Recept afdrukken
No ratings yet

Biefstuk met ajuinsaus

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Biefstuk ca. 15 min. op kamertemperatuur laten komen.
  • In steelpan 1 el boter verhitten en uiringen in 10 min. op laag vuur lichtbruin bakken.
  • Uiringen met bloem, poedersuiker en tijm bestrooien en nog 1 min. zachtjes bakken.
  • Wijn en bouillonpoeder toevoegen en uiensaus al roerend laten binden.
  • Op smaak brengen met zout en peper. Indien nodig saus verdunnen met wat warm water. Intussen biefstuk droogdeppen en met peper bestrooien.
  • In koekenpan rest van boter verhitten en biefstuk op hoog vuur in 2-3 min. per zijde rondom bruin en van binnen rosé bakken.
  • Biefstukken uit pan nemen en in aluminiumfolie verpakt even laten rusten.
  • Biefstukken op vier borden leggen en ajuinsaus erover scheppen of apart erbij serveren.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappelkroketjes en haricots verts met uitgebakken spekjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sukadelappen in bier

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vlees bestrijken met mosterd en bestrooien met zout en peper.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Appel schillen, halveren, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden.
  • In braadpan boter verhitten.
  • Stukken vlees (in gedeelten) in ca. 5 minuten bruin bakken, halverwege keren.
  • Ui en appel ca. 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Bier en 1 dl water langs rand van pan erbij schenken.
  • Bouillonpoeder, laurierblaadjes en kruidnagels toevoegen.
  • Vlees afgedekt in ca. 2 1/2 uur zachtjes gaarstoven.
  • Helft van vlees in diepvriesdoos scheppen, laten afkoelen en invriezen (ca. 2 maanden houdbaar na invriezen).
  • Rest serveren met spruitjes en gekookte aardappels.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spruitjes stew

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Stoofpot
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sjalotjes pellen en in vieren snijden.
  • Spruitjes schoonmaken, wassen en grote spruitjes halveren.
  • Aardappels schillen, wassen en in plakjes snijden.
  • In braadpan boter verhitten.
  • Sjalotjes met chilipoeder ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Spruitjes en aardappel erdoor scheppen en ca. 2 minuten al omscheppend meebakken.
  • 1 1/2 dl water, bouillonpoeder en tijm aan spruitjes toevoegen.
  • Met deksel schuin op pan spruitjes-stew in ca. 10 à 15 minuten zachtjes gaarstoven. Op smaak brengen met nootmuskaat en peper.

Tips / Opmerkingen

Serveren met varkensfiletlapjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaghetti met courgettesaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Courgette schoonmaken, wassen en in blokjes snijden.
  • Appel wassen, halveren, klokhuis verwijderen, in kleine blokjes snijden en besprenkelen met citroensap.
  • Paprika schoonmaken, wassen en in kleine blokjes snijden.
  • Ham in blokjes snijden.
  • Sjalotje pellen en fijnsnipperen.
  • In hoge pan boter verhitten.
  • Sjalot en kerriepoeder ca. 1 minuut zachtjes fruiten.
  • Courgette toevoegen en onder voortdurend omscheppen ca. 2 -minuten meebakken.
  • Bouillonpoeder en 1 1/2 dl water toevoegen en courgette afgedekt ca. 5 minuten laten stoven.
  • Intussen in pan met ruim water en zout spaghetti in ca. 8 minuten beetgaar koken
  • volgens gebruiksaanwijzing.
  • Van vuur af courgette met staafmixer pureren.
  • Crème fraîche, appel, paprika en ham erdoor scheppen en saus afgedekt in ca. 5 minuten warm laten worden, af en toe roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Spaghetti over twee borden verdelen en saus erover scheppen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Loempia

Recept categorieën: Bijgerecht, Gevogelte, Kip, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop de eieren los met een snufje zout en 1 el water.
  • Verhit een koekenpan en vet deze licht in met wat olie.
  • Schenk er de losgeklopte eieren in en draai de pan rond, zodat de eiermassa zich goed verdeelt over de pan.
  • Bak de omelet op een heel laag vuur aan beide kanten lichtbruin en gaar.
  • Laat de omelet afkoelen en snij er dunne reepjes van met een lengte van ± 1 cm, hou apart.
  • Verwarm in een pannetje ± ½ l water en los hierin 1 tl bouillonpoeder op.
  • Leg er de kipfilet in en pocheer deze op een laag vuur in ± 20 minuten gaar.
  • Laat de kipfilet uitlekken en afkoelen.
  • Snij de kipfilet dan in piepkleine stukjes, hou apart.
  • Snipper het uitje, de gember en de knoflook.
  • Hak de pepertjes fijn.
  • Snij de witte kool, de winterwortel, de paprika en de champignons in kleine stukjes of reepjes.
  • Snij de prei en de bosuitjes in dunne ringetjes.
  • Hou alle groenten apart.
  • Wrijf de kummel in een vijzel fijn.
  • Verhit in een grote koekenpan of een wok de olie en bak hierin de gesnipperde ui, gember en knoflook glazig en roer er tijdens het bakken de sambal of fijngehakte peper en trassi door.
  • Voeg de witte kool, de winterwortel en de kummel toe en bak alles ± 5 minuten op een matig vuur.
  • Schep de massa regelmatig om om verbranden te voorkomen.
  • Voeg dan de ringetjes prei en stukjes paprika toe en bak de massa ± 2 minuten.
  • Voeg vervolgens de champignons, de bosuitjes en de taugé toe en bak nogmaals 1 minuut.
  • Laat de massa goed afkoelen.
  • Ontdooi intussen de loempiavellen.
  • Meng door de afgekoelde groenten, de stukjes kip, de reepjes omelet en de fijngehakte peterselie en maak de massa op smaak met wat bouillonpoeder, zout en peper.
  • Trek de loempiavellen voorzichtig van elkaar.
  • Leg een rechthoekig velletje schuin op het werkblad (jujube).
  • Schep er ± 1 el van de vulling op en vouw de zijwaartse punten naar het midden.
  • Bestrijk de punten met wat water en vouw het als een envelop op.
  • Zorg dat de vulling goed omsloten is door het velletje, anders zal tijdens het bakken de loempia uit elkaar vallen.
  • Of:
  • Bestrijk ze met wat water (dit dient als plakmiddel) en doe dit ook met de naar beneden en naar boven gerichte punten.
  • Plak de onderste punt over de vulling (envelop) en rol het pakketje op.
  • Er ontstaat dan een rechthoekig pakketje.
  • Herhaal dit met de rest van de vellen en vulling.
  • Laat de loempia's ± 1 uur 'drogen' en frituur of bewaar ze in de vriezer.
  • Voor het invriezen de loempia's eerst apart verpakken in een stukje plastic huishoudfolie en daarna in een goed afsluitbare doos of diepvrieszak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Biefstuk met ajuinsaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de biefstuk in ± 15 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een steelpan en bak de uiringen op laag vuur in 10 minuten
  • lichtbruin.
  • Bestrooi de uiringen met de bloem, de poedersuiker en de tijm en bak zachtjes nog 1
  • minuut.
  • Voeg de wijn en het bouillonpoeder toe en laat de uiensaus al roerend binden.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdun de saus zo nodig met wat warm water.
  • Dep de biefstukken droog en bestrooi ze met peper.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de biefstukken op hoog vuur in 2-3 minuten per kant rondom bruin en vanbinnen rosé.
  • Neem de biefstukken uit de pan en laat ze,
  • verpakt in aluminiumfolie, even rusten.
  • Leg de biefstukken op 4 borden en schep de ajuinsaus erover of serveer de saus er apart bij.

Tips / Opmerkingen

Notitie:
Lekker met aardappelkroketjes en haricots verts met uitgebakken spekjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Antwerpse husselpot

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in blokjes, kruid het en braad
  • het samen met de saucijsjes.
  • Snijd de ui en bak die mee.
  • Schenk het bier in de pan, voeg het bouillonpoeder toe en laat het geheel 20 minuten
  • stoven.
  • Snipper intussen de kool en kook de aardappelen.
  • Laat de koolsnippers op het vlees mee stoven.
  • Leg de aardappelen op de kool en 'hussel' alles voorzichtig.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer het gerecht met een flink glas bier.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gehakt met taugé

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de ui schoon en snipper deze.
  • Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Pel het knoflookteentje en pers hem uit.
  • Was de taugé en laat hem uitlekken.
  • Verhit wat olie in een pan en fruit hierin eventjes de ui en knoflook.
  • Voeg het gehakt toe en bak deze rul.
  • Roer dan de ketjap, bouillonpoeder, sambal en peper erdoor.
  • Schep dan de tomaten en taugé erdoor en laat dit goed warm worden.

Tips / Opmerkingen

Lekker met rijst en komkommer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kabeljauw met mosterd-roomsaus

Voorbereidingstijd7 minuten
Totale tijd9 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Magnetron koken, Vis
porties: 4

ingrediënten

Voor de saus:

Bereidingswijze

  • Leg de (ontdooide) kabeljauwfilet in een schaal en sprenkel er wat citroensap over.
  • Doe het deksel op de schaal en kook de vis in 5 minuten op HOOG (100%) gaar.
  • Laat de vis 2 minuten nagaren.
  • Smelt voor de mosterd-roomsaus de boter in een schenkkan in 1 minuut op HOOG (100%).
  • Klop er met een garde de bloem door, gevolgd door de melk, het water en het bouillonpoeder.
  • Breng dit in 2 minuten op HOOG (100%) aan de kook, klop de saus door en voeg de mosterd toe.
  • Zet de saus nog 1 minuut op HOOG (100%) terug in de magnetron.
  • Klop de saus goed door en voeg tijdens het kloppen de slagroom toe.
  • Giet de saus over de inmiddels nagegaarde kabeljauwfilet.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witte saus

Voorbereidingstijd3 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Saus
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een schenkkan in 30 seconden op HOOG (100%).
  • Klop er met een garde de bloem goed door, gevolgd door de melk, het water en het bouillonpoeder.
  • Breng dit in 2 minuten op HOOG (100%) aan de kook.
  • Klop de saus door en zet deze nogmaals 1 minuut op HOOG (100%) in de magnetron.
  • Klop nog eenmaal door en breng op smaak met zout, peper en citroensap.