Recept afdrukken
No ratings yet

Kaassoezenkrans

Bereidingstijd40 min
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 580kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Boven kom bloem zeven.
  • In ruime steelpan boter met 1 dl water en melk langzaam aan de kook brengen.
  • Pan van vuur nemen.
  • Bloem toevoegen en tot deegbal roeren.
  • Pan terugzetten op vuur en roux op middelhoog vuur al roerend in 2 à 3 minuten laten garen.
  • Mengsel overdoen in beslagkom en tot lauwwarm laten afkoelen.
  • Vervolgens 4 eieren één voor één door roux tot gladde massa roeren.
  • Beslag op smaak brengen met zout en peper.
  • Helft van kaas door beslag roeren.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Beslag met behulp van 2 eetlepels in ruime cirkel op bakplaat scheppen.
  • Laatste ei loskloppen en deegcirkel met kwastje hiermee bestrijken.
  • Bestrooien met rest van geraspte kaas.
  • Deeg in midden van oven in 15 à 20 minuten gaar bakken.

Tips / Opmerkingen

Gougère lauwwarm serveren en iedereen stukjes laten afbreken

Nutrition

Calorieën: 580kcal | koolhydraten: 21g | Eiwit: 25g | Vet: 43g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gepocheerde eieren in rode wijnsaus

Bereidingstijd35 min
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Ei, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 2
Calorieën: 660kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Korstjes van sneetjes snijden en brood in 5 minuten bruin roosteren in de oven.
  • Bouillontablet in 3 dl kokend water oplossen en laten afkoelen.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en in vieren snijden.
  • In steelpan boter op laag vuur smelten.
  • Champignons en 50 g spekjes toevoegen en zachtjes laten uitbakken.
  • Pan van vuur nemen en bloem erdoor roeren.
  • Pan terug op laag vuur zetten en onder voortdurend roeren 2 minuten laten garen.
  • Al roerend scheutje voor scheutje wijn en bouillon toevoegen.
  • Blijven roeren tot licht gebonden saus is ontstaan.
  • Saus op smaak brengen met zout en peper.
  • Rest van spekjes in droge koekenpan uitbakken.
  • 5 Dl water tegen de kook aan brengen (niet koken).
  • Scheutje azijn toevoegen.
  • Telkens 1 ei boven kopje breken.
  • Eieren één voor één langzaam in water laten glijden (niet meer dan 2 tegelijk).
  • Vervolgens met twee eetlepels ei in water bij elkaar houden en in 4 minuten gaar pocheren.
  • Peterselie grof hakken.
  • Met schuimspaan eieren uit pocheervocht scheppen en op warme toast leggen.
  • Saus over eieren scheppen.
  • Garneren met uitgebakken spekjes en peterselie.

Tips / Opmerkingen

Dit gerecht kan ook worden geserveerd als voorgerecht.

Nutrition

Calorieën: 660kcal | koolhydraten: 42g | Eiwit: 30g | Vet: 35g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde prei

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • Prei schoonmaken en in stukken van 5 cm snijden.
  • Stukken prei in pan met water en wat zout 6 minuten koken en uitlekken.
  • Blauwe kaas in stukjes snijden.
  • Peterselie fijn hakken.
  • In pannetje boter laten smelten en van vuur af bloem erdoor kloppen.
  • Pan weer op zacht vuur zetten en melk er geleidelijk door kloppen tot gladde saus ontstaat.
  • Blauwe kaas erdoor mengen en saus 2 minuten verwarmen tot kaas is gesmolten.
  • Ovenschaal invetten en prei erin leggen.
  • Saus erover schenken en geraspte kaas erover strooien.
  • Ovenschaal 20 à 25 minuten in oven zetten tot bovenkant goudbruin is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken kabeljauw in groene saus

Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd15 min
wachten1 u
Totale tijd1 u 20 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 320kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Doperwten in 1 uur laten ontdooien.
  • 2 dl water aan de kook brengen en bouillonblokje erin oplossen.
  • Knoflook pellen en in stukjes snijden.
  • In keukenmachine 2/3 deel van doperwten, knoflook, kruidenbouillon en wijn tot een gladde saus pureren.

Bereiden

  • Kabeljauwfilets droogdeppen met keukenpapier en bestrooien met zout en peper.
  • Vis door bloem wentelen.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag olie en 1 eetlepel boter verhitten.
  • Kabeljauw in 6 à 7 minuten gaar en licht goudbruin bakken.
  • Intussen doperwtensaus op laag vuur verwarmen.
  • Rest van doperwten erdoor roeren en in 2 minuten gaar koken.
  • 1 eetlepel boter door saus roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vis over vier borden verdelen.
  • Saus erover scheppen en garneren met peterselie.
  • Rest van saus erbij serveren.
  • Lekker met gebakken aardappels en (wortel)salade.

Nutrition

Calorieën: 320kcal | koolhydraten: 16g | Eiwit: 33g | Vet: 12g

Recept afdrukken
No ratings yet

Coq au vin

Kip in rode-wijnsaus
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Kip met scherp mes (of wildschaar) in 10 stukken verdelen (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen).
  • Spek in reepjes snijden.
  • Worteltjes schoonmaken, wassen en in dikke plakjes snijden.
  • Sjalotjes en ui pellen.
  • Ui en 2 sjalotjes fijnsnipperen.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en halveren.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.

Bereiden:

  • In grote braadpan olie verhitten.
  • Spek 1 minuut bakken en met schuimspaan uit pan scheppen.
  • Helft van boter in pan doen en stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin bakken.
  • Met schuimspaan uit pan nemen en bestrooien met zout en peper.
  • Hele sjalotten in 2 à 3 minuten lichtbruin bakken.
  • Uit pan nemen.
  • In braadvet ui- en sjalotsnippers en wortel zachtjes bakken zonder te kleuren.
  • Knoflook kort meebakken.
  • Bloem erdoor roeren en 30 seconden zachtjes meebakken.
  • Scheutje voor scheutje wijn erdoor roeren tot gebonden saus ontstaat.
  • Toevoegen: fond, laurier, tijm, mespunt suiker, 2 takjes peterselie, zout en peper.
  • Aan de kook brengen en stukken kip erbij doen.
  • Kip afgedekt in 50 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Intussen rest van boter verhitten en champignons rondom bruin bakken.
  • Laurier, tijm en peterselie uit kipschotel nemen.
  • Toevoegen: champignons, spek en hele sjalotten.
  • Gerecht nog 10 minuten doorstoven.
  • Op smaak brengen met zout, peper en suiker.
  • Kort voor opdienen rest van peterselie erboven fijn knippen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met gekookte aardappels en groene salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Clafoutis Limousin

kersengebak
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 6

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 190 °C.
  • Taartvorm invetten met boter.
  • Kersen over bodem van taartvorm verdelen (kersen uit pot eerst goed laten uitlekken).
  • In kom melk, bloem, eieren, suiker, vanillesuiker en snufje zout tot luchtig beslag kloppen.
  • Beslag over kersen schenken en schaal in midden van oven schuiven.
  • Clafoutis in 40 à 45 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Vorm uit oven halen en clafoutis bestrooien met poedersuiker.
  • Warm serveren.

Tips / Opmerkingen

U kunt de clafoutis met verschillende soorten fruit maken, bijvoorbeeld met abrikozen, perziken uit blik of met verse frambozen of bramen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Camembertkroketjes

Recept categorieën: Kaas, Lunch, Snack
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Camembert in stukjes snijden en in vuurvaste kom met vork fijn maken.
  • Crème fraîche en boter erdoor mengen.
  • 60 g bloem boven kaasmengsel zeven.
  • In pan laagje water verhitten; niet laten koken.
  • Kom met kaasmengsel op pan met heet water zetten en massa al roerend in 4 minuten tot gladde crème roeren.
  • Kom van vuur nemen.
  • Eierdooiers één voor één door kaasmengsel mengen.
  • Mosterd erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Kaasmengsel afgedekt in koelkast in 3 uur laten opstijven.

Bereiden

  • Eieren loskloppen.
  • Rest van bloem in diep bord strooien.
  • Paneermeel in lage kom strooien.
  • Van camembertmengsel met behulp van 2 natgemaakte lepels 16 eivormige bolletjes steken.
  • Frituurolie verhitten tot 170 °C.
  • Camembertkroketjes achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel wentelen.
  • Paneermeelkorstje licht aandrukken.
  • Kroketjes met 5 à 6 stuks tegelijk in hete olie in 4 minuten gaar en goudbruin frituren.
  • Laten uitlekken op keukenpapier.
  • Direct serveren.
  • Serveer de kroketjes bijvoorbeeld als voor- of lunchgerecht op een bedje (veld)sla, aangemaakt met een dressing van ciderazijn, olie en mosterd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Brioche

Eierbrood
Recept categorieën: Bijgerecht, Brood
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 12 Stuks

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • In kopje suiker oplossen in 1 eetlepel lauwwarm water.
  • Gist toevoegen, omroeren en 2 minuten laten staan.
  • Met vork eieren loskloppen.
  • Boven kom bloem zeven, zout langs rand strooien.
  • Boter en eieren toevoegen.
  • Met mixer met kneedhaken mengen en gistoplossing erbij schenken.
  • Kneden tot soepel deeg ontstaat.
  • Deeg in kom afdekken met vochtige theedoek en 30 minuten laten rijzen.
  • Deeg doorkneden.
  • Briochevorm invetten.
  • Deeg kort doorkneden, klein stukje deeg afnemen en hiervan bolletje draaien.
  • Deeg in vorm leggen en bolletje op midden leggen.
  • Afdekken met theedoek en opnieuw 20 minuten laten rijzen.

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC of gasovenstand 4.
  • Vorm in midden van oven schuiven.
  • Oven na 10 minuten terugschakelen naar 175 ºC of gasovenstand 3 en nogmaals 20 minuten bakken.
  • Vorm boven rooster keren en brioche laten afkoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Boeuf Bourguignon

stoofschotel met wijn en rundvlees
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Vlees in dobbelstenen snijden.
  • Ui pellen en grof snipperen.
  • Uitjes pellen.
  • Wortel schoonmaken en in blokjes snijden.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier.
  • In braadpan olie en helft van boter verhitten.
  • Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken.
  • Bestrooien met zout en peper en met schuimspaan uit pan scheppen.
  • In braadvet spekblokjes 5 minuten uitbakken.
  • Met schuimspaan uit pan scheppen.
  • Kleine uitjes in bakvet lichtbruin bakken en uit pan scheppen.
  • Uisnippers en wortel 5 minuten zachtjes bakken zonder te kleuren.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Bloem erdoor roeren en 1 minuut zachtjes meebakken; niet donker laten worden.
  • Wijn met scheutjes tegelijk toevoegen en erdoor roeren.
  • Toevoegen: fond, cognac, tijm, 3 takjes peterselie en laurierblad.
  • Aan de kook brengen en vlees terugdoen in pan.
  • Vlees afgedekt in 2 1/2 uur op heel laag vuur gaar sudderen; af en toe roeren.

Bereiden:

  • Rest van boter verhitten en champignons rondom bruin bakken.
  • Bestrooien met (weinig) zout en peper.
  • Tijm, peterselie en laurier uit gestoofd vlees verwijderen.
  • Uitjes, champignons en spek erdoor roeren.
  • Nog 15 minuten zachtjes laten sudderen.
  • Stoofpot op smaak brengen met zout, peper en suiker.
  • Kort voor opdienen rest van takjes peterselie erboven fijn knippen.
  • Lekker met gekookte aardappels en blokjes gebakken brood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zachte nieuwjaarswafeltjes

Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt de boter, voeg de bloem, de suiker en de eieren toe en laat 12 uur rusten.
  • Vorm er balletjes van en bak deze in een ingevet wafelijzer.