Recept afdrukken
No ratings yet

Chipolatapudding van Allerhande

Allerhande 2004
Recept categorieën: Dessert
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vanillestokje opensnijden.
  • In pan melk met suiker en vanillestokje verwarmen en 20 minuten zachtjes laten trekken.
  • Mandarijnen tot op vruchtvlees dik schillen en partjes tussen vliezen uitsnijden.
  • Mandarijnpartjes met helft van likeur besprenkelen.
  • Gelatine 5 minuten in koud water weken.
  • Eierdooiers met maïzena losroeren.
  • Vanillestokje uit melk nemen, merg eruit schrapen en merg door melk roeren.
  • Van melk 2 eetlepels iets laten afkoelen en door eierdooiermengsel roeren.
  • Mengsel bij melk schenken en al roerend met houten lepel verwarmen tot vla gebonden is (mengsel 'hangt' aan bolle kant van lepel, een erin getrokken streep blijft zichtbaar).
  • Pan direct van vuur nemen, gelatine uitknijpen en erin oplossen.
  • Pan in bak ijskoud water zetten om af te koelen, tot mengsel na ca. 30 minuten lobbig wordt.
  • Af en toe roeren.
  • Intussen slagroom met rest van likeur bijna stijf kloppen.
  • Slagroom voorzichtig door lobbig mengsel spatelen.
  • Rozijnen, ananas, helft van mandarijn (in stukjes) en bitterkoekjes erdoor scheppen.
  • Mengsel in dun met olie ingevette puddingvorm overdoen,gladstrijken en in koelkast in ca. 2
  • uur laten opstijven.
  • Puddingvorm 30 sec. in bak met heet water houden, zodat pudding makkelijk loslaat van vorm.
  • Schaal omgekeerd op puddingvorm leggen, samen keren en pudding voorzichtig op schaal laten glijden.
  • Pudding met rest van mandarijn garneren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groente rijstschotel met cashewnoten

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Rijst
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In braadpan of wok prei 5 min. fruiten in olie, laatste 2 min. rijst meefruiten.
  • Currypasta door prei en rijst mengen, 500 ml water toevoegen en aan de kook brengen.
  • Vuur laag draaien en met deksel op pan gerecht 10 min. zachtjes laten stoven.
  • Tomaten, tuinerwten (bevroren) en rozijnen door rijst mengen en nog 5 min. meewarmen.
  • Intussen cashewnoten in droge koekenpan goudbruin roosteren.
  • Gerecht op smaak brengen met zout en peper.
  • Groente-rijstschotel over vier borden verdelen en bestrooien met cashewnoten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Carrot cake

wortelcake / Allerhande 2003
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Leg het bakpapier op de bodem van de bakvorm.
  • Smelt 150 g boter.
  • Meng de boter, wortel, suiker, eieren en een mespunt zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor.
  • Roer vervolgens de rozijnen erdoor en giet het beslag in een bakvorm.
  • Bak de wortelcake in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar.
  • Test de gaarheid door in de cake te prikken met een satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen).
  • Neem de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
  • Laat de rest van de boter zacht worden (niet smelten).
  • Roer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer, tot er een glad glazuur ontstaat.
  • Neem de cake uit de bakvorm en leg op een schaal.
  • Strijk het glazuur met een spatel over de cake uit en laat het glazuur langs de rand druipen.
  • Zet de cake nog 15 min. in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft (het glazuur wordt niet hard).
  • Snijd de cake in 4 blokken en halveer diagonaal of recht.

Tips / Opmerkingen

U kunt de wortelcake ook als petit-fours serveren.
Maak dan wel anderhalf keer zoveel glazuur.
Snijd de cake voor het glazuren in 16 blokjes, bestrijk ze met glazuur en leg elk blokje in een papieren cakevormpje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Poting

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rozijnen en krenten wassen en laten uitlekken.
  • In kom zelfrijzend bakmeel met melk, eieren, zout en vanillesuiker tot glad beslag kloppen.
  • Rozijnen en krenten erdoor mengen.
  • Schaal invetten en bestuiven met bloem.
  • Beslag in schaal scheppen (schaal niet verder dan voor 2/3 deel vullen) en afdekken met aluminiumfolie. Schaal in grote pan zetten.
  • Pan vullen met zoveel water dat schaal voor 2/3 deel onder staat.
  • Water tegen de kook aan brengen.
  • Poting afgedekt in ca. 2 á 21/2 uur tegen de kook aan laten garen. Ca. 1/2 uur voor einde baktijd deksel van pan nemen en in aluminiumfolie gaatjes prikken om vocht te laten ontsnappen.
  • Met satéprikker controleren of poting gaar is (als prikker droog eruit komt is poting gaar).
  • Bord op schaal leggen, samen keren en poting uit vorm laten glijden.
  • Serveren met gesmolten boter, suiker en kaneel, stroop of (gepureerde) verse vruchten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Potting

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rozijnen en krenten wassen en laten uitlekken.
  • In kom zelfrijzend bakmeel met melk, eieren, zout en vanillesuiker tot glad beslag kloppen.
  • Rozijnen en krenten erdoor mengen.
  • Schaal invetten en bestuiven met bloem.
  • Beslag in schaal scheppen (schaal niet verder dan voor 2/3 deel vullen) en afdekken met aluminiumfolie.
  • Schaal in grote pan zetten.
  • Pan vullen met zoveel water dat schaal voor 2/3 deel onder staat.
  • Water tegen de kook aan brengen.
  • Poting afgedekt in 2 á 2½ uur tegen de kook aan laten garen.
  • ½ uur voor einde baktijd deksel van pan nemen en in aluminiumfolie gaatjes prikken om vocht te laten ontsnappen.
  • Met satéprikker controleren of poting gaar is (als prikker droog eruit komt is poting gaar).
  • Bord op schaal leggen, samen keren en poting uit vorm laten glijden.
  • Serveren met gesmolten boter, suiker en kaneel, stroop of (gepureerde) verse vruchten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pilav van couscous met rozijnen

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rijst, Zuidvruchten
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 440kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kom rozijnen 10 minuten wellen in heet water en afgieten.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Tomaten droogdeppen met keukepapier en in stukjes snijden.
  • In wok of ruime koekenpan olie verhitten en ui 2 minuten zachtjes bakken.
  • Couscous en gemberpoeder al omscheppend meebakken tot korrels glanzen. Bouillontablet erboven verkruimelen en 3 dl water erover schenken.
  • Rozijnen en tomaten toevoegen.
  • Couscous al roerend in 5-6 minuten zachtjes gaar laten worden.
  • Bieslook erboven fijn knippen en erdoor scheppen.
  • Serveren bij kip en lamsvlees.

Tips / Opmerkingen

Vervang de zongedroogde tomaat eventueel door stukjes paprika en bak deze met de ui mee.
Vervang de rozijnen door 100 g salademix, een mengsel van rozijnen en noten.
 

Nutrition

Calorieën: 440kcal | koolhydraten: 67g | Eiwit: 7g | Vet: 17g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kalkoen met sinaasappel en pistachevulling

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 minuten
porties: 4 personen
Calorieën: 855kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rozijnen ca. 15 minuten in likeur wellen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden.
  • Pistachenoten pellen en grof hakken.
  • Helft van rozemarijn achterhouden voor garnering.
  • Naaldjes van rest van rozemarijntakjes rissen en fijn hakken.
  • In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Spekreepjes en ui ca. 3 minuten al omscheppend bakken.
  • Appelblokjes toevoegen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Pan van vuur nemen en pistachenoten, fijngehakte rozemarijn en rozijnen met weekvocht erdoor mengen.
  • Vulling op smaak brengen met zout en peper.
  • Sinaasappels goed schoonboenen. 1 sinaasappel uitpersen, andere sinaasappel in flinterdunne plakjes snijden.
  • Rond nek van kalkoen met vingers vel loshalen.
  • Ruimte tussen vel en vlees vullen met plakjes sinaasappel.
  • Binnenkant van kalkoen schoonvegen met keukenpapier.
  • Vulling in buikholte stoppen,vel rond gat dichtvouwen en met cocktailprikkers vaststeken.
  • Poten en vleugels van kalkoen met keukentouw opbinden.
  • Kalkoen tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
  • Kalkoen in ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Oven voorverwarmen op 180 °C.
  • Braadslede met boter invetten en kalkoen erin leggen.
  • In steelpan rest van boter smelten, sinaasappelsap erdoor mengen.
  • Kalkoen royaal met sinaasappelboter bestrijken en bestrooien met zout en peper. Braadslede losjes afdekken met aluminiumfolie.
  • Kalkoen in ca. 2 uur in midden van oven gaar en goudbruin braden.
  • Tussentijds regelmatig bedruipen met bakvet en sinaasappelboter.
  • Halverwege baktijd folie verwijderen, zodat kalkoen bruin kan worden.
  • Gaarheid controleren door met satépen in dikste deel (dij) te prikken: het vleessap moet helder zijn.
  • Kalkoen uit oven nemen en op warme serveerschaal leggen.
  • Geheel inpakken met aluminiumfolie en vlees nog ca. 15 minuten laten rusten.
  • Folie van kalkoen verwijderen, schaal garneren met achtergehouden rozemarijn. Kalkoen aan tafel aansnijden.
  • Karkas eventueel met wildschaar openknippen, zodat vulling er gemakkelijk kan worden uitgeschept.

Tips / Opmerkingen

Lekker met sinaasappel-rozemarijnjus en gepofte aardappels.
Een kalkoen is gauw te veel Porties:
Maak van de restjes de volgende dag lekkere sandwiches (met mosterd
mayonaise,komkommer en tuinkers bijvoorbeeld) of een smeuïge ragout.
 

Nutrition

Calorieën: 855kcal | koolhydraten: 18g | Eiwit: 70g | Vet: 54g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zeeaster met rozijnen en amandelen

AllerHande 1997
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Calorieën: 110kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeeaster in vergiet onder koud water afspoelen en laten uitlekken.
  • In droge koekenpan amandelen in ca. 2 minuten rondom bruin roosteren, op bord af laten koelen.
  • In pan olie verhitten, zeeaster door olie scheppen en met rozijnen en zout ca. 2 à 3 minuten afgedekt op laag vuur verhitten, af en toe omscheppen.
  • Op smaak brengen met cayennepeper.
  • Amandelen grof hakken.
  • Over gesmoorde zeeaster strooien.
  • Serveren bij varkenshaas en (basmati)rijst.

Nutrition

Calorieën: 110kcal | koolhydraten: 6g | Eiwit: 3g | Vet: 9g

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstepap met zuidvruchten en stroop

Snel te maken.
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Nederland

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Dadels in stukjes snijden.
  • Rijstepap in steelpan schenken.
  • Rozijnen en dadels erdoor scheppen en geheel ca. 6 minuten zachtjes verwarmen.
  • Rijstepap over vier schaaltjes verdelen en stroop erop scheppen

Gevulde flensjes met vanillekwark
Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde flensjes met vanillekwark

Snel te maken
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Pannenkoeken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pannenkoeken uitspreiden op vier borden.
  • Vanillekwark losroeren met rozijnen en gember.
  • Kwark op helft van alle pannenkoeken scheppen en dichtklappen.
  • Direct serveren