Risotto bianco met bloemkool
AH 12 maanden Lekker Eten
porties: 4 personen
ingrediënten
- 2 tabletten groentebouillon
- 5 el olijfolie
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 chilipepertje gedroogd
- 300 g risottorijst
- 200 ml droge witte wijn
- 25 g boter
- 75 g Grana Padano kaas, geraspt
- 300 g bloemkoolroosjes klein
Bereidingswijze
- Breng in een pan 1 ¼ liter water aan de kook en los de bouillontabletten erin op. Houd de bouillon op een zacht vuur tegen de kook aan.
- Verhit intussen 2 el olie in een hapjespan of kleine braadpan.
- Fruit hierin de ui in 4 min. zachtjes glazig.
- Voeg de bleekselderij en knoflook toe en fruit alles samen nog zachtjes 3 minuten. Verkruimel de chilipeper boven de pan.
- Voeg de rijst toe en bak de korrels al roerend 1 min. mee.
- Schenk de wijn in de pan en breng alles al roerend aan de kook.
- Laat alles zachtjes koken tot de wijn door de rijst is opgenomen.
- Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst weer zachtjes koken tot het vocht is opgenomen.
- Herhaal dit toevoegen van de bouillon tot alle bouillon gebruikt is.
- Dit duurt ca. 20 minuten.
- Proef of de rijstkorrels zacht zijn, maar nog wel een lekkere beet hebben.
- Zijn de korrels nog iets te hard, kook de rijst dan nog zachtjes enkele minuten.
- Neem de pan van het vuur en roer de boter, kaas en naar smaak peper erdoor.
- Leg een deksel op de pan en laat de risotto nog 3 min. staan.
- Verhit tijdens het koken van de risotto de resterende 3el olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de bloemkool op middelmatig hoog vuur goudbruin aan.
- Draai het vuur laag en bak de roosjes in ca. 12 min. gaar.
- Bestrooi ze met wat zout en peper.
- Verdeel de risotto over 4 warme diepe borden en schep de bloemkoolroosjes erop. Lekker met groene salade met een pestodressing.
Tips / Opmerkingen
In deze risotto krijgt de bloemkool haar verdiende culinaire status.
De witte kleur past helemaal bij het voorjaar.
De witte kleur past helemaal bij het voorjaar.