Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55
Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99
Hartige appeltaart
recept van Yvette van Boven
ingrediënten
VOOR HET DEEG
- 450 gram bloem plus extra
- 150 gram emmentaler geraspt
- zout
- 200 gram boter koude inblokjes
- 1 ei losgeklopt
VOOR DE VULLING
- 500 g vastkokende aardappelen geschild en gehalveerd
- versgemalen zwarte peper
- 25 gram boter
- 2 flinke sjalotten gesnipperd
- 4 takjes tijm de blaadjes ervan
- 25 gram bloem
- 300 ml bruin bier of groentebouillon
- 1 ruime eetl. scherpe mosterd
- 2 eieren losgeklopt en 1 extra ei
- 3 appels elstar, geschild en in schijfjes
- 150 gram emmentaler geraspt
- wuif gedroogde chipotle of isotpeper, of gemalen kruidnagel
Bereidingswijze
- Maak eerst het deeg.
- Meng daarvoor de bloem, kaas, een snuf zout en veel peper in een grote kom.
- Wrijf de boter erdoor tot het op broodkruim lijkt.
- Kneed de dooier erdoor en zo nodig een drup (1 of 2) ijswater tot het deeg net samenkomt.
- Vorm er een platte bal van en leg ingepakt in de koelkast om 1 uur te rusten.
- Maak de vulling: kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
- Giet ze af met koud water.
- Snij in dunne schijfjes.
- Bewaar ze in een wijde kom en hussel voorzichtig de appels erdoor.
- Fruit de sjalotten in de boter in een steelpan, draai het vuur lager en smoor ze onder af en toe roeren 15 minuten tot ze lekker bruinen.
- Voeg de tijm en de bloem toe en roer op middelhoog vuur 5 minuten goed door.
- Giet al roerend het bier erdoor tot een gladde uiensaus.
- Kook hem zachtjes in en breng hoog op smaak met mosterd, zout en peper.
- Laat iets afkoelen, schep een pollepel door het losgeklopte ei en roer dan het eiermengsel door de uiensaus.
- Schep de dikke saus door de aardappel- en appelschijfjes.
- Schep de emmentaler er ook door en breng alles met een wuif chipotle- of isotpeper op smaak.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verdeel het deeg in eenderde en tweederde.
- Rol het grootste stuk deeg uit tot een dunne lap die in een ingevette springvorm van 24 cm past.
- Schep de vulling erin.
- Rol de rest van het deeg uit en snij er stroken van.
- Weef ze over de bovenkant en druk de randen met een vork aan.
- Bestrijk de taart met het laatste losgeklopte ei.
- Bak 50-60 minuten tot hij mooi bruin en goed gaar is.
- Laat 15 minuten rusten voor het aansnijden.
- Wij aten er een fris-bittere sla bij van witlof, dungesneden bleekselderij en heel veel bladpeterselie.