Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelen au gratin

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Frans Huits

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer alles glad.
  • Roer er dan deel voor deel de melk en de bouillon bij en maak op smaak met de wijn, de fijngesneden verse kruiden, de uitgeperste knoflook, zout, versgemalen peper en wat nootmuskaat.
  • Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakjes en kook die 1 minuut in ruim water met zout
  • (blancheren).
  • Laat ze uitlekken en leg ze in een beboterde ovenschaal.
  • Schenk de saus erover en bestrooi het gerecht met de geraspte kaas.
  • Zet de schotel op een rooster midden in een tot warm voorverwarmde oven (ca 200°C) en laat het gerecht in ca 45 minuten gaar worden en lichtbruin kleuren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroerbakte babi ketjap met sinaasappel en wok noedels met Chinese kool

Land van herkomst: Oosters

Bereidingswijze

  • Rasp de schil van de sinaasappel fijn.
  • Schil de sinaasappel, verdeel in partjes en snijd die in kleine stukjes.
  • Meng de marinademix (uit het pakje) met 4 eetlepels olie en de geraspte sinaasappelschil.
  • Voeg de vleesreepjes toe en marineer 5 minuten.
  • Snijd de kool in kleine stukken.
  • Pel en snijd de ui fijn.
  • Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Afgieten in een vergiet, koud afspoelen en laten uitlekken.
  • Verhit een scheutje olie in een hapjespan en roerbak het vlees 5 minuten.
  • Roer de sausmix en 300 ml koud water erdoor.
  • Voeg de stukjes sinaasappel toe en laat 2 minuten zachtjes koken.
  • Verhit ondertussen een wok.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de ui met de kool 5 minuten.
  • Schep de noedels, de sambal en de helft van de bladselderij erdoor en wok nog 2 minuten.
  • Schep de noedels in kommen of diepe borden, verdeel de babi ketjap erover en bestrooi met de rest van de selderij.

Tips / Opmerkingen

Serveertip:
Geef er lekker knapperige Conimex Smaakmakers Kroepoek Cassave bij en zet Sambal Brandal op tafel voor wie zelf nog wat extra pit wil toevoegen.
Variatietip:
Vervang de vleesreepjes door 250 g grote gepelde garnalen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bife de Tira met gerookte boter en Braziliaanse salsa

Bife de Tira is een Braziliaanse cut van de dunne lende. Om deze mooie snit te complimenteren serveren we er een typisch Braziliaanse salsa van onder andere paprika en tomaat bij. Om het geheel helemaal compleet te maken voegen we nog wat gerookte boter toe. De gerookte boter kan het beste een dag van te voren gemaakt worden, zo zorg je ervoor dat de rooksmaak goed in de boter kan trekken. Met trots presenteer ik mijn Bife de Tira recept.
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4
Auteur: B.B.Qualtity

ingrediënten

Gerookte boter

Bereidingswijze

Gerookte boter

  • Begin met het maken van de gerookte boter door de roomboter in kleine blokjes te snijden.
  • Vul de CSG met de beuken rookmot zodat je 1 uur koud kan roken.
  • Leg de gesneden boter op een bordje en zet deze in de BBQ.
  • Steek de rookmot in de CSG aan en zorg dat deze gaat roken.
  • Rook de boter ongeveer 1 uur.
  • Verwijder ondertussen de zaadjes uit de Spaanse peper en snij deze zo fijn mogelijk.
  • Snij ook de rozemarijn, peterselie en knoflook zo fijn mogelijk.
  • Haal na 1 uur de boter van de BBQ en doe deze in een bakje, voeg hier de gesneden kruiden, knoflook, peper en het sap van 1 limoen aan toe en roer alles goed door.
  • Breng de boter op smaak met peper en zout.
  • Doe de boter in een bakje en bewaar deze in de koelkast.

Bife de Tira en salsa

  • Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een directe en indirecte bereiding op 160 graden Celsius.
  • Haal de Bife de Tira uit de verpakking en dep deze droog met keukenpapier.
  • Snij het vet kruislings in en bestrooi met zout.
  • Bestrooi de zijkanten met de No Mercy Rub.
  • Als de BBQ op temperatuur is zet je de Bife de Tira in de BBQ boven het indirecte gedeelte.
  • Stop een thermometer in het midden van het vlees en stel deze in op 40 graden Celsius.
  • Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de paprika’s en tomaten.
  • Snij de paprika’s, tomaten, bladselderij en ui in kleine blokjes.
  • Doe de gesneden blokjes in een mengkom.
  • Meng de witte wijnazijn en olijf olie en voeg deze toe aan de gesneden paprika en tomaat.
  • Roer het geheel goed door en breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de salsa in de koelkast tot gebruik.
  • Als de Bife de Tira een kerntemperatuur heeft van 40 graden haal je deze van de BBQ en laat je deze 15 minuten rusten.
  • Na 15 minuten leg je de Bife de Tira met de vet kant naar beden boven het directe gedeelte van de BBQ. Gaar de Bife de Tira verder tot een kerntemperatuur van 50 graden.
  • Draai de Bife de Tira regelmatig om.
  • Haal de Bife de Tira van de BBQ en snij het haaks op de draad in dunne plakjes.
  • Serveer de Bife de Tira met de salsa en de gerookte boter.

Tips / Opmerkingen

Eet smakelijk! 
Maak je mijn Bife de Tira met gerookte boter en Braziliaanse salsa recept en plaats je dit op Instagram? Tag @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselen op z'n Vlaams

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de mosselen en zoek ze uit: verwijder kapotte exemplaren, mosselen die wijd openstaan.
  • Snijd de prei, de ui en de worteltjes in stukjes en hak de bladselderij klein.
  • Verhit de olie in een grote diepe pan en bak de prei, de ui en de worteltjes hierin op hoog vuur 3 minuten.
  • Voeg de wijn, de bladselderij, de tijm en de mosselen aan de pan toe en verdeel er de boter over.
  • Leg het deksel op de pan, breng het vocht aan de kook en kook de mosselen 5-8 minuten tot ze allemaal openstaan en gaar zijn.
  • Schud de mosselen tussentijds even op.
  • Verwijder mosselen die niet zijn opengegaan.

Tips / Opmerkingen

Serveer de mosselen op z'n Vlaams met frietjes en sausjes naar keuze.

Recept afdrukken
No ratings yet

De echte Nasi Goreng

Nasi Goreng is er natuurlijk in vele vormen, onderstaand recept van grootmoeder en moeder, geboren en getogen in indonesie net als ondergetekende, veel kookplezier.
Recept categorieën: Rijst, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië

ingrediënten

  • 300 gr nasi putih gekookte witte rijst
  • 350 gr varkensfilet hamlap of schouderlappen, in blokjes
  • 75 gram ontbijtspek of gekookte achterham heel klein gesneden
  • 100 gr gepelde en gekookte garnalen wat ook lekker is: gedroogde garnalen, deze wel eerst wellen in warm water
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels olie plantaardig, geen olijfolie
  • 1 prei fijngesneden

BOEMBOE:

Bereidingswijze

  • Wrijf of maal de fijngesneden knoflook, sjalotten, Spaanse pepers en trassie met het zout fijn.
  • Fruit deze net gemaakte boemboe in de olie in een wok/wadjan half gaar.
  • Vervolgens al roerend het vlees en de (gewelde) garnalen toevoegen.
  • Schep dan de rijst door het mengsel, vervolgens de ketjap en bak dit verder op.
  • Als alles goed vermengd, gebakken en heet is, dan de fijngesneden prei er doorheen mengen.
  • Even laten meebakken.

OMELET

  • Klop de eieren los met een eetlepel water, peper, zout en geelwortelpoeder.
  • Verhit olie in een koekenpan, bak op laag vuur een omelet.
  • De omelet moet wel gaar worden, maar mag niet te veel kleuren.
  • Schud de omelet op een bord, laat iets afkoelen, en snijd in smalle reepjes.

SERVEREN

  • Schep de nasi goreng op een grote schaal, leg er de reepjes omelet op.
  • (Je kunt ook gewoon wat spiegeleieren bakken en erop leggen)
  • Als garnering zet je verder op tafel: zilveruitjes en augurkjes (de Nederlandse versie van atjar), seroendeng, potjes sambal in verschillende smaken (bijvoorbeeld manis, badjak, peteh, djeroek peroet), ketjap manis (die van Kaki Tiga is lekker), atjar tjampoer (uit een potje of eigengemaakt) of een simpele atjar ketimoen (komkommerzoetzuur), gebakken uitjes en natuurlijk diverse soorten kroepoek.
  • Eet smakelijk!
  • En neem er vooral een koel glas bier bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gehaktballetjes met Grimbergen Dubbel

Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng het gehakt met alle ingrediënten t/m de bladselderij en vorm er mooie balletjes van.
  • Verhit de olie in een braadpan met anti-aanbaklaag en bak de gehaktballetjes hierin om en om goudbruin.
  • Zet het vuur laag, voeg de tomatenpuree, de bouillon en de helft van het bier toe en laat de balletjes ± 30 minuten stoven.
  • Schenk er de laatste 10 minuten de rest van het bier bij en laat de saus, onafgedekt, wat inkoken.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gehaktballetjes en de saus over de borden.

Tips / Opmerkingen

Geef er pasta, gnocchi of drooggekookte rijst en in boter gestoofde broccoli of groene kool bij.
Drink er een goed gekoeld glas Grimbergen Dubbel bij.
Ter grootte van een stuiter zijn deze gehaktballetjes ook heel lekker als borrelhapje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gewokte ajam ketjapmie met Oosterse groenten

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Oosters
Auteur: Conimex

Bereidingswijze

  • Kook de mie volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Snijd de kip in heel kleine stukjes.
  • Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en wok de kip ca. 3 minuten.
  • Voeg de groenten toe en wok 5 minuten mee.
  • Voeg de eiermie toe en wok 2 minuten.
  • Voeg de roerbaksaus toe en laat goed warm worden.
  • Hak de pinda´s grof en de bladselderij fijn.
  • Verdeel de mie over de borden en strooi de selderij en pinda´s erover.

Tips / Opmerkingen

Serveertip:

Gebruik in plaats van eiermie 2 zakjes Conimex Wokrijst.

Variatietip:

Zet Conimex Sambal Brandal op tafel voor een pittig accent en geef er kroepoek bij voor een lekker knappertje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Linzenschotel

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 2 personen

Equipment

ingrediënten

voor de groenten

Bereidingswijze

  • Breng het water met al het vlees, de ui, de knoflook en peper en zout aan de kook en laat een halfuur koken (15 minuten in de snelkookpan).
  • Voeg de gewassen linzen, de gehalveerde prei, de gehalveerde en geschilde wortel, het gehalveerd en geschild raapje, de geschilde selderijknol in stukken en kool in stukken toe en laat weer een halfuur zachtjes koken (8 minuten in de snelkookpan).
  • Schep de groenten en het vlees uit het nat in een lage schotel, garneer met het selderijblad en houd de schotel warm.
  • Kook de bouillon die overblijft even op met de fijngesneden peterselie, bieslook en een paar stukjes gare winterwortel en serveer die vooraf met stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijk gevulde soto ayam tafel

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Soep
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen
Auteur: go-tan.nl

ingrediënten

voor de soep

voor de soto ayam-tafel

Bereidingswijze

  • Maak de soep met de boemboe, het vlees en het water volgens de verpakking, maar voeg 1,2 l water toe i.p.v. 0,8 l.
  • Laat de soep minimaal 30 minuten zachtjes trekken en voeg naar smaak een beetje zout en peper toe.
  • Kook ondertussen de aardappelen en eieren (hard) en de bereid de miehoen volgens de verpakking.
  • Overgiet de taugé in een vergiet met kokend water.
  • Gebruik je kool, dan snijd je deze in reepjes en blancheer je ze een halve minuut in kokend water.
  • Snijd de bladselderij en eventueel hetkorianderblad of lente-ui klein en snijd de gekookte eieren in schijfjes.
  • Als optie kun je een ketjapsausje maken door ketjap, citroensap en/of sambal te mengen.
  • Doe de deksel op de pan en zet deze, bij voorkeur op een warmhoudplaat, op tafel.
  • Alle overige ingrediënten kun je apart in leuke kommen eromheen zetten.
  • Zet lege eetborden of eetkommen met bestek klaar en genieten maar!

Recept afdrukken
No ratings yet

Erwtensoep van Voorlichtingsbureau Vlees

Voorbereidingstijd1 Uur 30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees, Vlees
porties: 6 personen
Auteur: Voorlichtingsbureau Vlees

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng in een ruime soeppan 1½ liter water met de Hamschijf, de krabbetjes, het laurierblad, de peperkorrels, zout en bouillonblokjes aan de kook.
  • Laat dit ca. 1,5 uur zachtjes koken.
  • Schil en snijd ondertussen de knolselderij en de aardappels in blokjes.
  • Snijd de prei in ringen.
  • Voeg de knolselderij, aardappels, prei en doperwten na 1,5 uur toe.
  • Laat alles nog ca. 15 minuten koken.
  • Voeg dan de rookworst toe en laat alles nog ca. 15 minuten zachtjes koken.
  • Snijd de bladselderij fijn.
  • Haal het laurierblad en de peperkorrels met een schuimspaan uit de soep.
  • Haal de Hamschijf, de krabbetjes en de rookworst uit de soep.
  • Laat even afkoelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer of haal door een roerzeef.
  • Verwijder de botjes en snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Snijd de worst in plakjes.
  • Voeg het vlees weer toe aan de soep.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Garneer de soep met de bladselderij.

Tips / Opmerkingen

Lekker met roggebrood met boter en katenspek.