Recept afdrukken
No ratings yet

Tomatensalade met garnalen

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan ruim water aan de kook brengen.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen.
  • Tomaten halveren, zaadjes verwijderen en in kom bewaren.
  • Vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
  • Tomatenvocht en zaadjes boven andere kom door een kleine zeef wrijven.
  • Tomatensap, olie en azijn tot dressing roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • 4 Sprietjes bieslook elk in stukken van ca. 3 cm knippen en apart houden.
  • Rest van bieslook boven dressing fijnknippen.
  • Garnalen grof hakken.
  • Tomatenblokjes, garnalen en 4 eetlepels dressing door elkaar scheppen.
  • 8 Blaadjes van witlof nemen, wassen en uitslaan (rest van witlof wordt niet
  • gebruikt).
  • Op vier bordjes in midden tomatensalade scheppen, 2 blaadjes Witlof ernaast
  • leggen, zodat ze elkaar iets overlappen.
  • Dressing over salade en witlof verdelen.
  • Garneren met bieslook.
  • Serveren met foccacia (Italiaanse broodsoort, AH).

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomaten bieslookdressing

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dressings
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan water aan de kook brengen.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen.
  • Tomaten in vieren snijden en boven kommetje pitjes verwijderen.
  • Vruchtvlees kleinsnijden.
  • Tomatenpitjes en vocht door zeef wrijven.
  • In kommetje olie, azijn en tomatenvocht tot dressing roeren.
  • Op smaak brengen met zout, peper en knoflookpoeder.
  • Boven kopje bieslook fijnknippen.
  • In pannetje dressing zachtjes verwarmen, niet laten koken.
  • Bieslook en tomatenblokjes erdoor roeren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaghetti met gorgonzola speksaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Varkensvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spaghetti met zout koken volgens gebruiksaanwijzingen.
  • In hapjespan spekreepjes in ca. 5 minuten zachtjes uitbakken.
  • Intussen sjalotje pellen en fijnsnipperen.
  • Bleekselderij schoonmaken, wassen en in kleine blokjes snijden.
  • Gorgonzola in stukjes snijden.
  • Sjalot en bleekselderij ca. 2 minuten met spek meebakken.
  • Koffieroom, Gorgonzola en tijm toevoegen.
  • Al roerend zachtjes verwarmen tot kaas gesmolten is.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Spaghetti afgieten en op vier borden scheppen.
  • Saus erover verdelen.
  • Bieslook erboven fijnknippen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sojadressing met sesamolie

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dressings
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In droge koekenpan pijnboompitten ca. 2 minuten roosteren.
  • Olie, citroensap, sojasaus, sesamolie en 1 eetlepel water tot dressing roeren.
  • Bieslook erboven fijnknippen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Dressing over sla verdelen en bestrooien met pijnboompitten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Risotto met zongedroogde tomaat

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Rijst
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sjalotje pellen en snipperen.
  • In pan olie verhitten.
  • Sjalot ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Rijst toevoegen en al omscheppend ca. 2 minuten bakken tot alle korrels glanzen.
  • Saffraanpoeder (of kurkuma), bouillonpoeder en 300 ml water toevoegen.
  • Rijst -onafgedekt op halfhoog vuur in ca. 8 minuten gaar en smeuïg laten worden. Regelmatig roeren en scheut water toevoegen als rijst droog wordt.
  • Rijst van vuur afgedekt nog ca. 15 minuten laten nagaren.
  • Intussen zongedroogde tomaten droogdeppen met keukenpapier en kleinsnijden. Bieslook in kopje fijnknippen.
  • Stukjes tomaat, bieslook en room door rijst roeren.
  • Op smaak brengen met zout.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rettichsalade met kruidendressing

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rettich schoonmaken, wassen en (met kaasschaaf) in dunne plakjes schaven. Komkommer wassen en (met kaasschaaf) in dunne plakjes schaven.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en in dunne plakjes snijden.
  • Dressing mengen met 1 eetlepel slagroom.
  • Bieslook boven kommetje fijnknippen.
  • Rettich, komkommer, appel en dressing door elkaar scheppen.
  • Bestrooien met bieslook.

Tips / Opmerkingen

Lekker bij gebakken aardappelschijfjes en vis.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bretonse pannenkoeken

Recept categorieën: Nagerecht, Pannenkoeken, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Auteur: Sofie Dumont

Equipment

ingrediënten

Vulling:

Bereidingswijze

  • Meng tarwebloem en boekweitbloem in een kom.
  • Maak hierin een kuiltje.
  • Strooi op de rand van de bloem een snuifje zout.
  • Klop eieren los en giet het in het kuiltje.
  • Los de gist op in wat lauwe melk en giet samen met de overige melk in kuiltje
  • Voeg het kaasje toe en roer met garde tot een glad deeg.
  • Laat het mengsel een halfuurtje rusten alvorens je begint te bakken.
  • Verwarm de koekenpan en giet er een soeplepel beslag in.
  • Voeg hieraan geraspte kaas en gehakte bieslook toe.
  • Draai de pannenkoeken om en bak ze aan beide zijden goudbruin.
  • Dien op met wat gerookte zalm en versier met peterseliepluksels

Tips / Opmerkingen

Bretonse pannenkoeken kan je naar hartenlust combineren met allerlei hartige ingrediënten. Laat je fantasie de vrije loop en creëer je eigen Bretoense pannenkoek.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verrassingsfrites in de herfst

Recept categorieën: Groenten, Kinderkoken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Maak de gekozen groenten schoon en snijd ze in stukken.
  • Kook ze samen in een royale pan in kokend water met iets zout in ± 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen en groente af en laat ze in de pan uitdampen (schud de pan regelmatig, zodat het vocht verdwijnt).
  • Pureer de aardappelen en groente met een pureestamper.
  • Pureer niet met de staafmixer, dan wordt het zetmeel kapot geslagen en krijgt u een 'kauwgompuree'.
  • Klop de eidooiers los, snijd de koude boter in stukjes en voeg beide met het paneermeel (begin met 4 eetlepels en voeg de rest toe, afhankelijk van de consistentie van de puree; hij mag niet te nat, maar zeker niet te droog zijn), het bakpoeder, zout, weinig peper en de fijngeknipte peterselie toe.
  • Verwarm de oven voor op ± 220°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakfolie (dit laatste kan worden afgewassen en steeds opnieuw worden gebruikt, verkrijgbaar in kookwinkels).
  • Doe de massa over in een grote spuitzak met grote gladde spuitmond en spuit 'frites' van de puree op de bakplaat.
  • Bak de 'frites' in het midden van de voorverwarmde oven in ± 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Maak de tomatenkwarkfritessaus door alle ingrediënten goed met elkaar te vermengen.
  • Voeg eventueel een mespunt suiker toe.

Tips / Opmerkingen

Kinderen en frites zijn twee handen op één buik, maar kinderen en groenten wil nogal eens problemen opleveren. Met deze 'frites' wordt dit probleem zomaar opgelost. Bovendien is het leuk om samen met de (klein)kinderen deze groentefrites te bereiden.
Kies voor deze 'frites' kruimige aardappelen (voor aardappelpuree) en groente met een even zo lange kooktijd als aardappelen (± 20 minuten) en niet te uitgesproken smaken. Denk aan bloemkool, broccoli, wortel en koolrabi. Een combinatie van groenten met de aardappelen doet het ook altijd goed.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilleerde aubergines

Recept categorieën: Groenten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de vinaigrette

Bereidingswijze

  • Verwarm de grill, de grillplaat of de grillpan gloeiendheet voor.
  • Was en droog de aubergines en snijd er lange dunne plakken van.
  • Bestrijk de plakken met olijfolie en grilleer de plakken aubergine tot ze gaar, maar nog wel stevig zijn.
  • Keer ze tussentijds regelmatig.
  • Ontvel de tomaten en hak ze in kleine stukjes.
  • Klop een vinaigrette van het citroensap, het fijngeknipte bieslook, de sinaasappelrasp (met een zesteur van een schoongeboende sinaasappel gehaald), het zout en de peper.
  • Verwarm 2 eetlepels van de olie, verkruimel de saffraandraadjes hierin en laat een paar minuten staan.
  • Schenk de saffraanolie samen met de rest van de olie bij de vinaigrette.
  • Knip het basilicum klein en voeg dit toe.
  • Verdeel de tomaatstukjes over de aubergineplakken en lepel de vinaigrette erover.
  • Serveer als voor- of lunchgerecht met Turks brood of focaccia of als groentegerecht met roergebakken tahoe en aardappelen uit de oven.

Tips / Opmerkingen

Aubergines worden in Nederland volop op biologische wijze geteeld. Toch blijft maar iets in Nederland, zo vertelt teler Ted van Luijk in Wateringen. De rest gaat vooral naar Duitsland, waar veel Turken wonen en naar Engeland voor de Indiase en Pakistaanse bevolking daar.
De aanvoer van verse aubergines is groot in de zomer. Toch hebben nog veel mensen het idee dat het een flauwe, weinig zeggende groente is. Maar juist dat geeft de groente zoveel culinaire mogelijkheden.
Let er bi aankoop op dat de aubergine een glanzend donkerpaarse schil heeft met een groene
steel. Een verse aubergine is veerkracht en is redelijk zwaar. Te licht betekent uitgedroogd.
Bewaar een aubergine op een koele plek, maar niet in de koelkast.
Verwijder het blad en de steel kort voor de bereiding, anders wordt het vruchtvlees bruin.
Eet aubergine nooit rauw.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van postelein en radijs

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop in een ruime schaal een dressing van het citroensap met de mosterd, olie, slagroom en naar smaak zout en peper.
  • Maak de radijsjes schoon en snijd ze in dunne plakjes.
  • Snijd eventueel de worteltjes van de postelein, was de groente en sla de postelein droog in de slacentrifuge.
  • Schep de postelein, radijs en bieslook door de dressing in de schaal.
  • Serveer direct.

Tips / Opmerkingen

Lekker bij kip en kalkoen of bij de barbecue.
De rauwe postelein komt goed tot zijn recht in combinatie met het pittige van de radijs en de mosterd- citroendressing.