Recept afdrukken
No ratings yet

Speklapspiesjes met uienchutney

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Uien pellen en in dunne ringen snijden.
  • In pan olie verhitten en uienringen ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Pepers fijnhakken.
  • Suiker, azijn en peper aan uien toevoegen en geheel op zacht vuur ca. 20 minuten laten sudderen, tot uienmengsel zacht en ingedikt is.
  • Regelmatig omscheppen.
  • Uienchutney met zout op smaak brengen en laten afkoelen.
  • Speklapjes in repen snijden en in zigzagvorm aan satéstokjes rijgen.
  • Speklapspiesjes op hete barbecue in 10 à 15 minuten rondom gaar en bruin bakken en serveren met uienchutney.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gepofte aardappels en bieslookroom.

Recept afdrukken
No ratings yet

Whiskykoffie

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Warme dranken
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In fluitketel 3 dl water aan de kook brengen.
  • Intussen in steelpan whisky en melk al kloppend met garde aan de kook brengen.
  • Espressokoffie over kopjes verdelen.
  • Kokend water erop gieten.
  • Met eetlepel schuimige whiskymelk op espresso schenken.
  • Basterdsuiker erover strooien.

Tips / Opmerkingen

Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tournedos met gekonfijte sjalotjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Sjalotjes pellen en grote exemplaren halveren.
  • In pan met dikke bodem helft van boter verhitten.
  • Sjalotjes in ca. 5 minuten al omscheppend lichtbruin bakken.
  • Basterdsuiker toevoegen en al roerend in ca. 2 minuten laten smelten.
  • Rozemarijn, laurier, azijn en port erdoor roeren en aan de kook brengen.
  • Sjalotjes -afgedekt ca. 25 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen,en onafgedekt in ca. 3 minuten zachtjes laten inkoken tot stroperig mengsel.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Bereiden:

  • Tournedos ca. 30 minuten voor gebruik uit koelkast nemen.
  • De borden voorverwarmen.
  • Sjalotjes op laag vuur in ca. 5 minuten opnieuw verwarmen.
  • Intussen tournedos droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Tournedos in ca. 4 minuten rosé bakken, halverwege keren.
  • Tournedos bestrooien met zout en peper.
  • Uit pan op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warinhouden.
  • Fond aan bakvet toevoegen, aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.
  • Compote erdoor roeren.
  • Jus al roerend in ca. 3 á 4 minuten iets laten inkoken. Jus over borden verdelen.
  • Tournedos erin leggen.
  • Sjalotjes ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met aardappelgratin en gemengde sla.

Recept afdrukken
No ratings yet

Paksoisalade

Recept categorieën: Groenten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Was de paksoi, snijd van de onderkant van de stelen iets af en snijd de groente in ragdunne reepjes.
  • Snijd de paprika in blokjes en de ontvelde (tros)tomaten in stukjes.
  • Meng de groenten.
  • Klop de dressing van de ingrediënten.
  • Meng dit door de groenten en zet de salade afgedekt 1 uur in de koelkast.
  • Bestrooi de salade vlak voor het serveren met de pitten of noten.

Tips / Opmerkingen

Info:

Paksoi is een Aziatische bladkoolsoort die begin jaren tachtig in Nederland is geïntroduceerd. Er bestond destijds een grote vraag naar de groente bij de Indonesische, Surinaamse en Aziatische bevolkingsgroepen in Nederland.
Paksoi is van oorsprong afkomstig uit China en Oost-Azië en via emigratie van Chinezen over de hele wereld verspreid.
In Nederland wordt paksoi op kleine schaal verbouwd. De teelt vertoont veel overeenkomsten met die van Chinese kool. Paksoi groeit echter veel sneller: drie weken na het uitplanten van de jonge plantjes kan de groente al worden geoogst.
Paksoi is een hele losse bladkool met vaak niet meer dan 8 of 10 bladeren. De donkergroene bladeren hebben stevige witte stelen en een duidelijke nerf. De bladeren vormen geen hart, maar groeien op verschillende hoogten aan de stengel. De plant kan kort en buikig zijn of halflang tot lang van vorm. De bladstelen kunnen zowel plat als rond zijn en de kleur varieert van grijs-groen tot glanzend donkergroen. Paksoi is het gehele jaar verkrijgbaar.
Let bij aankoop op frisgroen blad met een stevige, gave stengel. Verwijder de wortelvoet (waar de bladeren aan elkaar zitten) en was de stelen en bladeren. Snijd de groente grof (voor koken of roerbakken) of fijn (voor een salade).
Paksoi blijft in de groentelade van de koelkast een week goed. De enigszins zachte en zoete smaak doet aan die van Chinese kool denken.

Portobello gevuld met pittig roerei en mihoen
Recept afdrukken
No ratings yet

Portobello gevuld met pittig roerei en mihoen

Allerhande 2002
Bereidingstijd35 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 375kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bosui schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Peper schoonmaken en fijn hakken.
  • Limoenen uitpersen.
  • Gember schillen en boven kom heel fijn raspen.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Limoensap, suiker, 1/2 theelepel sambal, 1/2 eetlepel sojasaus en 3 eetlepels olie erdoor roeren.
  • Helft van bosui en peper door dressing scheppen.
  • Smaken 30 minuten laten intrekken.
  • In kom eieren loskloppen met 2 eetlepels water, 1 eetlepel sojasaus, rest van sambal, bosui en peper.
  • In wok flinke laag olie verhitten.
  • Mihoen in 4 porties verdelen en porties na elkaar enkele seconden aan beide zijden frituren (mihoen zwelt op en wordt wit en krokant).
  • Porties op dikke laag keukenpapier laten uitlekken.
  • Intussen portobello's schoonvegen.
  • In koekenpan 3 eetlepels olie verhitten.
  • Portobello's in ca. 10 minuten bruin en gaar bakken, regelmatig keren.
  • Halverwege baktijd besprenkelen met 1/2 eetlepel sojasaus.
  • In pan 1 eetlepel olie verwarmen.
  • Eimengsel erbij schenken en al roerend op zacht vuur in ca. 5 minuten laten stollen.
  • Koriander van takjes plukken.
  • In midden van vier warme borden portobello met holte naar boven leggen.
  • Roerei erin scheppen, wat koriander erover verdelen en krokante mihoen erop leggen.
  • Dressing over mihoen scheppen en rond portobello druppelen.
  • Rest van koriander rond portobello strooien.
  • Serveren met salade van Shanghai paksoi.

Tips / Opmerkingen

In het paddestoelgerecht worden mooie aardse tonen met oosterse aroma's gecombineerd.

Wijnadvies

Een makkelijke wijn met karakter is de ideale begeleider.
Dat kan een rosé of witte wijn zijn.
Château La Gordonne zit vol fris fruit, is mildkruidig en dorstlessend.
Ook een frisse, zachte pinot blanc uit de Elzas sluit goed aan.

Nutrition

Calorieën: 375kcal | koolhydraten: 19g | Eiwit: 15g | Vet: 26g

Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam Bali

Gemarineerde kip uit Bali
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de stukken kip droog met keukenpapier en wrijf ze in met wat zout.
  • Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan en bak hierin de stukken kip aan alle kanten goudbruin.
  • Wrijf intussen ui, knoflook, gemberwortel,sambal, kemerienoten en sojasaus tot een vrij dunne pasta.
  • Uiteraard kunt u hiervoor ook de elektrische keukenmachine gebruiken (pureer a machine).
  • Neem de gebakken stukken kip uit de pan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit in een wok 1 eetlepel olie en fruit hierin onder voortdurend omscheppen de pasta.
  • Voeg daarna de suiker, het citroensap, een beetje zout en de dunne kokosmelk toe.
  • Breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Leg de stukken kip in de saus en laat ze in 20 tot 25 minuten boven een matig afgestelde warmtebron zachtjes gaar worden.
  • Keer de stukken regelmatig om en schep af en toe wat saus over de stukken.
  • Het is de bedoeling dat door het indampen slechts de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid saus overblijft.
  • Doe alles op een voorverwarmde schaal en strooi er eventueel enkele eetlepels gefruite uitjes over.

Tips / Opmerkingen

Serveer met rijst en een groentegerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam Pangang

Kip drumsticks uit Indonesie
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Drumsticks in de magnetron in een afgedekte schaal met bodempje water 8 minuten voorkoken.
  • Droogdeppen en in hapjespan rondom bruin bakken.
  • Uit de pan halen en door overgebleven bakvet, knoflook (fijngesneden), sambal, citroensap, ketoembar, laos, bruine basterd a suiker en ketjap roeren.
  • Kip terugleggen en op heel zacht vuur ongeveer 20 minuten laten sudderen.
  • Regelmatig keren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Trappistensaus

Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt de boter, giet er al roerend het flesje Trappistenbier bij en breng de saus tegen de kook aan.
  • Neem een sauspan met dikke bodem, smelt de suiker daarin en roer met een vork tot de suiker is gekarameliseerd.
  • Neem de pan van het vuur en schenk er al roerend de Trappistensaus bij tot het een glad mengsel is geworden.
  • Laat de saus wat inkoken en bind haar met de met 1 eetlepel boter gemengde bloem.

Tips / Opmerkingen

Deze volle saus past goed bij pittige vleessoorten en sterk smakende vis.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stoofvlees op Vlaamse wijze

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel en snipper de uien.
  • Snijd de runderlappen in blokjes van 2 x 2 cm.
  • Verhit de boter in een grote braadpan, bak het vlees op hoog vuur in ± 5 minuten rondom bruin en bestrooi het met zout en peper.
  • Neem het vlees dan met een schuimspaan uit de pan.
  • Fruit de uien ± 3 minuten in het achtergebleven bakvet.
  • Voeg de suiker en de bloem toe en bak die ± 1 minuut zachtjes mee.
  • Voeg de azijn, het bier, het laurierblad, de kruidnagel, de tijm en het vlees toe.
  • Laat het mengsel aan de kook komen en laat het op heel zacht vuur ± 1 uur zachtjes stoven.
  • Verwijder intussen de korstjes van het brood en besmeer het brood met mosterd.
  • Leg het met de mosterdkant op het vlees en laat het ± 30 minuten mee sudderen.
  • Schep het vlees om, zodat het brood het vleesmengsel gaat binden.
  • Stoof het in ± 1½ uur verder zachtjes gaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemberkoek 2

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Auteur: F. W. Reuchlin-Kolff

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Een deksel van een groot Verkade biscuits blik invetten en met paneermeel bestrooien.
  • Oven voorverwarmen.
  • Alle ingrediënten doorelkaar roeren. [Bloem met bakpoeder zeven].
  • Op het laatst de lauwe melk erbij doen.
  • Vorm [deksel] mee vullen en dadelijk in de oven die men op half draait.
  • Ongeveer 20 a 30 minuten bakken.
  • Dit hangt van de oven af. ’t Eerste kwartier niet in de oven kijken.
  • De koek moet ongestoord kunnen rijzen.
  • Laten afkoelen op treef.
  • De koek laat zich aardig versieren.
  • Eerst glazuur aanbrengen wanneer de koek bekoeld is.