Pittige zure varkens paddestoelensoep met Bacardi
Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige zure varkens paddestoelensoep met Bacardi

porties: 4
Auteur: varkensvlees

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Stoof in een pot het citroengras en de sjalot kort aan.
  • Doe het varkensvlees erbij en stoof verder gedurende 2 minuten.
  • Voeg de champignons toe en flambeer onmiddellijk met de Bacardi.
  • Blus met kippenbouillon.
  • Schep de currypasta erbij, samen met het citroensap en de suiker.
  • Laat alles eens goed opkoken en zet het daarna 15 minuten op een zacht vuurtje.
  • Kruid de soep met peper en zout naar smaak.
  • Schep ze in kommetjes en strooi er als afwerking wat ajuintjes, koriander en Spaanse peper over.

Indische visstoofpot met sereh en kokosmelk
Recept afdrukken
No ratings yet

Indische visstoofpot met sereh en kokosmelk

Recept categorieën: Stoofpot, Vis
Land van herkomst: Indonesië
porties: 6
Auteur: Hetty van Es

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de olie in de pan en fruit hierin de pepertjes en het citroengras.
  • Voeg de knoflook en wortel toe bak even mee, blus af met bouillon, kokosmelk en trassie en breng tegen de kook.
  • Laat dit een minuut of 10 sudderen zodat het iets inkookt.
  • Dan de vis in de kokossaus en laat een minuut of 5 sudderen tot ze niet meer doorschijnend is.
  • Voeg de garnalen - evt de schelpdieren - en de lente-uitjes toe en laat die in ca 4 minuten gaar worden in de saus; roer er de limoenrasp en sap door en de bieslook en breng evt nog op smaak met peper, zout of sojasaus.

Laksa Lemak
Recept afdrukken
No ratings yet

Laksa Lemak

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Pasta, Soep
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Ulrich Pohlert

ingrediënten

Laksa Pasta: De specerijenpasta om Laksa Lemak te kunnen maken:

Laksa Lemak:

Erbij:

Bereidingswijze

  • Laksa Pasta:
  • Maal de ingrediënten in een blender of wrijf ze in een vijzel met de stamper tot een stevige pasta.
  • Voegbij het gebruik van een blender wat water toe terwijl de machine draait.
  • Laksa Lemak:
  • Verhit de olie en bak hierin de laksapasta in 8 minuten
  • Voeg de kippenbouillon, het citroengras, de limoenblaadjes, citroenmelisse, de gember en de sojasaus toe
  • Breng alles aan de kook en voeg de kokosmelk toe om schiften te voorkomen
  • Temper het vuur en kook alles 15 minuten zachtjes door
  • Voeg de garnalen, de suiker, het zout toe en verwarm alles tot de garnalen roze zijn
  • Verwijder de citroenmelisse en voeg de fijngehakte koriander toe
  • Doe vlak voor het serveren de noedels, komkommer, chinese kool, tauge en citroenmelisse in 4 grote of 6 kleine kommen en schep de soep erin

Tips / Opmerkingen

NB De soep is het lekkerst wanneer de bouillon, zonder de garnalen, een uurtje weggezet wordt zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Voeg de garnalen vlak voor het opdoen toe. Gebr geen gekookte garnalen, hun taaie structuur zal de laksa bederven. Er kan ook bij het opdienen een partje van een hard gekookt ei toegevoegd worden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Larp gai

Pikante kipsalade
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Salade
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Vegetarisch

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe het water in een wok op een matig vuur en breng aan de kook.
  • Doe het kippengehakt in de wok en roer zolang tot het helemaal rul en gaar is.
  • Draai het vuur uit maar laat het het kippengehakt in de warme wok.
  • Doe de rest van de ingrediënten in volgorde van de ingrediëntenlijst erbij, roer tussen elke toevoeging enkele malen.
  • Volgorde: citroengras, sjalotten, geroosterde rijstpoeder, vissaus, kristalsuiker, gedroogde en gemalen chilipeper, thaise korianderblaadjes en de helft
  • van de muntblaadjes (de andere helft is voor te garneren)
  • Serveer heet of koud met rauwe kousenband bonen, kool en kleefrijst.

Tips / Opmerkingen

Noot:

Geroosterd rijstpoeder kan men gemakkelijk maken door langkorrel jasmijnrijst droog te roosteren in een wok. Constant blijven roeren tot de rijst licht goudbruin kleurt.
Doe de rijst in een vijzel en stamp er een fijn poeder van. Geroosterd rijstpoeder in een luchtdicht potje kan men maanden bewaren, maar de smaak gaat snel achteruit.
Daarom raden wij jullie aan om niet meer te maken als men direct nodig heeft.

Dtom Yum Goong
Recept afdrukken
No ratings yet

Dtom yum goong

Garnalen met kokosmelk soep
Recept categorieën: Soep, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Er zijn 2 types van dtom yum. Dit recept is het orginele gemaakt met kokosmelk.
  • Maar op vandaag maakt men het meestal met instant kippenbouillonpoeder en water.
  • Vegetariers gebruiken natuurlijk instant groentenbouillonpoeder en water.
  • Ik prefereer ook een kokosmelk basis voor de veggie variant.
  • Draai de gasvlam op medium en warm de wok met de dunne kokosmelk.
  • Voeg de galangal en het citroengras toe en breng al roerend langzaam aan de kook (dit wordt onze bouillon).
  • Voeg de garnalen toe en kook ze net roze.
  • Voeg de paddenstoelen en dan de dikke kokosmelk, citroenblaadjes, chilipepers, en de chilipasta.
  • Kook het geheel nog eens 4-5 minuten.
  • Zet het vuur uit en roer er het citroensap en de vissaus door.
  • Het is belangrijk dat citroensap en vissaus in de soep niet meer koken
  • Dit zou de smaak dramatisch veranderen. .
  • Serveer heet en garneer met de korianderblaadjes

Recept afdrukken
No ratings yet

Yum neua

Runderfiletsalade
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Thailand

Equipment

ingrediënten

  • 375 g runderfilet rauwe / veggie: gefrituurde tofu
  • 2 stengels citroengras verse verwijder 1 cm van de wortelaanzet en snijd ze in zeer dunne plakjes
  • 2 sjalotten in dunne plakjes
  • 1 eetlepel(s) koriander blaadjes / fijngehakte verse
  • 10 hele blaadjes munt 5 voor de salade en 5 voor te garneren
  • 2-4 citroenblaadjes in zeer smalle reepjes
  • 2 lenteui de witte gedeelten fijngehakt voor de salade en het groen in 2 cm lange stukjes voor de garnering
  • 10 kool bladen 3 grote hele bladen voor te garneren en de rest in fijne 3 cm lange reepjes
  • 1 tomaat in plakjes
  • 1 komkommer in plakjes

Bereidingswijze

  • U heeft een slakom nodig om de salade te bereiden. Een kleine kom voor hetmaken van de saus en een grote decorative ronde serveerschaal voor het serveren van de salade.
  • Als eerste doe je de ingrediënten voor de salade in de slakom en zet aan de kant. Meng alle ingrediënten voor de saus in het kleine kommetje, letop dat de kokos(palm)suiker volledig is opgelost en zet het geheel aan de kant.
  • Decoreer de rand van de serveerschaal om en om met 2 schijven komkommer en 1 schijf tomaat.
  • Leg een muntblaadje op de schijven tomaat.
  • Leg de hele koolbladen in het midden op de schaal.
  • Haal de stukjes lente-ui uit elkaar, zij komen als laatste op de salade.
  • Zet de serveerschaal aan de kant.
  • Marineer de rauwe runderfilet 5 minuten in het citroensap en spoel het vlees dan af onder de koude kraan.
  • Deze procedeure maakt het runderfilet zachter en malser. ( dit kunt u doen met elk stuk rauw roodvlees.
  • Zet het vuur van de gas-bbq laag en rooster de runderfilet rondom, of bak het in een droge wok, zonder olie.
  • Laat het midden van de wok vrij zodat daar zich het vocht uit het vlees kan verzamelen.
  • Draai het vlees elke 15 sec. totdat het jou gaarpunt heeft berijkt .
  • Voor "well-done" is dat 4 min., voor "medium" 3 min., voor "rare" 2 min en voor "raw" is dat 0 min (snel rondom dicht schroeien, klaar).
  • Veggie optie: Frituur tofu in een ruime hoeveelheid sojaolie al omscheppend (elke 15 sec.) 1 min lang.
  • Letop voor spetteren en laat de tofu goed uitlekken.
  • Snijd de runderfilet of de tofu in blokjes van 1 cm. en doe ze in de slakom.
  • Doe nu ook de saus in de slakom en kneed de ingrediënten 3 min. door de saus (bescherm uw handen tegen de chilipepers met een plastic zak of handschoenen)
  • De tofu voorzichtiger kneden dan de runderfilet.
  • Vul de koolbladen op de serveerschaal met de salade en strooi er de stukjes groen van de lente-ui over.
  • Serveer met kleefrijst.

Nam prik gaeng phed deng
Recept afdrukken
No ratings yet

Nam prik gaeng phed deng

Rode currypasta
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Thailand

ingrediënten

Bereidingswijze

Basis recept.

  • Sommige Thaise families gebruiken maar 8 ingrediënten in hun groene currypasta.
  • Mijn familie gebruikt 15 ingrediënten en ik gebruik dan ook mijn familie-recept in mijn lessen.
  • Doe alle ingrediënten in een vijzel en stamp ze met de stamper fijn.
  • Het is niet nodig om alles tot een zalfachtige substantie te stampen.
  • Men mag gerust de ingrediënten nog van elkaar kunnen onderscheiden.

"Noot:

  • Wanneer men het aantal rode met de groene chilipepers verwisseld heeft men de 'groene currypasta - nam prik gaeng kieow wan'.
  • Zijn uw deze versies te 'heet' neem dan de grote in plaats van de medium chilipepers.
  • Onthoud; hoe kleiner hoe heter, hoe groter deste milder de chilipepers zijn."
  • Deze hoeveelheid currypasta is ruim voldoende voor een gerecht voor 4 personen.

Tips / Opmerkingen

Men kan deze currypasta 1 week bewaren in de koelkast of 3-12 maanden in de diepvries.
Vries de currypasta in in een ijsblokjesvorm, handig in gebruik.
Koopt u de currypasta kant en klaar in de winkel dan is deze 1 jaar houdbaar in de koelkast.

Nam Prik Gaeng Kieow Wan
Recept afdrukken
No ratings yet

Nam prik gaeng kieow wan

Groene currypasta
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Thailand

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sommige Thaise families gebruiken maar 8 ingrediënten in hun groene currypasta.
  • Mijn familie gebruikt 15 ingrediënten en ik gebruik dan ook mijn familie-recept in mijn lessen.
  • Doe alle ingrediënten in een vijzel en stamp ze met de stamper fijn.
  • Het is niet nodig om alles tot een zalfachtige substantie te stampen.
  • Men mag gerust de ingrediënten nog van elkaar kunnen onderscheiden.
  • "Noot: Wanneer men het aantal groene met de rode chilipepers verwisseld
  • heeft men de 'rode currypasta - nam prik gaeng phed deng'.
  • Zijn uw deze versies te 'heet' neem dan de grote in plaats van de medium chilipepers.
  • Onthoud; hoe kleiner hoe heter, hoe groter deste milder de chilipepers zijn."
  • Deze hoeveelheid currypasta is ruim voldoende voor een gerecht voor 4 personen.

Tips / Opmerkingen

Men kan deze currypasta 1 week bewaren in de koelkast of 3-12 maanden in de diepvries.
Vries de currypasta in in een ijsblokjesvorm, handig in gebruik.
Koopt u de currypasta kant en klaar in de winkel dan is deze 1 jaar houdbaar in de koelkast.