Recept afdrukken
No ratings yet

Bloemkoolsoep met blue stilton

Allerhande 2006
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng in een soeppan de bouillon met de bloemkoolroosjes en foelie aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken tot de bloemkool gaar is.
  • Verwijder de foelie.
  • Pureer de soep met de staafmixer of giet de soep in de bak van de keukenmachine en pureer het tot een glad geheel.
  • Roer de slagroom door de soep en breng op smaak met (versgemalen) peper.
  • Schep de soep in vier diepe borden en verkruimel de blauwaderkaas erboven.

Tips / Opmerkingen

Meer beet? Houd twee bloemkoolroosjes achter, laat ze ontdooien en snijd de stelen eraf.
Hak ze tot fijn kruim en roer dat net voor het serveren door de soep.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gado-gado met tofu

Allerhande 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Eieren in steelpan in 8 min. hard koken, onder koud water afspoelen en pellen.
  • Tofu in blokjes snijden en droogdeppen.
  • In grote pan water met zout aan de kook brengen.
  • Hierin sperziebonen (6-8 min.), bloemkool (5 min.), wittekool (4 min.) en taugé (1 min.) beetgaar koken.
  • Groenten uit pan scheppen en in vergiet laten uitlekken.
  • Intussen in wok olie verhitten en tofu in 2-3 porties lichtbruin bakken.
  • Blokjes op keukenpapier laten uitlekken.
  • Pindasaus verwarmen.
  • Groenten en tofu op schaal rangschikken.
  • Pindasaus erover schenken.
  • Gado-gado serveren met ei, emping en komkommer.

Tips / Opmerkingen

Lekker met rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bloemkoolsalade

AllerHande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Bloemkoolroosjes in kleinere roosjes verdelen en wassen.
  • In pan met ruim water en zout bloemkoolroosjes in ca. 5 minuten beetgaar koken.
  • Intussen wortel schillen en grof raspen.
  • Stoneleeks in de lengte halveren en in stukken van ca. 3 cm snijden.
  • In zeef bloemkoolroosjes onder koud stromend water afspoelen.
  • Laten uitlekken en afkoelen.
  • In (sla)schaal bloemkoolroosjes en wortel door elkaar scheppen.
  • Gemberbolletjes fijnsnijden.
  • Azijn, olie, gember en suiker in (steel)pan doen en aan de kook brengen.
  • Warme saus door salade scheppen.
  • Salade ca. 1/2 uur wegzetten.

Bereiden:

  • Sesamolie over salade sprenkelen.
  • Salade omscheppen.
  • Garneren met stukjes stoneleek.

Recept afdrukken
No ratings yet

Risotto bianco met bloemkool

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Rijst
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng in een pan 1 ¼ liter water aan de kook en los de bouillontabletten erin op. Houd de bouillon op een zacht vuur tegen de kook aan.
  • Verhit intussen 2 el olie in een hapjespan of kleine braadpan.
  • Fruit hierin de ui in 4 min. zachtjes glazig.
  • Voeg de bleekselderij en knoflook toe en fruit alles samen nog zachtjes 3 minuten. Verkruimel de chilipeper boven de pan.
  • Voeg de rijst toe en bak de korrels al roerend 1 min. mee.
  • Schenk de wijn in de pan en breng alles al roerend aan de kook.
  • Laat alles zachtjes koken tot de wijn door de rijst is opgenomen.
  • Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst weer zachtjes koken tot het vocht is opgenomen.
  • Herhaal dit toevoegen van de bouillon tot alle bouillon gebruikt is.
  • Dit duurt ca. 20 minuten.
  • Proef of de rijstkorrels zacht zijn, maar nog wel een lekkere beet hebben.
  • Zijn de korrels nog iets te hard, kook de rijst dan nog zachtjes enkele minuten.
  • Neem de pan van het vuur en roer de boter, kaas en naar smaak peper erdoor.
  • Leg een deksel op de pan en laat de risotto nog 3 min. staan.
  • Verhit tijdens het koken van de risotto de resterende 3el olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de bloemkool op middelmatig hoog vuur goudbruin aan.
  • Draai het vuur laag en bak de roosjes in ca. 12 min. gaar.
  • Bestrooi ze met wat zout en peper.
  • Verdeel de risotto over 4 warme diepe borden en schep de bloemkoolroosjes erop. Lekker met groene salade met een pestodressing.

Tips / Opmerkingen

In deze risotto krijgt de bloemkool haar verdiende culinaire status.
De witte kleur past helemaal bij het voorjaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kabeljauwmaaltijd met knoflooksaus

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd40 minuten
porties: 4
Calorieën: 650kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • (1 dag tot 2 uur van tevoren): Kabeljauw aan beide zijden bestrooien met zeezout.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.

Bereiden

  • Bloemkoolroosjes halveren.
  • Venkel schoonmaken, wassen en in schuine plakken snijden.
  • Asperges wassen en 2 cm van onderkant afsnijden.
  • Worteltjes schoonmaken.
  • Aardappels schrappen en wassen.
  • Aardappels in weinig water met zout gaar koken.
  • Eieren 10 minuten meekoken.
  • Asperges in ruim water met zout gaar koken.
  • Bloemkool, venkel en worteltjes in weinig water met zout beetgaar koken.
  • Kabeljauw goed afspoelen en in ruim water in 8 minuten tegen de kook aan zachtjes gaar pocheren.
  • Voor aïoli knoflook pellen, boven olijvonaise uitknijpen en doorroeren.
  • Eieren afspoelen onder koud water, pellen en halveren.
  • Kabeljauw met schuimspaan uit pan scheppen.
  • Groenten en aardappels afgieten.
  • Vis, groenten en eieren op grote schaal leggen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met aïoli.

Nutrition

Calorieën: 650kcal | koolhydraten: 26g | Eiwit: 30g | Vet: 47g

Recept afdrukken
No ratings yet

Poolse omelet met room

Recept categorieën: Brunch, Ei, Lunch
Land van herkomst: Polen
porties: 2 personen

ingrediënten

voor de vulling

voor de omelet

Bereidingswijze

  • Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Bak de paddestoelen en de ui op hoog vuur bruinbakken en laat het vocht verdampen.
  • Strooi de bloem erover en roer tot het wit is verdwenen.
  • Voeg al roerend de room toe en laat binden tot een saus.
  • Roer er peper en zout door en strooi de dille erover.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Klop 2 eieren kort los met wat peper en zout.
  • Laat een klontje boter op matig vuur rondwalsen in een koekenpan met een bodem van 15 cm, schenk de eieren erin en bak ze, het struif naar het midden schuivend, schuddend tot de bovenkant bijna droog is.
  • Leg de omelet in een ovenschotel en schep de helft van de vulling erop.
  • Herhaal dit.
  • Leg er tenslotte een laatste omeletje bovenop, met de kaas en gesmolten boter erover.
  • Zet de schaal middenin de oven onder de grill tot de bovenkant lichtbruin is.

Tips / Opmerkingen

Geef hierbij de sla bij, aangemaakt in een met knoflook ingewreven kom..

Recept afdrukken
No ratings yet

Garniture à la Dubarry

garnituur Dubarry
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Ierland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Voer voor gastronomen

Bereidingswijze

  • Maak de Mornaysaus.
  • Kook de bloemkoolroosjes in ruim water met wat zout gaar.
  • Laat ze goed uitlekken.
  • Leg ze in een ovenvaste schaal.
  • Geef er de Mornaysaus over, strooi er geraspte kaas over en zet ze onder de grill tot er een mooi korstje op is.
  • Schil de aardappels, geef ze een gelijke vorm en kook ze met weinig water en wat zout in 20 minuten gaar.

Tips / Opmerkingen

Sausadvies: Stoofvocht van het vlees.
Serveren bij Vlees.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bloemkoolsoep met kaassoesjes

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: inmerc.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de helft van de boter in een soeppan en fruit de ui en aardappel 3 minuten.
  • Voeg de bouillon en bloemkool toe (houd wat roosjes apart voor de garnering) en laat het geheel 10-15 minuten pruttelen.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Verwarm de melk met de rest van de boter in een steelpan en voeg, als de boter gesmolten is, de bloem in één keer toe.
  • Roer door tot er een deegbal ontstaat die van de pan loslaat.
  • Laat het deeg iets afkoelen en roer het ei en de kaas erdoor.
  • Schep het deeg over in een spuitzak met een kleine, gladde mond en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat kleine druppels op ca. 3 cm van elkaar.
  • Bak de kaassoesjes 5-6 minuten in de oven tot ze goudgeel en mooi gerezen zijn.
  • Pureer de soep, roer de room erdoor en breng hem op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Schep de soep in voorverwarmde diepe borden of kommen en verdeel de kaassoesjes erover.
  • Garneer de soep met de bloemkoolroosjes en peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst met gevulde ham kaassaus

Snel te maken.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rijst, Varkensvlees, Vlees

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Bloemkool in ca. 10 minuten beetgaar koken.
  • Bananen pellen en in plakjes snijden.
  • Saus bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • Hamreepjes, banaan en noten toevoegen aan saus en ca. 2 minuten zachtjes doorwarmen.
  • Rijst serveren met bloemkool en saus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Algerijnse bloemkoolsoep

Met bloemkool kan je heel veel kanten op; je kunt er ook een heerlijke en eenvoudige soep van maken
Bereidingstijd1 Uur
Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Algerijë
porties: 4 stuks
Auteur: Amber 50plusser.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een pan.
  • Voeg er de in dunne plakjes gesneden prei, de bloemkoolroosjes en de in blokjes gesneden geschilde aardappelen aan toe.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe, roer alles goed door elkaar en laat alles 5 minuten bakken.
  • Giet er 1 liter water bij en het kippenbouillonblokje.
  • Breng aan de kook, roer even door en zet het vuur dan laag.
  • Laat de soep ongeveer 40 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Mix de soep fijn met een staafmixer of in een blender.
  • Roer de puntjes "la vache qui rit"-kaas en de 4 eetlepels crème fraîche door de soep.
  • Schep de soep in mooie kommen en versier naar eigen keuze. (bijvoorbeeld met grofgemalen rode/zwarte peper of grofgemalen korianderzaad en dille)