Courgette in pikante saus
Recept afdrukken
No ratings yet

Courgette in pikante saus

recept van Wenny-m - 50plusser.nl
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: 50plusser.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en snipperen.
  • In de pan doen : ui, 1/2 liter water, tomatenpuree, tomaten met vocht, olie, wijn, cayennepeper, zout en peper.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Door elkaar scheppen.
  • Met de deksel op de pan ong. 5 min. zachtjes laten sudderen.
  • Intussen courgettes wassen en in plakjes snijden.
  • Deze door de saus scheppen. In ong. 10 min. gaar laten worden.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • De peterselie erboven fijn knippen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelomelet met uien en pijnboompitjes

Recept categorieën: Ei, Groenten, Noten, Zuidvruchten
porties: 4 personen
Auteur: Frans Huits

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de aardappelen in plakjes.
  • Halveer de uien en snijd ze in heel smalle partjes.
  • Verhit in een grote koekenpan, hapjespan of hittebestendige keramiek ovenschaal ¾ dl olijfolie, doe de aardappelen, de uien en de knoflook uit de pers hierin en dek de schaal af.
  • Laat het gerecht in ca. 20 minuten heel zachtjes bijna gaar worden; schep af en toe om.
  • Klop de zure room in een ruime kom met 1 ei los en voeg dan de rest van de eieren, zout en peper naar smaak en de cayennepeper toe.
  • Schep het aardappelmengsel hierin om.
  • Veeg de koekenpan met een stukje keukenpapier schoon en verwarm er de rest van de olie in.
  • Schep de eiermassa erin en bak de omelet op laag vuur droog.
  • Maak hem af en toe van de bodem los en laat hem steeds weer met ongestold ei opvullen.
  • Keer de omelet met behulp van het pannendeksel of een groot bord, strooi de pijnboompitjes erop en bak de onderkant goudbruin.

Tips / Opmerkingen

Serveer met een frisse groene salade.
Vervang voor de variaties de ingrediënten na *.
Met vis en groenten:
snijd de aardappelen in blokjes.
Bak 2 preien in ringen bij de aardappelen gaar en voeg op het laatst ½ middelgrote courgette in
plakjes, 100 gr (gebakken) champignonplakjes, ½ bakje gehalveerde kerstomaatjes en 150 gr gerookte forelfilet in reepjes toe.
Vervang de zure room door slankroom en de cayennepeper door 1 theelepel tijm.
Met spekjes en spruitjes:
snijd de aardappelen in partjes en bak ze met ½ gesnipperde rode paprika gaar.
voeg 300 gr 5 minuten gekookte kleine spruitjes, 100 gr uitgebakken magere rookspekreepjes en 2 theelepels tacokruiden toe.
Voeg zure room volgens het recept toe.
Strooi bovenop (in spekvet gefruite) uiringen van 1 grote ui.
Volg verder het recept.

Recept afdrukken
No ratings yet

Cocktail van rivierkreeftenstaarten

Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten

ingrediënten

  • 1 kg rivierkreeftenstaarten

GARNITUUR

SAUS

Bereidingswijze

MAYONAISE :

  • Voeg aan de dooiers toe de mosterd, azijn, zout en peper en roer glad.
  • Voeg al roerende de olie toe tot een emulsie ontstaat.
  • Klop de room bijna stijf.
  • Roer door de mayonaise de tomatenketchup, cognac en de sherry.
  • Spatel de room door en breng de saus op smaak met zout, peper, cayenne en worchester.

GARNITUUR :

  • Pluk het gele deel van de frisee en zet op ijswater.

GARNERING :

  • Pliceer de tomaten, snijd ze in vieren, verwijder het zaad.
  • Snijd de citroenen in 16 partjes, verwijder de pitten en de witte draad.

AFWERKING :

  • Leg onder in de glazen de frisee.
  • Schep hier bovenop de rivierkreeftenstaarten.
  • Nappeer deze met de cocktailsaus.
  • Zet op de rand van het glas een quartier van citroen.
  • Garneer met een rivierkreeftenstaart, tomaat en kervel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige notenmelange

AllerHande 2004
Recept categorieën: Hapjes, Noten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 °C (maar gerecht kan ook in wok bereid worden).
  • In kom notenmelange mengen met olie, paprikapoeder, cayennepeper en beetje zeezout.
  • Notenmengsel op bakplaat uitspreiden en in midden van oven enkele minuten roosteren, tot noten lichtbruin kleuren.
  • Geen oven?
  • Notenmengsel dan in droge wok in 2-3 minuten lichtbruin roosteren, noten regelmatig omschudden of omscheppen met houten spatel.
  • Notenmelange uit oven of wok nemen en overdoen in schaaltje.
  • Iets laten afkoelen voor serveren.

Tips / Opmerkingen

Ook lekker met macadamianoten.
Voeg eventueel nog wat andere specerijen toe, zoals komijnpoeder of gedroogde oregano of vervang de cayennepeper door nog scherpere chilipeper

Recept afdrukken
No ratings yet

Pappadums met komkommerdip

AllerHande 2004
Recept categorieën: Hapjes
Land van herkomst: India
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Komkommer schillen, in de lengte halveren en met theelepel zaadlijsten eruit schrapen.
  • Komkommer grof raspen en met komijn door yoghurt mengen.
  • Dip op smaak brengen met zout en cayennepeper.
  • Paprikapoeder erover strooien.
  • Elke pappadum in 8 repen breken of knippen.
  • In wok of frituurpan olie verhitten en hierin telkens 8 pappadum repen in enkele seconden
  • knapperig en goudbruin bakken.
  • Pappadums op keukenpapier laten uitlekken en serveren met komkommerdip.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaanse paprikagarnalen van Allerhande

Allerhande 2002
Land van herkomst: Spanje
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Garnalen volgens gebruiksaanwijzing laten ontdooien.
  • Goed droogdeppen.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • Steeltjes van peterselie snijden, blad fijn hakken.
  • In kommetje knoflook en tweederde van peterselie mengen met paprikapoeder, mespunt cayennepeper en zout.
  • Paprika's schoonmaken en in brede repen snijden.
  • Paprika in breedte in dunne reepjes snijden.
  • Citroen in 8 partjes snijden.
  • Wok verhitten tot gloeiend heet.
  • Olie over panbodem laten uitvloeien.
  • Kruidenmengsel in wok scheppen en ca. 30 seconden fruiten.
  • Garnalen toevoegen en op hoog vuur ca. 2 minuten roerbakken.
  • Paprikareepjes toevoegen en geheel nog ca. 2 minuten roerbakken.
  • Afblussen met sherry.
  • Garnalen over vier bordjes verdelen.
  • Garneren met rest van peterselie en partjes citroen.
  • Serveren met warm stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Worstenbroodjes

Recept categorieën: Broodjes, Kalfsvlees
Land van herkomst: België
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Voor 4 worstenbroodjes:

Bereidingswijze

  • Snipper een sjalotje en stoof tot ze bijna bruin zijn.
  • Meng het gehakt met alle andere ingrediënten.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Bewaar het gehakt in de koelkast.
  • Leg het bladerdeeg van 24 x 54 cm op een licht bebloemd werkblad.
  • Snij deeglapjes van ongeveer 12 x 9 cm.
  • Bevochtig met een borsteltje het deeg met wat water.
  • Maak van het gehakt worstjes van ongeveer 75 g en 12 cm lang.
  • Leg in het midden van elk stukje bladerdeeg een worstje gehakt (evenwijdig met de kortste zijde).
  • De worstjes steken nu aan elke kant een beetje uit het deegrolletje.
  • Vouw de worstenbroodjes dicht en duw de deegnaad met een vork stevig samen.
  • Kwast ze in met losgeklopt eigeel en een scheutje melk
  • Snij met een mes bovenkant van de broodjes enkele keren kruislings in ter versiering.
  • Het is niet de bedoeling dat je doorheen het deeg snijdt
  • Laat de worstenbroodjes een kwartiertje rusten en bak ze af in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 20 minuten.

Tips / Opmerkingen

Gehakt voor een worstenbroodje heeft wat pit nodig. Je mag dus royaal zijn met de tabasco en kruiden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip paprika perzikspiesen

Recept categorieën: Fruit, Kip
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng het sinaasappelsap met de honing aan de kook en roer tot de honing is opgelost.
  • Verwarm de grill voor.
  • Snijd de kipfilet in blokjes van 2 x 2 cm en doe deze in een stevige plastic (diepvries)zak (met ritssluiting).
  • Meng het komijnpoeder met het kaneelpoeder, het zout, het knoflookpoeder, de cayennepeper en de kruidnagels en voeg dit mengsel aan de kip toe.
  • Sluit de zak en schud tot de kip met de kruiden is omhuld.
  • Neem 8 satéprikkers (liefst metalen, leg houten minstens een uur in ruim water om verbranden te voorkomen).
  • Schil de perziken en snijd ze in kwarten.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in blokjes.
  • Rijg afwisselend een stukje kip, perzik en paprika aan de prikkers.
  • Grilleer de spiesen 10-15 minuten op middelhoog tot de kip gaar is, keer ze tussentijds en bestrijk ze de laatste 5 minuten van het grilleren met de sinaasappelhoning.

Tips / Opmerkingen

Serveer met (zilvervlies- of noten)rijst.

Info:

Kip kan zich qua smaak gedragen als een kameleon. Elke keer anders en dat is in de keuken een prettige eigenschap. In dit geval wordt onder andere komijn gebruikt. De kleine, lichtbruine, gedroogde komijnzaden lijken op die van de karwij. De eenjarige plant groeide oorspronkelijk ten oosten van de Middellandse Zee en in Egypte.
Nu vinden we deze plant vooral in Turkije, Iran, India, Noord-Afrika en China. In de graven van de farao's vond men al komijnzaad. De Grieken vloekten bij het zaaien van komijn om boze geesten te verjagen. In Rome rookten studenten komijn om er moe en overwerkt uit te zien. De zaden worden heel of in poedervorm verwerkt. Lekker om couscous mee te kruiden, chili con carne of curry's.
Past goed bij vis, lam en kip en veel groenten. Komijn heeft een typische geur en smaakt van kruidig tot licht bitter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Saffraanvissoep met wortel

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Vis
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Provençaalse kruiden met garen als bosje vastbinden.
  • Eventuele grotere worteltjes halveren.
  • Ui pellen en snipperen.
  • In grote braadpan olie verhitten en ui 3 minuten zachtjes fruiten.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • 1 Liter water toevoegen, en aan de kook brengen met kruidenbosje, saffraan en worteltjes.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen en oplossen.
  • Op laag vuur soep afgedekt 5 minuten koken.
  • Intussen aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden.
  • Aardappelblokjes aan soep toevoegen en 10 minuten meekoken.
  • Intussen kabeljauwfilet in blokjes snijden.
  • Mosselen en kabeljauwfilet aan soep toevoegen en 3 minuten laten meekoken. Room door soep roeren en soep weer aan de kook brengen.
  • Soep pikant op smaak brengen met cayennepeper.
  • Kruidenbosje uit soep nemen.
  • Soep in vier soepkommen scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met stokbrood en boter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Provençaalse kippilaf

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Kip, Rijst
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Paprika wassen, schoonmaken en in reepjes van 3 cm snijden.
  • In pan helft van olie verhitten.
  • Knoflook, ui en paprikareepjes toevoegen en al omscheppend in 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Rijst en cayennepeper toevoegen en al omscheppend 3 minuten bakken tot alle korrels glanzen.
  • Saffraandraadjes, bouillonpoeder en 500 ml water toevoegen.
  • Rijst onafgedekt op halfhoog vuur in 8 minuten gaar laten worden.
  • Regelmatig roeren en scheut water toevoegen als rijst te droog wordt.
  • Rijst van vuur afgedekt nog 15 minuten laten garen. 4 Takjes peterselie fijnknippen en door rijstmengsel roeren.
  • In steelpan tomatenblokjes 10 minuten koken tot vocht bijna verdampt is.
  • Intussen kip in blokjes snijden en bestrooien met zout en peper.
  • In hapjespan of wok rest van olie verhitten.
  • Kipblokjes in 12 minuten lichtbruin en gaar bakken, af en toe omscheppen.
  • Rijst op voorverwarmde schaal scheppen.
  • Tomatenblokjes erop scheppen.
  • Hierop kipblokjes leggen.
  • Garneren met rest van peterselie.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gegrilde courgette.