Recept afdrukken
No ratings yet

Sla met aardbeien en kaas

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de vinaigrette

voor de salade

Bereidingswijze

  • Doe de sherry of het appelsap, de azijn naar keuze, de honing en de zonnebloemolie in een beker en schud tot de honing of suiker is opgelost en een homogene vinaigrette is ontstaan.
  • Was en droog de sla en pluk ze kleiner.
  • Snijd de gewassen peer met schil (zonder klokhuis) in schijfjes.
  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.
  • Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Verbrokkel de kaas.
  • Rangschik de sla, de peer, de aardbeien en de ui op de bordjes.
  • Besprenkel met de vinaigrette en verdeel de kaas erover.
  • Besprenkel met sesamolie of bestrooi met sesamzaadjes.

Tips / Opmerkingen

Een salade die voor liefhebbers van zowel hartig als zoet als voor- of lunchgerecht kan worden geserveerd.
Aardbeien zijn tegenwoordig niet alleen maar 'zomerkoninkjes', maar komen tot eind oktober van de volle grond en tot half december uit de kas bij Gerrit en Trijnie Bronsink, aardbeienkweker van de Aardbeientuin in Oene (vlakbij Apeldoorn). Het grootste deel van de aardbeien komt hier trouwens het hele jaar door uit de kas of wordt beschermd door plastic kapjes, zodat het kwetsbare fruit wordt beschermd tegen wind en regen. De aardbeien van Bronsink (alleen het ras Elsanta) zien er dan ook perfect uit, ruiken verrukkelijk en smaken zoet en sappig. Er wordt niet gespoten, op de meeldauwbestrijding na, de aardbeienplanten gaan schoon de kas in. Deze milieubewust geteelde aardbeien, aardbeienjam, -wijn en -vruchtensap zijn van maandag tot zaterdag aan de Rozenkampweg 18 verkrijgbaar. Op afspraak is een rondleiding mogelijk. Aardbeienkwekers in ons land hebben het de laatste jaren niet zo gemakkelijk. Er komen er steeds meer omdat in het bijzonder paprika-, tomaten- en groentetelers omschakelen naar dit zachte fruit. Gunstig voor de consument, maar minder voor de teler, omdat dit onmiddellijk gevolgen heeft voor de prijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaasfondue

Voorbereidingstijd4 min
Totale tijd31 min
Recept categorieën: Fondue, Kaas, Magnetron koken
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het knoflookteentje open en wrijf de schaal daarmee in.
  • Schenk de wijn in de schaal en breng dit in 3½ minuut op HOOG (100%) aan de kook.
  • Roer de kaas door de wijn en zet de schaal 4 minuten op HOOG (100%).
  • Roer de fondue iedere minuut even door.
  • Roer de maïzena door de koffieroom en voeg dit tot slot, samen met de blauwgeaderde kaas aan de fondue toe.
  • Breng de fondue op smaak met zout, peper en nootmuskaat en zet de schaal nog 1 minuut op HOOG (100%).