Ayam Panggang Menada
pikant gekruide kip
porties: 4 personen
ingrediënten
- 1 kip hele, en verse van ongeveer 1¼ kg., in vieren
- 1 el. limoensap of citroensap
- 60 ml. olie
- 1 stengel citroengras licht gekneusd het groene uiteinde niet gebruiken
- 1 el. Thaise basilicumblaadjes
- 2 hele pandanbladeren
- 4 tl. zoete sojasaus
- 4 tomaten middelgrote rijpe ontveld en in blokjes
- 250 ml. water
- 2 tl. zout
Kruidenpasta:
- 5 rode chilipepers grote of 4 tl. rode sambal
- 11 sjalotjes gesneden
- 3 cm. gemberwortel grofgehakt
- 2 teentjes knoflook grofgehakt
Bereidingswijze
- De stukken kip inwrijven met limoensap en even laten rusten.
- Voor de kruidenpasta de chilipepers, sjalotjes, gember en knoflook in de kruidenmolen of keukenmachine fijnmalen, indien nodig een beetje olie toevoegen.
- Een wok of braadpan 30 sec. verhitten 2,5 el. olie toevoegen.
- De kruidenpasta 4-5 min. hierdoor roeren tot hij gaat geuren.
- Citroengras, basilicum, pandanbladeren, sojasaus en tomaten toevoegen.
- Onder voortdurend roeren 5 min. verhitten.
- Water en zout aan het kruidenmengsel toevoegen, 2 min. laten koken.
- De kip in de open pan 25 min. laten koken tot het vlees zacht is en de saus indikt.
- Geregeld keren, zodat de kip gelijkmatig gaar wordt.
- De kip uit de pan nemen en laten afkoelen.
- De stukken kip met de rest van de olie invetten.
- Op de barbecue of de elektrische tafelgrill in 5 min. goudbruin en knapperig roosteren.
- Voor het serveren de stukken in drieen delen.