdeel het deeg dan in 4 gelijke delen.
  • Bestrooi een houten plank met bloem.
  • Rol elk stuk deeg uit tot een dikte van ½ cm en snijd er 4 gelijke vormen uit.
  • Besmeer een vorm met boter en bestuif met wat bloem.
  • Bak elk stuk deeg afzonderlijk 20 minuten in een voorverwarmde oven.
  • Leg de taarten op elkaar en smeer tussen elke laag een laag jam.

Glazuur de bovenste laag als volgt:

  • Meng de poedersuiker, de gemalen amandelen, het citroensap en de kirsch goed dooreen.
  • Klop het eiwit los en meng dit door het mengsel.
  • Smeer de bovenste taartlaag hiermee in.
  • Leg er de gekonfijte kers bovenop,

Recept afdrukken
No ratings yet

Frangipannetaart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
porties: 4 stuks

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Smelt de boter en roer de overige ingrediënten, behalve het bladerdeeg, erbij.
  • Rol het bladerdeeg uit en prik het in.
  • Verdeel de vulling erover en werk de bovenkant af met reepjes bladerdeeg.
  • Bak de 30 minuten.