Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige appeltaart

recept van Yvette van Boven
Recept categorieën: Fruit, Hartige taart, Kaas, Taart

ingrediënten

VOOR HET DEEG

VOOR DE VULLING

Bereidingswijze

  • Maak eerst het deeg.
  • Meng daarvoor de bloem, kaas, een snuf zout en veel peper in een grote kom.
  • Wrijf de boter erdoor tot het op broodkruim lijkt.
  • Kneed de dooier erdoor en zo nodig een drup (1 of 2) ijswater tot het deeg net samenkomt.
  • Vorm er een platte bal van en leg ingepakt in de koelkast om 1 uur te rusten.
  • Maak de vulling: kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
  • Giet ze af met koud water.
  • Snij in dunne schijfjes.
  • Bewaar ze in een wijde kom en hussel voorzichtig de appels erdoor.
  • Fruit de sjalotten in de boter in een steelpan, draai het vuur lager en smoor ze onder af en toe roeren 15 minuten tot ze lekker bruinen.
  • Voeg de tijm en de bloem toe en roer op middelhoog vuur 5 minuten goed door.
  • Giet al roerend het bier erdoor tot een gladde uiensaus.
  • Kook hem zachtjes in en breng hoog op smaak met mosterd, zout en peper.
  • Laat iets afkoelen, schep een pollepel door het losgeklopte ei en roer dan het eiermengsel door de uiensaus.
  • Schep de dikke saus door de aardappel- en appelschijfjes.
  • Schep de em­men­ta­ler er ook door en breng alles met een wuif chipotle- of isotpeper op smaak.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verdeel het deeg in eenderde en tweederde.
  • Rol het grootste stuk deeg uit tot een dunne lap die in een ingevette springvorm van 24 cm past.
  • Schep de vulling erin.
  • Rol de rest van het deeg uit en snij er stroken van.
  • Weef ze over de bovenkant en druk de randen met een vork aan.
  • Bestrijk de taart met het laatste losgeklopte ei.
  • Bak 50-60 minuten tot hij mooi bruin en goed gaar is.
  • Laat 15 minuten rusten voor het aansnijden.
  • Wij aten er een fris-bittere sla bij van witlof, dungesneden bleekselderij en heel veel bladpeterselie.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Fruitbeignets

Recept categorieën: Gebak, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Auteur: Sofie Dumont

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem in een ruime kom en voeg er een snuifje zout aan toe.
  • Voeg er de eidooier, bier, en olie bij en roer tot een glad beslag zonder klonters.
  • Laat het beslag een halfuurtje afgedekt rusten.
  • Snij intussen het fruit in stukken.
  • Klop net voor het bakken de eiwitten en suiker in pieken.
  • Spatel dit voorzichtig onder het beslag.
  • Verwarm de frituurpan (met plantaardige olie) op 180°C, haal het fruit door het beslag en bak in 3 minuten goudgeel.
  • Laat even uitlekken op keukenpapier, bestrooi met poedersuiker en serveer meteen.

Tips / Opmerkingen

Het bier kan vervangen worden door 250 ml melk en 20 g gist.
Met gist, bier of mineraalwater wordt het beslag luchtig. Met wijn worden de beignets knapperiger door het aanwezige wijnsteenzuur.
Een beslag met bier is sneller klaar maar blijft na het bakken niet zo lang krokant. Een gistbeslag daarentegen blijft langer krokant maar moet van tevoren kunnen rijzen.
Voor de bananenbeignets, eerst de gesneden banaan(stukjes) marineren in wat griessuiker, citroensap en rum. Extra lekker!


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Willebroekse schep

Paardestoofvlees
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een pan en bak het vlees.
  • Kleur de uien vervolgens goed geel en bevochtig met het bier.
  • Smeer mosterd en confituur op het brood en leg het boterhammetje erbovenop. Kruid met een beetje peper, zout en muskaatnoot.
  • Leg er ook het kruidentuiltje bij.
  • Breng aan de kook en stoof zachtjes gaar.
  • Roer tijdens het stoven regelmatig.
  • Voeg er intussen ook de bittere chocolade aan toe, meestal volstaat een mespuntje ruimschoots.
  • Naar het einde toe zal het brood volledig zijn opgestoofd.

Tips / Opmerkingen

Controleer de dikte, bind en kruid eventueel bij.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Konijn op Vlaamse wijze

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: België
porties: 2 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Draai het konijn in wat meel om.
  • Laat de ajuin in boter of olie glans bakken, maar toch goed bruin worden.
  • Smeer tijm, laurier, peper, zout en eventueel mosterd op de stukjes konijn en laat alles in ± 10 minuten goed bruin stoven.
  • Overgiet met bruin bier en laat dan nog een tijdje stoven tot het vlees gaar is.

Tips / Opmerkingen

Dien op met een gestoofde peer, een gekookt aardappel of met frieten.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Konijnerug met bruin bier en mosterd

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de konijneruggen schoon en verwijder het overtollige vet.
  • Kruid ze met peper en zout en bak de ruggen in boter mooi bruin.
  • Plaats ze in een ovenschotel met deksel en laat ze in een op 175°C voorverwarmde oven i 30-35 minuten garen.
  • Bedruip ze af en toe met de bakboter; zorg, dat deze niet verbrandt.
  • Haal de ruggen uit de schaal en strijk de rugzijde in met 1 eetlepel mosterd.
  • Strooi er de gehakte peterselie en nadien het broodkruim op.
  • Smelt 100 gr boter en bedruip de persillade daarmee.
  • Plaats de ruggen terug in de oven om de korst een goudgele kleur te geven.
  • Verwijder de ruggen, plaats ze op een serveerschotel en houd ze warm.
  • Verwijder de bakboter, maak de aanbaksels met het bruin bier los en kook het tot de helft in.
  • Voeg nu de bouillon bij het bier en kook het samen tot ⅓ in.
  • Passeer de saus door een fijne zeef.
  • Roer 1 eetlepel mosterd door de saus, voeg de bieslook toe en 1 eetlepel boter om de saus te laten glanzen.
  • Controleer de kruiding.
  • Serveer wat saus rond de ruggen en de rest in een sauskom.
  • Fileer de konijneruggen eerst en snijd ze dan voor uw gasten in medaillons aan.

Tips / Opmerkingen

Serveer hierbij in boter gebakken aardappelplakjes ,vooraf gekookt in de pel en
schorseneren of witte selder in de room.
Schenk hierbij een Belgisch bruintje of een lichte rode wijn, zoals een beaujolais of een Macon.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Konijn met bier 2

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het konijn in 6-8 stukken en braad die op hoog vuur met de boter en de olie aan.
  • Voeg de gesneden uien, de geperste knoflook en het laurierblaadje toe.
  • Strooi er, als alles goudbruin is gebakken, de bloem over, voeg de gesneden worteltjes en champignons toe en schenk het bier erbij.
  • Roer alles door en laat het ± 1 uur stoven.
  • Voeg een paar minuten voor het einde van de kooktijd de slagroom toe.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Hazepeper op z'n Brussels

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Doe de reuzel in een grote pan en laat deze op laag vuur uitsmelten.
  • Zet het vuur dan hoger en braad de stukken haas in ± 5 minuten snel aan alle kanten bruin.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg de uien, de sjalotten, de wortelen en de selder toe en laat alles met het bier aan de kook komen.
  • Doe er de jeneverbessen, de geschilde ui, de in vieren gesneden appelen en het kruidentuiltje bij, laat alles weer aan de kook komen en zet het vuur dan lager.
  • Laat het gerecht in ± 60 minuten tegen het kookpunt aan gaar worden.
  • Haal de stukken haas met een schuimspaan uit de pan en houd ze in een andere pan op zeer laag vuur warm.
  • Kook de vloeistof 5 minuten op hoog vuur.
  • Voeg dan de bessengelei en de boter toe en roer het geheel met een houten lepel goed door elkaar.
  • Zeef de saus en schenk deze over de stukken haas.

Tips / Opmerkingen

Serveer zeer heet, met gekookte aardappelen.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Belgische roerbakschotel

Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel 2 middelgrote uien en snijd ze overdwars in schijfjes.
  • Maak 300 gr winterwortel en 3 stengels bleekselderij schoon en snijd ze schuin in dunne plakken.
  • Snijd 400 gr hamlappen in blokjes en wrijf ze in met 2 theelepels chilipoeder, 1 theelepel kaneel, zout en peper.
  • Verhit 4 eetlepels roerbakolie in een wok of hapjespan en bak het vlees in ± 3 minuten rondom bruin.
  • Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe en roerbak het geheel ± 3 minuten.
  • Voeg 1 dl bruin bier en 2 theelepels majoraan toe en verwarm de schotel nog ± 5 minuten zonder deksel, zodat het vocht kan verdampen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappelpuree.
Tip:
het scheelt heel wat snijwerk als u de ui en wortel vervangt door 500 gr panklare
hutspotgroenten.
Eventueel kunt u het vocht bijbinden door de laatste minuten een sneetje ontbijtkoek in kleine stukjes mee te warmen.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Korstjesvlees

Recept categorieën: Rundvlees
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in middelgrote blokjes en zet die ± 2 uur in het bier.
  • Snipper de ui, de knoflook en de rode peper en stamp ze met de djinten, de laos, de ketoembar en het zout fijn.
  • Fruit dit mengsel in olie tot de ui lichtbruin ziet.
  • Haal het vlees uit het bier en bak het ± 3 minuten mee.
  • Overgiet het vlees met het bier en laat het geheel een uurtje sudderen.
  • Meng de sambal, de suiker (of de honing) en de ketjap tot een papje.
  • Doe olie in een hete wok, voeg het mengsel toe en wacht tot het geheel goed heet is.
  • Schroei het vlees hierin (zonder het suddervocht) in enkele minuten dicht.
  • Serveer het vlees met rijst en een groente (bijvoorbeeld gele bloemkool).
  • Aanvulling: 150 gr champignons en 1 ui.
  • Snijd de champignons in plakjes en de ui in ringen.
  • Giet het suddervocht in een ovenschaal, leg het vlees erin en bedek het met de ui en de champignons.
  • Zet de schaal 10 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Biersoep van bruin bier

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: België
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook het water met het bruin bier en voeg naar smaak suiker en zout toe. Roer
  • de eidooiers met het aardappelmeel en een beetje water los.
  • Giet, al roerend, het kokende bier-watermengsel bij de eidooiers.
  • Giet alles samen terug in de pan en laat het, onder goed roeren, heel even
  • doorkoken.
  • Neem de soep van het vuur en proef ze af.