Recept afdrukken
No ratings yet

Loempia's met mosselvulling

Recept categorieën: Bijgerecht, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
porties: 2 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Voor de vulling:

Voor de saus:

Bereidingswijze

  • U kunt de mosselen eveneens met spinazie, oesterzwammen en zelfs met schorseneren combineren.
  • Belangrijk is dat je dan wel andere, aangepaste sausjes moet maken.
  • Bak de loempia's niet in een frituur, want dan worden ze héél vet, maar in een bodempje arachideolie in de wok.
  • Laat na het bakken het teveel aan olie door middel van keukenpapier opslorpen.
  • Kook voor de saus 500 gr mosselen samen met de mosselgroenten en een scheut witte wijn.
  • Haal de mosselen uit hun schelp en bewaar ze koel.
  • Zeef het mosselkookvocht.
  • Snipper de sjalot fijn en stoof deze in boter zachtjes aan; laat niet kleuren!
  • Voeg er het gezeefde kooknat bij en laat dit tot ⅓ inkoken.
  • Voeg 1 koffielepel tomatenpuree en 1-2 eetlepels gehakte tomaat toe.

Nu heb je de keuze:

    Pikant:

    • Voeg dan chili toe.

    Eerder zoet:

    • Voeg dan wat azijn toe.
    • Zout is niet nodig, omdat het mosselkookvocht zout genoeg is.
    • Laat voor de loempia's een pakje loempiavellen zover ontdooien tot u er een paar vellen van kunt afnemen.
    • Bedek die vellen met een handdoek, opdat ze niet zouden uitdrogen.
    • Laat een wok op hoog vuur zeer heet worden en giet er een scheutje arachideolie in.
    • Als de olie lichtjes walmt, gaan alle groenten, behalve de broccoli, samen in de wok.
    • Roerbak energiek.
    • Na 1½ minuut mag de broccoli erbij.
    • Roerbak nog 1½ minuut en blus met een beetje donkere sojasaus.
    • Schep de groenten uit de wok, laat wat afkoelen en haal er de mosselen, de loempiavellen, een beetje water en een keukenpenseel bij.
    • Leg een loempiavel voor je op tafel, leg op ± ⅓ van de rand een hoopje groenten en daarop komen een tiental mosselen.
    • Vouw de zijde van het loempiavel, die het dichtst bij jou ligt, over de vulling en druk alles enigszins aan.
    • Vouw nu de linkse zijde van het loempiavel naar het midden toe en doe vervolgens hetzelfde met de rechterkant.
    • Druk een beetje aan en rol verder op tot er een smalle strook overblijft.
    • Maak deze overblijvende strook helemaal nat met water of losgeklopt ei.
    • Rol nog één slag en druk lichtjes aan.
    • Doe dit identiek met de andere loempia's en laat ze in de koelkast minstens 1 uur rusten.
    • Giet een bodempje arachideolie in de wok en laat warm, maar niet heet worden.
    • Bak de loempia's per twee, de 'dichtgeplakte' zijde eerst.
    • Bak ze tot krokant-goudgeel en dep ze even op keukenpapier af, zodat het teveel aan olie wordt opgeslorpt.

    Tips / Opmerkingen

    Presenteer ze op een warm bordje met warme dipsaus - hetzij de hot versie, hetzij de zoete versie.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Chinese vleesreepjes met lychees, groenten en noedels

    Land van herkomst: Indonesië
    porties: 4 personen
    Auteur: Conimex

    Bereidingswijze

    • Meng de vleesreepjes met 3 eetlepels wok marinade.
    • Laat het minimaal 3 minuten staan om te marineren.
    • Was en verdeel de broccoli in roosjes en snijd de steel en de wortel in dikke plakken.
    • Laat de lychees goed uitlekken en vang het vocht op. Snijd ze eventueel doormidden.
    • Zet een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
    • Voeg een klein scheutje olie toe en wok de vleesreepjes 1-2 minuten.
    • Voeg de broccoli en wortel toe en roerbak deze ca 5. minuten mee.
    • Voeg het vlees, ca. 10 eetlepels woksaus, de lychees en 3 eetlepels lycheevocht aan de groenten toe en wok 1 minuut.
    • Breng ondertussen in ’n ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap) aan de kook.
    • Voeg de noedels toe en kook deze in ca. 2 minuten gaar.
    • Trek de noedels na 1 minuut koken uit elkaar.
    • Afgieten in een vergiet, met koud water afspoelen en goed laten uitlekken.
    • Verdeel de noedels over de borden, schep de Chinese vleesreepjes met lychees en groenten er
    • bovenop.

    Tips / Opmerkingen

     

    Serveertip:

    Zet voor een lekker krokantje, Conimex Gebakken Uitjes op tafel en Sambal Manis voor wie van een beetje pit houdt.

    Variatietip:

    Vervang de Woksaus Chinese Sweet & Sour door Woksaus Indonesische Zoete Soja en de broccoli door sperzieboontjes.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Driekleuren groenterrine

    Voorbereidingstijd20 min
    Bereidingstijd1 u 30 min
    Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
    Land van herkomst: Europa
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Van koolbladeren nerven verwijderen.
    • In ruim kokend water met ½ el zout in 7 min. gaarkoken.
    • Uit pan scheppen (kookvocht bewaren) en op schone theedoeken leggen.
    • Cakevorm (inh. 1 l) invetten.
    • Vorm bekleden met overhangende koolbladeren.
    • Oven voorverwarmen op 200°C.
    • In zelfde kookwater achtereenvolgens broccoliroosjes in 5 min., rettich in 7 min. gaarkoken.
    • Frituurolie verhitten tot witte damp ontstaat (175°C).
    • Paprika's 4 min. frituren en laten afkoelen.
    • Paprika's ontvellen en zaadlijsten verwijderen.
    • Paprika's, broccoli en rettich een voor een pureren.
    • Alle groenten na pureren in schone theedoek scheppen en heel goed uitknijpen.
    • Maïzena met 1 el koud water gladroeren.
    • Aan ELKE groente toevoegen: 1 ei, 2 eetl. slagroom, 2 eetl. kaas, peper en zout.
    • Door rettich- en paprikamengsel helft van het maïzenapapje roeren.
    • Beide mengsels al roerend verwarmen tot ze gebondden zijn.
    • In cakevorm achtereenvolgens verdelen: broccoli (2 eetl achterhouden), helft van paprika, rettich, rest van paprika.
    • Bestrijken met rest van broccoli.
    • Bladeren dichtvouwen.
    • Bedekken met alufolie.
    • Gaatjes erin prikken.
    • Vorm in braadslede zetten.
    • Vullen met kokend water tot 2 cm onder de rand.
    • In midden van oven in 1½ uur stevig laten worden.
    • Laten afkoelen.
    • Terrine voorzichtig op platte schaal keren.
    • In plakken snijden.

    Tips / Opmerkingen

    Deze terrine is zowel warm als koud lekker.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Lofsoep met spekjes, broccoli en mosterd

    Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
    Land van herkomst: Italië
    Extra aanwijzing: Snel te maken
    porties: 4 personen
    Auteur: Jumbo

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Maak het lof schoon en snijd het in smalle ringen.
    • Snijd de broccoli in kleine roosjes.
    • Bak de spekblokjes uit in de soeppan.
    • Voeg het lof toe en bak even mee.
    • Giet de bouillon in de pan.
    • Doe de broccoliroosjes in de soep en kook ze ongeveer 2 minuten.
    • Roer daarna de mosterd door de soep.
    • Schep de soep in kommen of diepe borden en strooi er een beetje selderij op.

    Tips / Opmerkingen

    Serveer warm bruinbrood bij deze soep.

    Variatietip:

    Maak deze soep vegetarisch door de spekblokjes achterwege te laten en de kippenbouillon te vervangen door kruidenbouillon.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Broccoli champignonsalade met yoghurtdressing

    snel te maken
    Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
    porties: 4 personen
    Auteur: Jumbo

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Snijd de broccoli in kleine roosjes.
    • Schil de stelen en snijd een klein stukje van de onderkant.
    • Snijd dikke stelen enkele keren in de lengte door.
    • Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
    • Verkruimel de kaas.
    • Roer de kruimels door de yoghurt en voeg het geperste teentje knoflook erbij.
    • Breng op smaak met versgemalen peper en bieslook.
    • Kook de broccoliroosjes en -stelen in iets gezouten water in ongeveer 4 minuten beetgaar.
    • Laat de groente uitlekken en afkoelen.
    • Rooster de pijnboompitten in een koekenpan lichtbruin.
    • Schep ze uit de pan in een kommetje.
    • Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak de plakjes champignons in enkele minuten op een vrij hoog vuur lichtbruin en knapperig.
    • Schep ze in een kom en bestrooi ze met een beetje zout.
    • Verdeel de broccoli en champignons over vier bordjes.
    • Houd in het midden een opening.
    • Schep de yoghurtdressing in deze opening.
    • Bestrooi de salade met pijnboompitten.
    • Eet er bijvoorbeeld toast of warm stokbrood bij.

    Tips / Opmerkingen

    Kook bloemkool liever niet in een aluminium pan. Aluminium reageert namelijk met bloemkool waardoor deze gelig wordt.
    Tip: Om te voorkomen dat bloemkool tijdens het koken gaat ruiken kunt u aan het kookvocht een eetlepel witte wijnazijn toevoegen. Hoe meer de kleur van bloemkool naar crème of beige neigt, des te ouder is de kool. Bloemkool mag ook niet gelig of bruinig zijn, geen zachte, beschadigde of grove, ‘rulle’ plekken hebben want danis de kool echt oud.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Broccolisoep

    Recept categorieën: Groenten, Kaas, Soep
    Land van herkomst: Wereldkeuken
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Breng de bouillon aan de kook en kook de broccoli 7 a 8 minuten op laag vuur tot hij zacht maar nog felgroen is.
    • Giet af en bewaar het kookvocht.
    • Pureer de broccoli met een scheutje kookvocht in een blender.
    • Voeg zo nodig extra kookvocht toe voor een fluwelige textuur.
    • Schenk de puree in de pan.
    • Warm de soep op en verdun hem zo nodig.
    • Breng op smaak en schep de soep in kommen.
    • Garneer de broccolisoep met geitenkaas en amandelschaafsel, maal wat peper erover, besprenkel met de olie en serveer.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Broccoli en peultjes met hoisinsaus

    Bereidingstijd13 min
    Recept categorieën: Bijgerecht, Roerbakken / Wokken
    Land van herkomst: China
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 4 personen
    Calorieën: 90kcal

    Equipment

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Broccoli en peultjes in pan met ruim kokend water 3 minuten koken.
    • In vergiet onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken.
    • In wok olie verhitten en knoflook 30 seconden bakken.
    • Broccoli en peultjes erdoor scheppen en 1 minuut roerbakken.
    • Hoisinsaus en sherry toevoegen en alles nog ca. 3 minuten roerbakken.
    • Op smaak brengen met zout en peper.

    Nutrition

    Calorieën: 90kcal | koolhydraten: 7g | Eiwit: 4g | Vet: 5g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Ajam nickerie

    Surinaams-Javaanse kip
    Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
    Land van herkomst: Indonesië, Suriname
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Olie verhitten.
    • Kipfilet en de ui (in halve ringen gesneden) toevoegen en bakken tot het vlees gaar is.
    • Chicken Javaan (roerbaksaus), het water en het laurierblad toevoegen, goed omscheppen en vervolgens 10 minuten met deksel op de pan, onder af en toe omscheppen.
    • Op een matig vuur laten sudderen; de laatste 5 minuten de paprika, broccoli en de ananas toevoegen.

    Tips / Opmerkingen

    Serveertip:

    Severen met Kotomisi Rijst.

    Variatietip:

    Voeg 1 eetlepel Kotomisi Cocosmelk toe.

    Info:

    Ajam Nickerie is een bijzonder Surinaams-Javaans kipgerecht, dat vooral bereid wordt door de Javanen in het district Nickerie, het grootste district van Suriname.
    Probeer het en geniet van dit lekkere gerecht!

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Flan au brocoli

    broccoliflan
    Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten
    Land van herkomst: Frankrijk
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 4 personen
    Auteur: Voer voor gastronomen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Was de broccoli.
    • Haal eventueel de stengels van het bovenste laagje af.
    • Stoom de broccoli gaar in een stoompan boven het water.
    • Laat ze uitlekken en pureer ze in de mixer samen met zout,peper, room, eieren en
    • nootmuskaat.
    • Beboter vuurvaste bakjes en verdeel de flan hierover.
    • Zet ze in een pan met heet water in een oven van 160ºC.
    • Laat ze in een uur gaar worden.
    • Laat ze buiten het waterbad tien minuten rusten en stort ze dan op een serveerschaal.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Brocoli à la crème noisette

    broccoli in room met bruine boter
    Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Was de broccoli verschillende keren goed.
    • Laat ze goed uitlekken.
    • Schil de knoflook en pers ze uit.
    • Breng een grote pan met water aan de kook.
    • Gooi er knoflook in en de broccoli en laat 20 minuten koken.
    • Laat de broccoli onder druk uitlekken, zodat alle water eruit is.
    • Hak de broccoli dan grof.
    • Smelt de boter in een pan en verhit ze totdat ze lichtbruin is.
    • Voeg dan de slagroom erbij en roer goed totdat de kleur egaal is.
    • Voeg de broccoli toe, peper en zout, en laat 4 minuten zachtjes koken.
    • Schenk de broccoli met saus in een voorverwarmde dienschaal en serveer