Recept afdrukken
No ratings yet

Saffraanvissoep met wortel

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Vis
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Provençaalse kruiden met garen als bosje vastbinden.
  • Eventuele grotere worteltjes halveren.
  • Ui pellen en snipperen.
  • In grote braadpan olie verhitten en ui 3 minuten zachtjes fruiten.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • 1 Liter water toevoegen, en aan de kook brengen met kruidenbosje, saffraan en worteltjes.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen en oplossen.
  • Op laag vuur soep afgedekt 5 minuten koken.
  • Intussen aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden.
  • Aardappelblokjes aan soep toevoegen en 10 minuten meekoken.
  • Intussen kabeljauwfilet in blokjes snijden.
  • Mosselen en kabeljauwfilet aan soep toevoegen en 3 minuten laten meekoken. Room door soep roeren en soep weer aan de kook brengen.
  • Soep pikant op smaak brengen met cayennepeper.
  • Kruidenbosje uit soep nemen.
  • Soep in vier soepkommen scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met stokbrood en boter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Provençaalse kippilaf

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Kip, Rijst
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Paprika wassen, schoonmaken en in reepjes van 3 cm snijden.
  • In pan helft van olie verhitten.
  • Knoflook, ui en paprikareepjes toevoegen en al omscheppend in 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Rijst en cayennepeper toevoegen en al omscheppend 3 minuten bakken tot alle korrels glanzen.
  • Saffraandraadjes, bouillonpoeder en 500 ml water toevoegen.
  • Rijst onafgedekt op halfhoog vuur in 8 minuten gaar laten worden.
  • Regelmatig roeren en scheut water toevoegen als rijst te droog wordt.
  • Rijst van vuur afgedekt nog 15 minuten laten garen. 4 Takjes peterselie fijnknippen en door rijstmengsel roeren.
  • In steelpan tomatenblokjes 10 minuten koken tot vocht bijna verdampt is.
  • Intussen kip in blokjes snijden en bestrooien met zout en peper.
  • In hapjespan of wok rest van olie verhitten.
  • Kipblokjes in 12 minuten lichtbruin en gaar bakken, af en toe omscheppen.
  • Rijst op voorverwarmde schaal scheppen.
  • Tomatenblokjes erop scheppen.
  • Hierop kipblokjes leggen.
  • Garneren met rest van peterselie.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gegrilde courgette.

Recept afdrukken
No ratings yet

Reuzenbonen in tomatensaus

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 min
Recept categorieën: Groenten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 235kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In vergiet bonen met koud water afspoelen en laten uitlekken.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In koekenpan olie verhitten en ui en knoflook ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Tomatenblokjes met vocht, paprikapoeder, zout en cayennepeper erdoor roeren en ca. 5-10 minuten verwarmen tot dikke saus ontstaat.
  • Bonen door saus scheppen en even meewarmen.
  • Kruiden fijnsnijden en erdoor roeren.
  • Pitabroodjes roosteren en in vieren snijden.
  • Bonen warm of lauwwarm in puntjes pita scheppen.

Nutrition

Calorieën: 235kcal | koolhydraten: 31g | Eiwit: 4g | Vet: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Linke soep

Zelfgemaakte tomatensoep met flink wat pit door de cayennepeper, komijn en koriander uit de Allerhande van 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
porties: 4
Calorieën: 380kcal
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kruis de tomaten in, dompel onder in kokend water en ontvel.
  • Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Maak de paprika schoon en snijd in blokjes.
  • Snipper de knoflook en ui.
  • Verhit in een pan olie, fruit de ui en knoflook ca. 2 min. met komijn en koriander. Laat het mengsel op een bord afkoelen.
  • Breng intussen het gehakt op smaak met peper, zout en cayennepeper.
  • Draai kleine balletjes van gehakt.
  • Breng in een soeppan 2 liter water aan de kook.
  • Verkruimel de bouillontabletten erboven.
  • Laat de gehaktballetjes in de bouillon glijden.
  • Draai het vuur lager, zodat de bouillon net in beroering blijft.
  • Voeg na 5 min. de tomatenblokjes, verse tomaat, paprika en uimengsel toe.
  • Roer de rijst erdoor en laat in ca. 10 min. zacht worden.
  • Breng de soep op smaak met zout en sambal en knip tenslotte de bieslook erboven fijn.

bereidingstip:

  • Gebruik gedroogde kruiden zoals laurier,tijm,oregano en rozemarijn in gerechten die lang op het vuur of in de oven staan met mate bij het verhogen van de hoeveelheden.
  • Ze zijn sterk van smaak. Je kunt in een later stadium altijd naar smaak nog een beetje extra toevoegen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met warm stokbrood en kruidenboter.
 

Nutrition

Calorieën: 380kcal | koolhydraten: 41g | Eiwit: 18g | Vet: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met bier

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De kip in stukken verdelen en die zacht smoren in boter.
  • De lever opzij leggen.
  • De sjalotten hakken en bij de kip voegen.
  • Laat ze stil smelten.
  • Als alles begint te bruinen, giet er dan de jenever op.
  • Neem van het vuur weg en laat 10 minuten weken.
  • Het bier er opschudden, maar het vlees niet onderdekken.
  • Voeg er de helft van de room aan toe, een mespunt cayennepeper, zout en peper.
  • Aan de kook brengen en toegedekt laten sudderen gedurende 1 uur
  • Na 30 minuten de gewassen en gevierendeelde champignons en de lever er bij doen.
  • Als de kip gaar is, schik dan de stukken op een dienblad en houd ze warm.
  • Verkruimel de lever.
  • Roer ze onder de saus met de rest van de room en laat afkoken.
  • Blijft de saus te dun, bind ze dan met aardappelmeel, opgelost in een weinig room.
  • Proef en pas desnoods de kruiden verder aan.
  • Overvloedig bestrooien met gehakte peterselie en opdienen met aardappelen op z'n Engels.

Tips / Opmerkingen

Bij dit gerecht past geen wijn, maar bier.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidnootjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd6 min
Recept categorieën: Borrelhapjes, Noten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • In droge koekenpan notenmelange al omschuddend goudbruin roosteren.
  • Noten op smaak brengen met zout, cayennepeper, kruidenpoeder en sesamzaadjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zeeaster met rozijnen en amandelen

AllerHande 1997
Bereidingstijd15 min
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Calorieën: 110kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeeaster in vergiet onder koud water afspoelen en laten uitlekken.
  • In droge koekenpan amandelen in ca. 2 minuten rondom bruin roosteren, op bord af laten koelen.
  • In pan olie verhitten, zeeaster door olie scheppen en met rozijnen en zout ca. 2 à 3 minuten afgedekt op laag vuur verhitten, af en toe omscheppen.
  • Op smaak brengen met cayennepeper.
  • Amandelen grof hakken.
  • Over gesmoorde zeeaster strooien.
  • Serveren bij varkenshaas en (basmati)rijst.

Nutrition

Calorieën: 110kcal | koolhydraten: 6g | Eiwit: 3g | Vet: 9g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmsalade met asperges

AllerHande 1996
Bereidingstijd20 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis, Zalm
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Calorieën: 510kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan met weinig water en zout aardappelgolfjes in ca. 6 minuten beetgaar koken. Intussen zalm afgieten, schoonmaken en in stukken verdelen.
  • Asperges afgieten en halveren.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • In vergiet aardappelgolfjes onder koud water afspoelen en goed laten uitlekken. Mayonaise en zure room tot sausje roeren.
  • Op smaak brengen met zout en cayennepeper.
  • Asperges,aardappelgolfjes,zalm,bosuitjes en sausje voorzichtig door elkaar scheppen.
  • Aspergesalade op (ovale) schaal scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met bruin stokbrood.
 

Nutrition

Calorieën: 510kcal | koolhydraten: 49g | Eiwit: 23g | Vet: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip in paprika tomatensaus

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
wachten50 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 595kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Kip met wildschaar (of scherp, stevig mes) in 8 stukken verdelen.
  • Ui pellen en in ringen snijden.
  • Paprika's wassen, schoonmaken en in reepjes snijden.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • Kip bestrooien met snufje zout en peper.

Bereiden

  • In ruime (braad)pan helft van olie verhitten.
  • Stukken kip erin doen en aan beide kanten bruin bakken; af en toe keren.
  • Spek 3 minuten meebakken.
  • Met schuimspaan kip en spek uit pan scheppen.
  • Braadvet uit pan gieten (wordt niet meer gebruikt) en pan schoonvegen met keukenpapier.
  • Rest van olie in dezelfde pan verhitten.
  • Ui, paprika en knoflook 5 minuten zachtjes bakken.
  • Tomaten, laurier, tijm, zout en peper toevoegen.
  • Aan de kook brengen.
  • Kip en spek terugdoen in pan en kip in 50 minuten zachtjes gaar laten sudderen.
  • Regelmatig keren.
  • Op smaak brengen met cayennepeper.
  • Serveren met rijst en salade.

Nutrition

Calorieën: 595kcal | koolhydraten: 15g | Eiwit: 32g | Vet: 46g

Recept afdrukken
No ratings yet

Waterzooi van vis 2 van Astrid Veltman

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de vis en verdeel hem in gelijke stukken.
  • Doe de gewassen vis in een kookpan en giet er de wijn en het water bij tot alles onder staat.
  • Maak de wortelen en de prei schoon, was ze en snijd ze in stukken.
  • Voeg deze samen met tijm, laurier, peper en zout bij de vis en laat alles 20 minuten koken.
  • Breng dan op smaak met cayennepeper.
  • Bind deze soep met fijngemalen beschuit en werk af met gehakte peterselie.