Kruidige kweeperensoufflé
porties: 8 personen
ingrediënten
- 500 g kweeperen
- 3 dl basissiroop
- 2 anijssterren
- 1 groot kaneelstokje
- ½ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
- 2 dunne reepjes sinaasappelschil
- 1 hoeveelheid basis van crème patissière
- 2 eiwitten van grote scharreleieren
- 2 eetlepels fijne kristalsuiker
- 40 g boter gesmolten
- 6 eetlepels amandelen fijngemalen ,of hazelnoten
- poedersuiker
Bereidingswijze
- Schil de kweepeer dun met een dunschiller.
- Snijd hem in vieren (gebruik een stevig koksmes) en verwijder het klokhuis.
- Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe ze met de siroop in een pan.
- Schep de specerijen en reepjes sinaasappelschil erdoor.
- Breng de kwee aan de kook en laat hem afgedekt in circa 15 minuten gaar koken.
- Laat hem uitlekken en verwijder de specerijen. (De siroop kunt u later opnieuw gebruiken.)
- Pureer het vruchtvlees in een keukenmachine.
- U hebt circa 3 dl puree nodig.
- Doe het in een kommetje en zet het in de koelkast.
- Bereid de crème patissière en laat hem afkoelen.
- Bereid intussen ramekinbakjes of een soufflévorm van 1 liter inhoud voor met 2 lagen gesmolten boter en stuif er gemalen noten over (laat koelen in koelkast).
- Verwarm de oven voor tot 190 C.
- Meng de gepureerde kwee door de crème patissière.
- Klop in een grote, schone kom de eiwitten tot stevige pieken.
- Voeg geleidelijk de suiker toe, zodat het een glanzende meringue wordt.
- Spatel deze door het romige vruchtenmengsel.
- Schep dit mengsel in de voorbereide vorm(en) en strijk deze glad af met een spatel of de onderkant van een lepel.
- Zet de vorm(en) op een bakplaat en bak deze tot ze goudgeel en mooi uitgerezen zijn.
- Reken 12-15 minuten voor kleine ramekinbakjes, 15-18 minuten voor grotere bakjes en 25-30 minuten voor een grote soufflé.
- Bestuif de soufflé(s) als u wilt met poedersuiker zodra ze uit de oven komen. Serveer direct.
Tips / Opmerkingen
Goudgele, geurige kweeperen zijn tegen het einde van september verkrijgbaar; groentewinkels hebben ze nog wel eens in de aanbieding. Kweeën zijn ouderwetse vruchten die een beetje op uit hun krachten gegroeide peren lijken. Buiten het kweeperenseizoen kunt u voor dit recept ook stoofperen gebruiken. Kweeën hebben hard vruchtvlees dat u niet rauw kunt eten. Ik pocheer het vruchtvlees graag in een lichte siroop met specerijen uit de Chinese keuken: het kleurt dan prachtig roze en verspreidt een heerlijk aroma.