Recept afdrukken
No ratings yet

Spaghetti limone

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Citroen onder stromend water schoonboenen.
  • Met dunschiller brede repen van citroenschil halen.
  • Citroenschil en worst in pan doen, 5 dl water erbij schenken en aan de kook brengen.
  • Op matig vuur worst in ca. 20 minuten gaar laten worden.
  • Worst uit pan nemen en laten afkoelen.
  • Kookvocht bewaren.
  • Champignons met keukenpapier schoonvegen en in vieren snijden.
  • Citroen uitpersen.
  • Worsten in lengte halveren en in plakken snijden.
  • Peterselieblad grof hakken.
  • Bieslook in stukjes van ca. 1 cm knippen.
  • Spaghetti in ca. 8 minuten beetgaar koken in ruim water met zout.
  • Daarna afgieten.
  • In koekenpan boter smelten, bloem in één keer toevoegen en ca. 2 minuten al roerend
  • meebakken.
  • Kookvocht en citroensap in pan schenken.
  • Roeren tot gladde, dunne saus ontstaat.
  • Vuur laag draaien, champignons door saus roeren en in ca. 5 minuten gaar laten worden. Worstplakjes en slagroom door saus roeren en even meewarmen.
  • Saus op smaak brengen met weinig zout en peper.
  • Spaghetti over de borden verdelen.
  • Saus op pasta scheppen, royaal bestrooien met verse kruiden.
  • Serveren met tomatensalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tartaartje met champignonpasta

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Pasta, Rundvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan pastasnack in ca. 7 minuten bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • Intussen dressing door wortelrauwkost scheppen.
  • In kleine koekenpan boter verhitten.
  • Tartaartje bestrooien met zout en peper en ca. 3 minuten bakken, halverwege keren. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Bosui en champignons aan tartaartje toevoegen en ca. 2 minuten meebakken. Tartaartje en wortelrauwkost op bord scheppen.
  • Champignon-uimengsel door pasta roeren.
  • Naast tartaartje scheppen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Champignonburger

Recept categorieën: Groenten, Kip
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Borstel de champignons schoon en verwijder de steeltjes.
  • Verhit de olie en bak de champignons in 2-3 minuten goudbruin.
  • Bak ze vooral niet te lang, de champignons moeten van binnen rauw blijven.
  • Haal de champignons uit de pan en marineer ze ± 5 minuten in het citroensap.
  • Laat ze uitlekken en bestrooi ze met zout en peper.
  • Halveer een plakje kipfilet, vouw het in vieren en leg het, met een gehalveerd cherrytomaatje en een blaadje rucola of basilicum op een champignon.
  • Zet er een andere champignon bovenop en zet het geheel met een cocktailprikker vast.
  • Bestrooi de champignons met een paar sesamzaadjes.

Tips / Opmerkingen

Tip:
U kunt ook vier Portabella's (grote kastanjechampignons) vullen. Dek ze in dat geval niet af met een tweede exemplaar.
Vervang voor vegetariërs de kipfilet door (geiten)kaas en serveer de gevulde Portabella als hoofdgerecht met bijvoorbeeld couscous.
Info:
Gasten ontvangen en verwennen met caloriearme hapjes, die ook nog erg lekker zijn. Ook dat kan. Heel gemakkelijk door minder vette sauzen, volkorenbrood, 'light' crackers en veel groente bij de gerechten te serveren.
De champignonburgers kunnen als voor- of lunchgerecht worden geserveerd, maar ook als lekker borrelhapje of als onderdeel van een buffet.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ossenhaas Lucullus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 6 personen
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het spek in stukjes en prik ze op het vlees.
  • Snijd het vlees in tweeën, maar niet helemaal doorsnijden.
  • Kruiden. was de champignons, hak ze (niet te klein) en laat ze gedurende 3 tot 4 minuten in 30 g boter, zout, peper en de porto bakken tot al de vloeistof verdwenen is.
  • Dit mengsel met de lever, de cognac en de gemalen groene peper mengen.
  • Doe dit mengel in de opening van het vlees.
  • Sluit deze en doe er een fijn schijfje spek rond.
  • De opening moet goed afgesloten zijn.
  • Doe er een touwtje rond.
  • Snijd wortel en gepelde ui in kleine stukjes, leg ze in de braadschotel met 60 g boter en leg het gebraad erop.
  • Laat gedurende 15 tot 25 minuten braden, naargelang u het vlees minder of meer gebraden wil.
  • Verwijder het koordje, neem het spek weg, snijd in tamelijk dikke stukken en leg op de voorverwarmde schotel.
  • Deglaceer het gerecht met water, overgiet met saus en dien op in de sauspan.
  • Dien op met aardappelballetjes.

Tips / Opmerkingen

Indien u een gebonden saus verlangt, voeg er dan room of bewerkte boter bij: 1 eetlepel bloem gemengd met dezelfde hoeveelheid boter, met de vork zachtgemaakt.
Aanbevolen wijn
rode, stevige wijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met bier

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De kip in stukken verdelen en die zacht smoren in boter.
  • De lever opzij leggen.
  • De sjalotten hakken en bij de kip voegen.
  • Laat ze stil smelten.
  • Als alles begint te bruinen, giet er dan de jenever op.
  • Neem van het vuur weg en laat 10 minuten weken.
  • Het bier er opschudden, maar het vlees niet onderdekken.
  • Voeg er de helft van de room aan toe, een mespunt cayennepeper, zout en peper.
  • Aan de kook brengen en toegedekt laten sudderen gedurende 1 uur
  • Na 30 minuten de gewassen en gevierendeelde champignons en de lever er bij doen.
  • Als de kip gaar is, schik dan de stukken op een dienblad en houd ze warm.
  • Verkruimel de lever.
  • Roer ze onder de saus met de rest van de room en laat afkoken.
  • Blijft de saus te dun, bind ze dan met aardappelmeel, opgelost in een weinig room.
  • Proef en pas desnoods de kruiden verder aan.
  • Overvloedig bestrooien met gehakte peterselie en opdienen met aardappelen op z'n Engels.

Tips / Opmerkingen

Bij dit gerecht past geen wijn, maar bier.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kalfsnier in de cocotte

Recept categorieën: Kalfsvlees
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Als de slager het al niet deed, klief de nieren in tweeën en haal de zenuwen en vette kraakbeentjes uit het midden.
  • Was de nieren, droog ze af, breng het binnenste met peper en zout op smaak.
  • Sluit de nieren opnieuw, omringd van een laagje vet.
  • Leg ze in de cocotte met 50 g boter.
  • Bak ze gedurende 10 minuten.
  • Draai ze tussendoor om.
  • Neem ze weg, voeg de gepelde en kleingesneden ui bij de boter en bak lichtjes.
  • Doe nu de champignons, die gewassen zijn en waarvan u de kopjes in plakjes heeft gesneden en de steeltjes gehakt heeft, in de pan.
  • Stoof ze en haal ze eruit.
  • Strooi de bloem in de pan.
  • Laat ze kleur krijgen, overgiet ze dan met wijn en bouillon.
  • Voeg de jeneverbessen toe, de marjolein, de madeira, zout en peper.
  • Laat 10 minuten sudderen.
  • Leg de nieren in de cocotte en plaats ze op klein vuur of in de oven.
  • Overgiet ze met de champignons-saus.
  • Breng op smaak.
  • Laat deze bereiding 20 min. samen doorwarmen.
  • Dien zeer warm op met mignonette aardappelen.

Tips / Opmerkingen

Kalfsnieren hoeven niet enkele uren op voorhand te weken, zoals nieren van varken of rund.
Aanbevolen wijn
een fruitige witte wijn (tokay).

Recept afdrukken
No ratings yet

Herfstslaatje

Recept categorieën: Noten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

Bereidingswijze

  • schil de knolselderij, snijd hem in schijven, daarna in kleine vierkantjes.
  • Schil de aardappelen, verdeel deze eveneens in stukjes en laat aardappelen en knolselderij in gezouten water (waaraan citroensap is toegevoegd), gedurende 10 tot 15 minuten koken.
  • De blokjes moeten gaar, maar nog stevig zijn.
  • Overgiet met citroensap.
  • Maak de witlofstronken schoon en snijd ze fijn.
  • De champignons verdeelt u in schijfjes, de geschilde appel in partjes.
  • Maak de mayonaise, doe er ofwel de room ofwel de yoghurt bij en breng op smaak (mag niet flauw smaken).
  • Meng alle ingrediënten met deze saus.
  • Bekleed de slakom met blaren van de latuw (goed schoongemaakt) en leg hierop het mengsel.
  • Versier met walnoten.

Tips / Opmerkingen

Het is soms beter de champignons te schillen voor ze te wassen, dit hangt af van hun kwaliteit.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde champignons van Ch. Brehant

Recept categorieën: Voorgerechten
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Voor de bechamelsaus

Bereidingswijze

  • Snijd de steeltjes van de champignons af en was ze in azijnwater.
  • laat ze toegedekt braden met een eetlepel boter.
  • maak de champignons schoon en hak ze fijn.
  • de ham eveneens fijnhakken en de sjalotten en stoof dit in een eetlepel boter.
  • prepareer intussen de saus.
  • Het meel in een pannetje vermengen met gesmolten boter.
  • 2 minuten laten koken en voeg er dan, in een keer, de koude melk bij.
  • roer om tot u een dikke saus bekomt.
  • peper en zout bijdoen, een mespunt muskaat en een geutje citroensap.
  • zet van het vuur af en voeg er de eierdooiers bij, terwijl u vlug omroert.
  • dan de room er bijvoegen.
  • doe enkele lepels van deze saus (champignons, ham en sjalotten) er aan toe en verwerk de helft van de kaas er onder.
  • Goed mengen.
  • de koppen van de champignons met deze farce opvullen.
  • De rest van de farce er over strijken en het gerecht in de oven zetten.
  • De gevulde champignons er boven op leggen en alles overgieten met saus.
  • De rest van de kaas er op strooien, er een paar nootjes boter opleggen en in een warme oven gratineren.

Tips / Opmerkingen

Bijpassende wijn
een lichte, rode wijn, een streekwijn

Recept afdrukken
No ratings yet

Broodje tonijnsteak

Allerhande 2002
Bereidingstijd10 min
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Vis
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 1 persoon
Calorieën: 485kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tonijnsteak bestrijken met olie. In wok rest van olie verhitten en champignons al
  • omscheppend in ca. 4 minuten op hoog vuur bakken.
  • Tonijnsteak in grillpan in ca. 5 minuten gaar roosteren, halverwege keren.
  • Broodje opensnijden en snijvlakken in grillpan roosteren.
  • Helft van champignons op bord scheppen.
  • Saus door champignons in wok scheppen en ca. 2 minuten doorwarmen. Champignons met saus op onderste helft van broodje scheppen.
  • Tonijn erop leggen en rest van saus erover verdelen.

Nutrition

Calorieën: 485kcal | koolhydraten: 46g | Eiwit: 36g | Vet: 18g

Recept afdrukken
No ratings yet

Stroganoff

Recept categorieën: Bijgerecht, Rijst
Land van herkomst: Oost Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

Bereidingswijze

  • Zet de rijst op met 350 ml water en 1 theelepel zout.
  • Wanneer de rijst kookt, zet deze dan 20 minuten op laag vuur.
  • Snipper de uien in kleine blokjes.
  • Verwarm een koekenpan met Bak&Braden,voeg de uien toe en smoor ze 5 minuten tot ze glazig worden.
  • Bak daarna het paprika poeder 1 minuut mee.
  • Voeg vervolgens de champignons en Alpro® soya Reepjes toe en bak het geheel 4 minuten.
  • Voeg tenslotte de Alpro® soya Cuisine,Light en de groente bouillon toe,kook alles een paar minuten.
  • Breng de stroganoff op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Strooi de gehakte peterselie over de saus.
  • Serveer de stroganoff met de rijst en geniet!
  • Deze week gaan we weer variëren op een traditioneel vleesgerecht:Boeuf Stroganoff
  • In plaats van rundvlees gebruik ik de pittige reepjes van Alpro, maar je kunt hier ook de licht pittig gekruide variant van nemen.
  • Deze reepjes nemen de smaken van de saus extra goed op.