Chipolatapudding van Allerhande
Allerhande 2004
ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 500 ml melk
- 100 g suiker
- 4 mandarijnen
- 4 eetlepels sinaasappellikeur
- 6 blaadjes witte gelatine
- 3 eierdooiers
- 1 eetlepel maïzena
- 250 ml slagroom
- 50 g blanke rozijnen geweld
- 1 schijf ananas blik, fijngesneden
- 100 g bitterkoekjes verkruimeld
Bereidingswijze
- Vanillestokje opensnijden.
- In pan melk met suiker en vanillestokje verwarmen en 20 minuten zachtjes laten trekken.
- Mandarijnen tot op vruchtvlees dik schillen en partjes tussen vliezen uitsnijden.
- Mandarijnpartjes met helft van likeur besprenkelen.
- Gelatine 5 minuten in koud water weken.
- Eierdooiers met maïzena losroeren.
- Vanillestokje uit melk nemen, merg eruit schrapen en merg door melk roeren.
- Van melk 2 eetlepels iets laten afkoelen en door eierdooiermengsel roeren.
- Mengsel bij melk schenken en al roerend met houten lepel verwarmen tot vla gebonden is (mengsel 'hangt' aan bolle kant van lepel, een erin getrokken streep blijft zichtbaar).
- Pan direct van vuur nemen, gelatine uitknijpen en erin oplossen.
- Pan in bak ijskoud water zetten om af te koelen, tot mengsel na ca. 30 minuten lobbig wordt.
- Af en toe roeren.
- Intussen slagroom met rest van likeur bijna stijf kloppen.
- Slagroom voorzichtig door lobbig mengsel spatelen.
- Rozijnen, ananas, helft van mandarijn (in stukjes) en bitterkoekjes erdoor scheppen.
- Mengsel in dun met olie ingevette puddingvorm overdoen,gladstrijken en in koelkast in ca. 2
- uur laten opstijven.
- Puddingvorm 30 sec. in bak met heet water houden, zodat pudding makkelijk loslaat van vorm.
- Schaal omgekeerd op puddingvorm leggen, samen keren en pudding voorzichtig op schaal laten glijden.
- Pudding met rest van mandarijn garneren.