Rendang Daging
Recept afdrukken
No ratings yet

Rendang Daging

Rendang is een klassiek Indonesisch gerecht wat op veel verschillende manieren gemaakt wordt. Elke familie heeft wel zijn eigen recept wat van moeder op dochter wordt overgedragen en immer in de familie moet blijven. Je moet erg je best doen wil je dit kunnen ontfutselen. Onderstaand recept heb ik via een hele leuke Indonesische recepten Facebook goep gevonden. Dit recept is dus geen eigen recept maar een traditioneel Indonesisch recept voor Rendang Daging. In elk deel van Indonesië wordt het net even anders gemaakt. Het is een beetje net als Indiase curry's. Ze verschillen per streek. Deze versie komt van West Java, waar mijn vriend ook vandaan komt. Er zijn verschillende manieren geschikt om Rendang te maken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Slow Cooker
Recept categorieën: Rundvlees, Slowcooker, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Boemboe pasta:

Instructies

  • Begin met de Boemboe te maken, hak alle ingrediënten eerst grof klein en maak er dan met de staafmixer een pasta van.
  • Doe de Kaneel, Kruidnagel, Kardemom, en Steranijs in de droge braadpan, pot van de Slow Cooker of snelkookpan, bak en laat alle aroma's vrij komen.

Tip: Haal de specerijen uit de droge pan en doe deze in een een kruiden Ei, of zoals ik zelf doe in een dichtgeknoopt pantykousje.

  • Deze leg je tijdens het garen tussen het vlees en zo hoef je nadien niet alles eruit te zoeken en vissen.
  • Want hier wil je echt niet onverwacht op bijten tijdens het eten.
  • Voeg dan wat Arachide olie en de boemboe toe.
  • Fruit alles goed aan. Voeg het vlees toe aan de Boemboe.
  • Roer en bak even aan.
  • Voeg de Sereh toe.
  • Voeg de Kokosmelk, Tamarinde en water toe en laat even een paar minuten pruttelen.
  • Voeg de Daun Djeruk Purut blaadjes toe aan het vlees en ook de Palmsuiker.

In de snelkookpan:

  • Voeg 200 ml bouillon toe.
  • Sluit het deksel en zet op stand 2.
  • Stoof in 40 minuten gaar.
  • Voeg nog een scheutje santen toe.

In Braadpan:

  • Voeg 150 ml bouillon toe.
  • Laat het vocht bijna helemaal op sudderen maar als het vlees dan nog niet zacht is voeg je nog wat bouillon of water toe.
  • Stooftijd is zo'n 2½ a 3 uur.

In de Slow Cooker:

  • Hier hoef je geen extra vocht toe te voegen, 200 ml Santen is genoeg, er komt nog vocht vrij van het vlees.
  • Mocht je het toch te droog vinden voeg je 100 ml bouillon bij.
  • Natuurlijk moet tijdens het garen het vlees niet droogkoken, maar onthoudt dat Rendang vrij droog hoort te zijn.
  • In de Slow Cooker laat ik het minimaal een uur of 10 op staan, meestal overnacht.
  • Dan maak ik 's avonds de Rendang zodat het de hele nacht aan kan staan in de sc.
  • Als het vlees gaar is: In een droog koekenpannetje rooster je de kokos lichtbruin en voeg dit toe. Een goede Rendang is vrij ‘droog’.
  • D.w.z. het vlees drijft niet in een ruime jus.
  • De geroosterde kokos neemt het laatste beetje vocht op.

Notities

Lekker met Nasi Goreng, Atjar en een zacht gebakken eitje.

Garnalen gemarineerd voor bij de borrel
Recept afdrukken
No ratings yet

Garnalen gemarineerd voor bij de borrel

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd6 minuten
marineren2 uur
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Vis, Zeevruchten
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor de marinade

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel de garnalen (indien nodig) en verwijder het darmkanaaltje.
  • Grill in een droge koekenpan het sesamzaad tot deze licht gekleurd zijn.
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom.
  • Voeg de garnalen toe en meng goed door elkaar.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en zet 2 uur in de koelkast
  • Bak de garnalen aan één zijde 3 minuten.
  • Bak de andere zijde 2 minuten en voeg dan de crème fraîche toe.
  • Meng goed door elkaar en laat dan nog 1 minuut bakken.
  • Verdeel de garnalen over bordjes of kommetjes.

Thais Gekruide Garnalensalade
Recept afdrukken
No ratings yet

Thais gekruide garnalensalade

Recept categorieën: Salade, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Pel de garnalen en snijd ze in de lengte door midden.
  • Wrijf een slakom in met de helft van de muntblaadjes. hak de sjalot, de gember, de pepers en het citroengras in stukken en kneus de knoflook en doe de ingrediënten in een kom samen met de suiker, de vissaus en het limesap.
  • Roer alles goed door elkaar en doe dan de garnalen erbij, breng ze op smaak ver de versgemalen peper en vermeng alles nogmaals goed.
  • Doe alles op een schone schaal, die belegd is met slabladeren en garneer met de overgebleven muntbladeren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensspiesjes met Citroengras

Recept categorieën: Varkensvlees
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Marinade:

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de marinade.
  • Voeg het in blokjes gesneden vlees aan de marinade toe en laat deze minimaal een half uur intrekken.
  • Rijg het vlees aan de satéstokjes (van te voren nat maken!).
  • Het vlees kan klaargemaakt worden op de BBQ,
  • Of in een voorverwarmde oven (180 graden),
  • Of kan eventueel gebakken worden.
  • Ca. 10- 15 minuten.

Gedroogde visjes Sambal
Recept afdrukken
No ratings yet

Gedroogde visjes Sambal

Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Azië
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Was de gedroogde ansjovisjes en week ze daarna een 5 tot 10tal minuten in heet water.
  • Met de stamper : stamp de sjalot, knoflook, belacan korrels en citroengras. Zoals u ziet op de foto zal het citroengras in 1 stuk blijven, de rest wordt fijngestampt.
  • Giet het water van de ansjovisjes weg en laat goed uitlekken. Dep goed droog met keukenpapier of in een propere keukenhanddoek.
  • Doe de olie in een wok en verwarm op heet vuur. Voeg de fijngestampte ingredienten en de chilipasta toe en roer tot de geuren vrijkomen.
  • Voeg de ui en de ansjovis toe en wok onder voortdurend roeren.
  • Voeg de suiker en limoensap toe, meng alles goed onder elkaar. Proef en breng verder op smaak met suiker, limoensap of belacan- korrels (visbouillonblikje). Indien het mengsel te droog is, voegt u 1 tot 2 eetlepels water toe. Indien u de ui of vis langer wil laten sudderen, kan dit op een zeer laag vuur.

Pittige zure varkens paddestoelensoep met Bacardi
Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige zure varkens paddestoelensoep met Bacardi

Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Stoof in een pot het citroengras en de sjalot kort aan.
  • Doe het varkensvlees erbij en stoof verder gedurende 2 minuten.
  • Voeg de champignons toe en flambeer onmiddellijk met de Bacardi.
  • Blus met kippenbouillon.
  • Schep de currypasta erbij, samen met het citroensap en de suiker.
  • Laat alles eens goed opkoken en zet het daarna 15 minuten op een zacht vuurtje.
  • Kruid de soep met peper en zout naar smaak.
  • Schep ze in kommetjes en strooi er als afwerking wat ajuintjes, koriander en Spaanse peper over.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aziatische Mosselsoep

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Azië
Porties: 4
calorieën: 450kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Was de mosselen grondig en verwijder exemplaren die na een tik niet sluiten of kapot zijn.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Snijd de rode peper in ringen.
  • Hak de citroengras fijn.
  • Pers het sap uit één limoen en snijd de andere limoen in 8 parten.
  • Snijd de lente-uitjes in ringetjes.
  • Verhit de helft van de olie in een wok en stoom de mosselen met het deksel op de pan op hoog vuur tot ze opengaan.
  • Schud de mosselen regelmatig om.
  • Haal de mosselen uit de pan en zeef het kookvocht door een vochtige theedoek in een kom.
  • Gooi dichte mosselen weg.
  • Haal de mosselen uit de schelp en bewaar 12 mosselen apart voor de garnering.
  • Verhit de rest van de olie in de wok en fruit de knoflook, rode peper en citroengras ongeveer 30 seconden.
  • Voeg de kokosmelk, mosselvocht en limoensap toe.
  • Roer goed door.
  • Voeg de ringetjes lente-ui toe, behalve een paar ringetjes voor de garnering.
  • Laat de soep met deksel op de pan ongeveer 10 minuten sudderen op laag vuur.
  • Week ondertussen de mihoen in kokend water volgens de instructies op de verpakking (meestal 4 minuten).
  • Snijd de mihoen in kortere stukken.
  • Roer de mosselen zonder schelp en de mihoen door de soep en warm nog 2 minuten door op laag vuur.
  • Schep de soep in kommen en garneer met de mosselen in de schelp, partjes limoen en de achtergehouden lente-ui.

Notities

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc past goed bij deze Aziatische mosselsoep. Hun levendige zuren zullen de rijke kokossmaak en kruidigheid van de soep mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 29g | Vet: 26g | Zout: 3mg | Sugar: 5g

Indische visstoofpot met sereh en kokosmelk
Recept afdrukken
No ratings yet

Indische visstoofpot met sereh en kokosmelk

Recept categorieën: Stoofpot, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 6
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de olie in de pan en fruit hierin de pepertjes en het citroengras.
  • Voeg de knoflook en wortel toe bak even mee, blus af met bouillon, kokosmelk en trassie en breng tegen de kook.
  • Laat dit een minuut of 10 sudderen zodat het iets inkookt.
  • Dan de vis in de kokossaus en laat een minuut of 5 sudderen tot ze niet meer doorschijnend is.
  • Voeg de garnalen - evt de schelpdieren - en de lente-uitjes toe en laat die in ca 4 minuten gaar worden in de saus; roer er de limoenrasp en sap door en de bieslook en breng evt nog op smaak met peper, zout of sojasaus.

Laksa Lemak
Recept afdrukken
No ratings yet

Laksa Lemak

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Pasta, Soep
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Laksa Pasta: De specerijenpasta om Laksa Lemak te kunnen maken:

Laksa Lemak:

Erbij:

Instructies

  • Laksa Pasta:
  • Maal de ingrediënten in een blender of wrijf ze in een vijzel met de stamper tot een stevige pasta.
  • Voegbij het gebruik van een blender wat water toe terwijl de machine draait.
  • Laksa Lemak:
  • Verhit de olie en bak hierin de laksapasta in 8 minuten
  • Voeg de kippenbouillon, het citroengras, de limoenblaadjes, citroenmelisse, de gember en de sojasaus toe
  • Breng alles aan de kook en voeg de kokosmelk toe om schiften te voorkomen
  • Temper het vuur en kook alles 15 minuten zachtjes door
  • Voeg de garnalen, de suiker, het zout toe en verwarm alles tot de garnalen roze zijn
  • Verwijder de citroenmelisse en voeg de fijngehakte koriander toe
  • Doe vlak voor het serveren de noedels, komkommer, chinese kool, tauge en citroenmelisse in 4 grote of 6 kleine kommen en schep de soep erin

Notities

NB De soep is het lekkerst wanneer de bouillon, zonder de garnalen, een uurtje weggezet wordt zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Voeg de garnalen vlak voor het opdoen toe. Gebr geen gekookte garnalen, hun taaie structuur zal de laksa bederven. Er kan ook bij het opdienen een partje van een hard gekookt ei toegevoegd worden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Larp gai

Pikante kipsalade
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Salade
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Doe het water in een wok op een matig vuur en breng aan de kook.
  • Doe het kippengehakt in de wok en roer zolang tot het helemaal rul en gaar is.
  • Draai het vuur uit maar laat het het kippengehakt in de warme wok.
  • Doe de rest van de ingrediënten in volgorde van de ingrediëntenlijst erbij, roer tussen elke toevoeging enkele malen.
  • Volgorde: citroengras, sjalotten, geroosterde rijstpoeder, vissaus, kristalsuiker, gedroogde en gemalen chilipeper, thaise korianderblaadjes en de helft
  • van de muntblaadjes (de andere helft is voor te garneren)
  • Serveer heet of koud met rauwe kousenband bonen, kool en kleefrijst.

Notities

Noot:

Geroosterd rijstpoeder kan men gemakkelijk maken door langkorrel jasmijnrijst droog te roosteren in een wok. Constant blijven roeren tot de rijst licht goudbruin kleurt.
Doe de rijst in een vijzel en stamp er een fijn poeder van. Geroosterd rijstpoeder in een luchtdicht potje kan men maanden bewaren, maar de smaak gaat snel achteruit.
Daarom raden wij jullie aan om niet meer te maken als men direct nodig heeft.