Recept afdrukken
No ratings yet

Ayam Panggang Menada

pikant gekruide kip
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Kruidenpasta:

Bereidingswijze

  • De stukken kip inwrijven met limoensap en even laten rusten.
  • Voor de kruidenpasta de chilipepers, sjalotjes, gember en knoflook in de kruidenmolen of keukenmachine fijnmalen, indien nodig een beetje olie toevoegen.
  • Een wok of braadpan 30 sec. verhitten 2,5 el. olie toevoegen.
  • De kruidenpasta 4-5 min. hierdoor roeren tot hij gaat geuren.
  • Citroengras, basilicum, pandanbladeren, sojasaus en tomaten toevoegen.
  • Onder voortdurend roeren 5 min. verhitten.
  • Water en zout aan het kruidenmengsel toevoegen, 2 min. laten koken.
  • De kip in de open pan 25 min. laten koken tot het vlees zacht is en de saus indikt.
  • Geregeld keren, zodat de kip gelijkmatig gaar wordt.
  • De kip uit de pan nemen en laten afkoelen.
  • De stukken kip met de rest van de olie invetten.
  • Op de barbecue of de elektrische tafelgrill in 5 min. goudbruin en knapperig roosteren.
  • Voor het serveren de stukken in drieen delen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ayam Goreng, Mbok Berek

Javaanse gefrituurde kip met scherpe sambal
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voor de sambal chilipepers, garnalenpasta, sjalotjes, knoflook, laos, suiker en zout vermalen, 4 min. bakken in hete olie met nootmuskaat, citroengras en salamblaadjes.
  • Het tamarindesap erbij gieten en het geheel 30-60 sec. zachtjes doorkoken.
  • Het citroengras en de salamblaadjes uit de pan nemen.
  • De sambal over 4 kommetjes verdelen en laten afkoelen.
  • De sjaoltjes, de knoflook, de kemirinoten en het zout in een kruidenmolen tot een gladde pasta pureren.
  • Eventueel wat kokosmelk toevoegen om te voorkomen dat het mes vastloopt.
  • De wok 30 sec. verhitten.
  • Dan de pasta, kokosmelk, koriander, laos, salamblaadjes en stukken kip aan de kook brengen.
  • Het vuur laag draaien en het geheel zonder deksel op de pan 15-20 min. koken tot het vlees zacht is.
  • De kip laten uitlekken en goed droogdeppen met keukenpapier.
  • De olie in de wok verhitten.
  • Het vlees in de zeer hete olie regelmatig keren en in 2 min. goudbruin frituren.
  • Goed laten uitlekken en serveren met de sambal.

Vis met citroengras
Recept afdrukken
No ratings yet

Vis met citroengras

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Thailand
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Leg elke moot vis op een stuk aluminium folie.
  • Strooi er zout en peper op naar smaak.
  • Snijd de helft van de citroen in plakjes en pers de andere helft uit.
  • Meng de citroengras met de pepers, de knoflook, de gember, de ui en het citroensap.
  • Verdeel dit mengsel over de vis en druppel de olie erover.
  • Vouw de pakketjes dicht en bak ze 25 minuten in de oven op 190 graden.
  • Vouw de pakketjes open en leg een plakje citroen op de vis.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vis met citroengras

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Thailand
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Leg elke moot vis op een stuk aluminium folie.
  • Strooi er zout en peper op naar smaak.
  • Snijd de helft van de citroen in plakjes en pers de andere helft uit.
  • Meng de citroengras met de pepers, de knoflook, de gember, de ui en het citroensap.
  • Verdeel dit mengsel over de vis en druppel de olie erover.
  • Vouw de pakketjes dicht en bak ze 25 minuten in de oven op 190 graden.
  • Vouw de pakketjes open en leg een plakje citroen op de vis.

Kokos amandelrijst
Recept afdrukken
No ratings yet

Kokos amandelrijst

Recept categorieën: Bijgerecht, Rijst
Land van herkomst: Dominicaanse republiek
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng de kokosmelk aan de kook met de geelwortel, de citroengras en zout naar smaak.
  • Roer de rijst en de rozijnen erdoor en laat het 20 minuten heel zachtjes koken.
  • Roer de rijst om, laat hem nog 5 minuten staan en strooi de amandelen erover.

Rendang Daging
Recept afdrukken
No ratings yet

Rendang Daging

Rendang is een klassiek Indonesisch gerecht wat op veel verschillende manieren gemaakt wordt. Elke familie heeft wel zijn eigen recept wat van moeder op dochter wordt overgedragen en immer in de familie moet blijven. Je moet erg je best doen wil je dit kunnen ontfutselen. Onderstaand recept heb ik via een hele leuke Indonesische recepten Facebook goep gevonden. Dit recept is dus geen eigen recept maar een traditioneel Indonesisch recept voor Rendang Daging. In elk deel van Indonesië wordt het net even anders gemaakt. Het is een beetje net als Indiase curry's. Ze verschillen per streek. Deze versie komt van West Java, waar mijn vriend ook vandaan komt. Er zijn verschillende manieren geschikt om Rendang te maken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Slow Cooker
Recept categorieën: Rundvlees, Slowcooker, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Voor de Boemboe pasta:

Bereidingswijze

  • Begin met de Boemboe te maken, hak alle ingrediënten eerst grof klein en maak er dan met de staafmixer een pasta van.
  • Doe de Kaneel, Kruidnagel, Kardemom, en Steranijs in de droge braadpan, pot van de Slow Cooker of snelkookpan, bak en laat alle aroma's vrij komen.

Tip: Haal de specerijen uit de droge pan en doe deze in een een kruiden Ei, of zoals ik zelf doe in een dichtgeknoopt pantykousje.

  • Deze leg je tijdens het garen tussen het vlees en zo hoef je nadien niet alles eruit te zoeken en vissen.
  • Want hier wil je echt niet onverwacht op bijten tijdens het eten.
  • Voeg dan wat Arachide olie en de boemboe toe.
  • Fruit alles goed aan. Voeg het vlees toe aan de Boemboe.
  • Roer en bak even aan.
  • Voeg de Sereh toe.
  • Voeg de Kokosmelk, Tamarinde en water toe en laat even een paar minuten pruttelen.
  • Voeg de Daun Djeruk Purut blaadjes toe aan het vlees en ook de Palmsuiker.

In de snelkookpan:

  • Voeg 200 ml bouillon toe.
  • Sluit het deksel en zet op stand 2.
  • Stoof in 40 minuten gaar.
  • Voeg nog een scheutje santen toe.

In Braadpan:

  • Voeg 150 ml bouillon toe.
  • Laat het vocht bijna helemaal op sudderen maar als het vlees dan nog niet zacht is voeg je nog wat bouillon of water toe.
  • Stooftijd is zo'n 2½ a 3 uur.

In de Slow Cooker:

  • Hier hoef je geen extra vocht toe te voegen, 200 ml Santen is genoeg, er komt nog vocht vrij van het vlees.
  • Mocht je het toch te droog vinden voeg je 100 ml bouillon bij.
  • Natuurlijk moet tijdens het garen het vlees niet droogkoken, maar onthoudt dat Rendang vrij droog hoort te zijn.
  • In de Slow Cooker laat ik het minimaal een uur of 10 op staan, meestal overnacht.
  • Dan maak ik 's avonds de Rendang zodat het de hele nacht aan kan staan in de sc.
  • Als het vlees gaar is: In een droog koekenpannetje rooster je de kokos lichtbruin en voeg dit toe. Een goede Rendang is vrij ‘droog’.
  • D.w.z. het vlees drijft niet in een ruime jus.
  • De geroosterde kokos neemt het laatste beetje vocht op.

Tips / Opmerkingen

Lekker met Nasi Goreng, Atjar en een zacht gebakken eitje.

Garnalen gemarineerd voor bij de borrel
Recept afdrukken
No ratings yet

Garnalen gemarineerd voor bij de borrel

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd6 min
marineren2 u
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Vis, Zeevruchten
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de marinade

Bereidingswijze

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel de garnalen (indien nodig) en verwijder het darmkanaaltje.
  • Grill in een droge koekenpan het sesamzaad tot deze licht gekleurd zijn.
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom.
  • Voeg de garnalen toe en meng goed door elkaar.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en zet 2 uur in de koelkast
  • Bak de garnalen aan één zijde 3 minuten.
  • Bak de andere zijde 2 minuten en voeg dan de crème fraîche toe.
  • Meng goed door elkaar en laat dan nog 1 minuut bakken.
  • Verdeel de garnalen over bordjes of kommetjes.

Thais Gekruide Garnalensalade
Recept afdrukken
No ratings yet

Thais gekruide garnalensalade

Recept categorieën: Salade, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel de garnalen en snijd ze in de lengte door midden.
  • Wrijf een slakom in met de helft van de muntblaadjes. hak de sjalot, de gember, de pepers en het citroengras in stukken en kneus de knoflook en doe de ingrediënten in een kom samen met de suiker, de vissaus en het limesap.
  • Roer alles goed door elkaar en doe dan de garnalen erbij, breng ze op smaak ver de versgemalen peper en vermeng alles nogmaals goed.
  • Doe alles op een schone schaal, die belegd is met slabladeren en garneer met de overgebleven muntbladeren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensspiesjes met Citroengras

Recept categorieën: Varkensvlees
Auteur: Auteur Onbekend

Equipment

ingrediënten

Marinade:

Bereidingswijze

  • Meng de ingrediënten voor de marinade.
  • Voeg het in blokjes gesneden vlees aan de marinade toe en laat deze minimaal een half uur intrekken.
  • Rijg het vlees aan de satéstokjes (van te voren nat maken!).
  • Het vlees kan klaargemaakt worden op de BBQ,
  • Of in een voorverwarmde oven (180 graden),
  • Of kan eventueel gebakken worden.
  • Ca. 10- 15 minuten.

Gedroogde visjes Sambal
Recept afdrukken
No ratings yet

Gedroogde visjes Sambal

Totale tijd40 min
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Azië
Auteur: Ons kookboek

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de gedroogde ansjovisjes en week ze daarna een 5 tot 10tal minuten in heet water.
  • Met de stamper : stamp de sjalot, knoflook, belacan korrels en citroengras. Zoals u ziet op de foto zal het citroengras in 1 stuk blijven, de rest wordt fijngestampt.
  • Giet het water van de ansjovisjes weg en laat goed uitlekken. Dep goed droog met keukenpapier of in een propere keukenhanddoek.
  • Doe de olie in een wok en verwarm op heet vuur. Voeg de fijngestampte ingredienten en de chilipasta toe en roer tot de geuren vrijkomen.
  • Voeg de ui en de ansjovis toe en wok onder voortdurend roeren.
  • Voeg de suiker en limoensap toe, meng alles goed onder elkaar. Proef en breng verder op smaak met suiker, limoensap of belacan- korrels (visbouillonblikje). Indien het mengsel te droog is, voegt u 1 tot 2 eetlepels water toe. Indien u de ui of vis langer wil laten sudderen, kan dit op een zeer laag vuur.