Recept afdrukken
No ratings yet

Wentelteefjes

Recept categorieën: Brood, Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

Bereidingswijze

  • Doe de eieren, de blonde bruine suiker en de melk in een kom.
  • Dompel stukken brood onder in de mengeling en laat een minuutje weken.
  • Strooi er een laag bruine suiker over voor een krokant laagje en bak in de pan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Crème brulée van Sofie Dumont

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voeg room, melk en 100 g suiker samen.
  • Splijt het vanillestokje, schraap het binnenste eruit en gooi bij in de pot.
  • Voeg het roommengsel al roerend bij de eidooiers en giet even door een zeef om brokjes eruit te halen.
  • Zet je schaaltjes al in de oven en giet daar je mengsel in de schaaltjes.
  • Laat garen in de oven, 45 minuten op 90°C.
  • Als ze genoeg opgesteven zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen.
  • Afgekoeld moeten ze in de ijskast.
  • Vlak voor je ze opdient, leg je er een dun laagje suiker (mengsel van bruine en witte suiker) op dat je karameliseert of afbrandt met een crème brûlée brander.

Tips / Opmerkingen

serveer meteen na het afbranden, als je ze te lang laat staan zal de suiker zacht worden.

Recept afdrukken
No ratings yet

American Cookies van Sofie Dumont

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: America
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Rol het deeg uit in worsten en snij in plakjes.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daarop de plakjes.
  • Laat 8 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180°C en laat ze afkoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensribben uit Bali

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak van de uien, gemberwortel, sojasaus en sambal oelek een fijne pasta.
  • Verhit de olie en bak de krabbetjes snel rondom bruin.
  • Neem de krabbetjes uit de pan en bak de pasta in de resterende olie gedurende 3
  • minuten.
  • Voeg daarna de knoflook toe en roerbak 1 minuut.
  • Voeg daarna 4 eetlepels water, limoensap, wat zout en de suiker toe.
  • Roerbak dit circa 5 minuten.
  • Schenk er dan 3½ dl kokend water bij.
  • Roer krachtig door. Leg de krabbetjes in het kokende mengsel.
  • Temper de warmtebron.
  • Laat alles met het deksel op de pan 35 tot 45 minuten zachtjes sudderen tot het
  • vlees volkomen gaar is.
  • Garneer met wat koriander of bieslook.
  • Serveer met gekookte rijst en een frisse salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi Goreng 2

Rijst uit Istemewa
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de olie in een wok of pan met zware, dikke bodem.
  • Bak de skalotjes, knoflook en de Spaanse peper in 1 a 2 minuten zacht.
  • Schep de rijst er goed doorheen.
  • Vermeng bruine suiker, soja saus en ei en giet het mengsel over de rijst.
  • Maak het op smaak af met zout en peper en doe de champignons, garnalen en
  • cashewnoten erbij.
  • Bak het geheel op een hoog vuur tot de eieren gaar en de andere ingredienten heet zijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Agar Agar Dengan

Mango pudding met kokos saus uit Indonesie
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de agar agar 1 nacht in voldoende water weken.
  • Pureer de mango in een keukenmachine en voeg citroensap toe.
  • Voeg zoveel water toe dat de hoeveelheid mango en water samen 15 ml bedraagt.
  • Vermeng de agar agar, mango en de suiker in een sauspan en laat het geheel sudderen tot de suiker en agar agar zijn opgelost.
  • Roer regelmatig.
  • Doe het over in een puddingvorm en laat het afkoelen.
  • Doe de eieren en suiker in een kom.
  • Roer ze au a bain a Marie luchtig.
  • Voeg een mespuntje zout en melk en roer het weer goed.
  • Laat de saus au a bain a Marie dik worden.
  • Doe de kokos erbij.
  • Stort de pudding op een bord of schaal en geef de warme of koude saus erbij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wase Vlaai

Deze vlaai is heel anders dan Limburgse vlaai; het is meer een pudding. Al rond 1700 werden de Waaslandse vlaaien tijdens de kermis gebakken en veel Oost-Vlamingen doen dat nog steeds! Heeft u een stukje vlaai over, dan smaakt dit heerlijk op vers wit brood.
Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: België
porties: 10 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de speculaas, ontbijtkoek, kokosmakronen en beschuit en schenk er de melk over.
  • Roer de eidooiers, kaneel, foelie, bruine suiker en bloem door het koekmengsel en laat het ± 10 minuten intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop het koekmengsel met een mixer glad en smeuïg.
  • Voeg, als het mengsel te vochtig is, wat extra ontbijtkoek en beschuit toe en voeg, als het te droog is, wat extra melk toe.
  • Klop de eiwitten met een mespunt zout stijf en spatel ze met de sukade en 50 gr
  • sinaasappelschilletjes door het koekmengsel.
  • Schep het beslag in de ovenschaal en bak de vlaai in het midden van de oven in ± 1 uur lichtbruin en gaar.
  • Dek de schaal met aluminiumfolie af als de vlaai, voordat de baktijd om is te bruin wordt.
  • De vlaai is gaar als een erin gestoken satéprikker er droog uitkomt.

Tips / Opmerkingen

Serveer de vlaai in stukjes gesneden met lobbig geklopte slagroom en de rest van de
sinaasappelschilletjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse runderlappen

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bestrooi het vlees met wat zout en peper en wentel de blokken door de bloem. Verhit de boter en bak de blokken vlees hierin rondom bruin.
  • Voeg de uien en de look toe en bak alles, regelmatig omscheppend, 3 minuten. Schenk het bier in de pan, voeg de azijn, mosterd, bruine suiker, kruidnagels en het laurierblad toe en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat het vlees in ± 2 uur zachtjes gaar stoven.

Tips / Opmerkingen

Voeg zo nodig nog wat zout en peper toe.
Verwijder voor het serveren de kruidnagels en het laurierblad.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse biersoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zet het water op met de suiker en de rijst en kook het tot de rijst gaar is.
  • Schenk het bier erbij en voeg een mespuntje kaneel toe.
  • Roer alles goed door elkaar en dien de soep direct op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaaien op de wijze van het Waasland

Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook ½ liter melk met de suiker.
  • Meng intussen de bloem, de bruine suiker, de eidooiers, het gekonfijte fruit, de sukade, de oranjesnippers, de geplette makarons, de geplette peperkoek, de stroop en ½ liter melk goed door elkaar.
  • Giet deze brij al roerend in de kokende melk.
  • Meng nu de foelie, de kaneel en het zout erbij en laat goed doorkoken.
  • Vul kleine vuurvaste kommen of een grote vuurvaste schotel met dit mengsel.
  • Bak de vlaai,en 1 uur in een op 175°C voorverwarmde oven.

Tips / Opmerkingen

Laat afkoelen en dien lauw of koud op.