Recept afdrukken
No ratings yet

Vissoep met lengfilet

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Gember in plakjes snijden. Shii-take schoonvegen met keukenpapier.
  • Stelen eraf snijden, hoedjes in reepjes snijden.
  • Citroen en sinaasappel onder koud water goed schoonboenen en (met dunschiller) heel dun schillen.
  • 1/2 Rode peper wassen en met pitjes in stukjes snijden.
  • Ui pellen en grof snipperen.
  • 2 Teentjes knoflook in de schil (met bolle kant van eetlepel) kneuzen.
  • 1 dl Visfond achterhouden.
  • Rest van visfond, gevogeltefond, gember, shii-takesteeltjes, citroen- en sinaasappelschil, stukjes peper, ui, knoflook en oestersaus in soeppan aan de kook brengen en ca. 15 minuten afgedekt zachtjes tegen de kook aanhouden.
  • Intussen oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Korianderblaadjes van stelen nemen.
  • Stelen grof hakken, blaadjes fijnsnijden.
  • Ovenschaal invetten.
  • Rode peper wassen, schoonmaken, zaadjes verwijderen -en heel fijn snijden.
  • Knoflook pellen en in dunne plakjes snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Vis in schaal leggen en bestrooien met zout, peper, knoflook, koriander en helft van rode peper en bosui.
  • Achtergehouden visfond erbij schenken en afdekken met aluminiumfolie.
  • In midden van oven vis in ca. 20 minuten gaar laten worden.
  • Korianderstelen aan bouillon toevoegen en ca. 5 minuten laten meetrekken.
  • Bouillon boven pan door zeef schenken.
  • Klappermelk toevoegen en net tegen de kook aan brengen (niet laten koken!).
  • Intussen rijst volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken.
  • Shii-takereepjes, bosuitjes en rest van peper door bouillon roeren.
  • Vis elk in diep bord leggen.
  • Bouillon erover schenken.
  • Serveren met kommetjes rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tuinerwtjes met bosui en ham

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden.
  • Ham in dunne reepjes snijden.
  • In pan boter smelten.
  • Uiringetjes, erwtjes en tijm erdoor scheppen.
  • Afgedekt ca. 10 minuten zachtjes smoren, af en toe omscheppen.
  • Hamreepjes erdoor scheppen en ca. 2 minuten meewarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Serveren met cordon bleu en aardappelgolfjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tartaartje met champignonpasta

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Pasta, Rundvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan pastasnack in ca. 7 minuten bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • Intussen dressing door wortelrauwkost scheppen.
  • In kleine koekenpan boter verhitten.
  • Tartaartje bestrooien met zout en peper en ca. 3 minuten bakken, halverwege keren. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Bosui en champignons aan tartaartje toevoegen en ca. 2 minuten meebakken. Tartaartje en wortelrauwkost op bord scheppen.
  • Champignon-uimengsel door pasta roeren.
  • Naast tartaartje scheppen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spruitjes uit de wok

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Roerbakken / Wokken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spruitjes schoonmaken, wassen en grote spruitjes halveren.
  • Bosuitjes schoonmaken en in stukjes van ca. 2 cm snijden.
  • Appel schillen en in blokjes snijden.
  • Olie verhitten in wok of hapjespan.
  • Al omscheppend spruitjes en bosui ca. 3 minuten bakken.
  • Appel en Mexicaanse kruiden ca. 2 minuten meebakken.
  • Appelsap toevoegen en spruitjes in nog ca. 7 minuten zachtjes gaarsmoren. Serveren met gebakken aardappelpartjes en tartaartje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sandwich met kerrie roerei

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Brunch, Ei, Lunch
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bosuitjes schoonmaken en wassen.
  • Lichte en groene deel apart in ringetjes snijden.
  • Paprika wassen en uit middenstuk 4 mooie, dunne ringen snijden (rest van paprika wordt niet gebruikt).
  • Zaadjes en zaadlijsten uit ringen verwijderen.
  • In kom eieren loskloppen met zout, peper en kerriepoeder.
  • In pan op matig hoog vuur helft van boter smelten en lichtgekleurde deel van bosuitjes in ca. 2 minuten glazig fruiten.
  • Eiermengsel erdoor roeren.
  • Al roerend in ca. 4 minuten laten stollen tot ei mooi glanst.
  • Intussen sneetjes brood roosteren.
  • Van vuur af crème fraîche door roerei scheppen.
  • Sneetjes brood dun besmeren met rest van boter en op vier bordjes leggen.
  • Roerei erover verdelen.
  • Paprikaringen midden op roerei leggen en groene bosuiringetjes in paprikaringen strooien.
  • Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met varkenshaas en appel

Recept categorieën: Brunch, Fruit, Lunch, Salade, Varkensvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Appels schillen, klokhuizen verwijderen en in blokjes snijden.
  • In koekenpan 1/2 eetlepel boter verhitten.
  • Appelblokjes toevoegen en ca. 2 minuten op laag vuur al omscheppend bakken. Van vuur af calvados toevoegen en laten afkoelen.
  • In kommetje olie en azijn tot sausje kloppen.
  • Sla over vier borden verdelen.
  • Vormpje midden op bord zetten.
  • 1/4 Deel van appelblokjes erin scheppen en gladstrijken.
  • Op zelfde manier op andere drie borden elk taartje maken.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Peperbessen met bolle kant van theelepel pletten.
  • Varkenshaas in dunne plakken snijden.
  • Bestrooien met tijm, zout en peper.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Plakken varkenshaas op hoog vuur lichtbruin bakken.
  • Plakken uit pan nemen en warm houden in aluminiumfolie.
  • Aan bakvet 1 eetlepel water toevoegen en aanbaksels losroeren.
  • Room toevoegen en laten afkoelen.
  • Vleesvocht erdoor roeren.
  • Varkenshaas als waaier om taartje leggen.
  • Sausje erover sprenkelen.
  • Garneren met bosuitjes en roze peperbessen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met warme ciabatta.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met appel en sinaasappel

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Brunch, Fruit, Lunch, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • 1/2 Sinaasappel schoonboenen en oranje schil er dun afraspen.
  • 1 -Sinaasappel dik schillen en partjes tussen vliesjes uitsnijden.
  • Sap dat hierbij uit sinaasappels loopt opvangen.
  • Andere sinaasappel uitpersen.
  • Appel schillen en in 12 partjes snijden.
  • In pan sinaasappelsap met wijn, sinaasappelschil, tijm en honing aan de kook brengen.
  • Appelpartjes toevoegen en in ca. 3 minuten tegen de kook aan net aan beetgaar laten worden.
  • Met schuimspaan appelpartjes in vergiet scheppen.
  • Laten uitlekken en afkoelen.
  • Vocht op hoog vuur nog ca. 5 minuten inkoken.
  • Laten afkoelen.
  • Notenolie erdoor kloppen.
  • Dressing op smaak brengen met zout en peper.
  • Met dunschiller bleekselderijstengel schillen.
  • Stengels in dunne plakjes snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden.

Bereiden:

  • Slamelange in grote slaschaal doen.
  • Bleekselderij, bosui en helft van dressing erdoor scheppen.
  • Sinaasappel- en appelpartjes erop leggen.
  • Garneren met walnoten.
  • Rest van dressing erover sprenkelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstsalade met gerookte kip

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Kip, Rijst, Salade
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • In pan 3 liter water met 2 eetlepels cajun seasoning aan de kook brengen.
  • Rijst toevoegen en afgedekt in ca. 8 minuten gaar koken.
  • Rijst koud laten worden.

Bereiden:

  • Bosuitjes schoonmaken en in stukjes snijden.
  • Paprika's schoonmaken en in kleine stukjes snijden.
  • Kipfilet in reepjes snijden.
  • Chorizo in blokjes snijden.
  • Maïskolfjes afgieten en in stukjes snijden.
  • Kidney-bonen in zeef onder koud water afspoelen en laten uitlekken.
  • Pecannoten grof hakken.
  • In grote schaal (of wok) rijst, bosui, paprika, kip, chorizo, maïs, kidney-bonen, pecannoten en garnalen door elkaar scheppen.
  • 2 Limoenen en 1 citroen uitpersen.
  • Olie, zout, peper en rest van cajun seasoning erdoor kloppen.
  • Peterselie erboven fijnknippen.
  • Dressing voorzichtig door rijst scheppen.
  • Limoen en -citroen wassen en in parten snijden.
  • Om en om op rijstsalade leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde groenten van Sonja van de Rhoer

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Halveer de cashewnoten en rooster ze in een droge koekenpan langzaam goudbruin.
  • Maak de broccoli, de peultjes en de courgette schoon.
  • Verdeel de broccoli in roosjes, laat de peultjes heel en snijd de courgette in de lengte in vieren en vervolgens in repen van 5-6 cm.
  • Snijd de gewassen bosuitjes in schuine stukjes.
  • Doe de groenten, behalve de bosuitjes in een stoommand, breng een grote pan water aan de kook en stoom de groenten in ± 7 minuten beetgaar.
  • Verwarm tegen het eind van de stoomtijd de honing, de mirin of sherry en de sojasaus in een steelpannetje.
  • Roer de bosui en de gare groenten erdoor en breng op smaak met vijfkruidenpoeder.
  • Strooi de cashewnoten erover en serveer direct.

Tips / Opmerkingen

Lekker met roergebakken dunne reepjes biefstuk en noedels of rijst.

Info:

Stomen is lekker en gezond, de pure smaak van de ingrediënten blijft tijdens het stomen behouden. Het koken gaat snel en gemakkelijk, zonder toevoeging van enig vet, maar met behoud van alle vitaminen en mineralen. De groente wordt gaar in de damp van het kokend water, bouillon of wijn, in plaats van in de vloeistof zelf.
Omdat de groente niet met de kokende vloeistof in contact komt, kan het niet kapot koken en blijven de geur, de kleur en de smaak veel beter bewaard dan bij koken. Er gaan namelijk geen smaakstoffen verloren in het kookwater.
De gaartijd is bij stomen wel iets langer.
Er zijn echte (elektrische) stoompannen te koop. Deze bestaan uit drie delen: een pan waarin de vloeistof aan de kook wordt gebracht, een stoomdeel met gaatjes en een deksel dat de pan goed afsluit.
Maar stomen kan ook heel goed in een 'stoombloem' (een uitklapbaar metalen stoommandje) of in een bamboe stoommandje dat op of in een pan met kokende vloeistof wordt gezet of in een hittebestendige zeef of vergiet boven een gewone pan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wortel Kaaskroketjes

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
porties: 12 stuks
Auteur: Tina de Vries / Ned. Vegetariërsbond

Bereidingswijze

  • Werk heel zorgvuldig.
  • Schil de wortel, snijd in stukken en kook ze gaar.
  • Laat ze goed drogen en prak ze fijn.
  • Rasp de cheddar.
  • Hak de bosuitjes fijn.
  • Splits de eieren.
  • Meng de wortelpuree, de geraspte kaas, de gehakte bosuitjes goed door elkaar.
  • Roer vervolgens de 2 eidooiers erdoor en de kruiden.
  • Als laatste het paneermeel toevoegen.
  • Laat het mengsel circa 30 minuten staan (of bewaar een aantal uren in de koelkast).
  • Verdeel het mengsel in 12 kleine 'worstjes' en rol deze tot een stevig geheel.
  • Klop de eiwitten luchtig.
  • Bestrooi een bord met paneermeel.
  • Wentel de worstjes door het eiwit en vervolgens door het paneermeel.
  • Verhit een royale bodem olie in een diep pannetje en bak de kroketjes rondom bruin.
  • Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.

Tips / Opmerkingen

Serveer warm.