Recept afdrukken
No ratings yet

Bosvruchten Smoothie

Recept categorieën: Dranken
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Instructies

  • Maak de bosvruchten schoon. Houd enkele vruchten apart voor de garnering.
  • Pureer de vruchten met 75 g poedersuiker en de vanillesuiker in een hoge maatbeker (blender). Houd 4 eetlepels puree apart.
  • Roer de karnemelk, de kwark en het citroensap door elkaar.
  • Roer de bessenpuree erdoorheen.
  • Breng eventueel op smaak met poedersuiker.
  • Verdeel de smoothie over 4 glazen.
  • Verdeel de rest van de puree eroverheen.
  • Zet de smoothies minstens 30 minuten koud weg.
  • Garneer met de apart gehouden vruchten en de munt.

Notities

Serveertip: Geniet van deze verfrissende bosvruchten smoothie als ontbijt, tussendoortje of
gezond drankje.
De combinatie van zoete bosvruchten, romige kwark en frisse karnemelk zorgt voor een heerlijke smaakbeleving.
Voeg eventueel ijsblokjes toe voor extra verkoeling.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bonensalade op zijn Grieks

Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Griekenland
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor de dressing:

Instructies

  • Kruis de tomaten in, dompel ze kort onder in kokend water en spoel ze af onder koud water.
  • Ontvel ze en snijd het vruchtvlees zonder zaadjes in reepjes.
  • Spoel de bonen af in een vergiet onder koud water en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de uien in dunne halve ringen.
  • Snijd de bosuien in ringetjes.
  • Verkruimel de feta grof.
  • Snijd de olijven in plakjes, houd ongeveer 50 g achter voor de garnering.
  • Snijd de komkommer in plakjes.
  • Voor de dressing: roer tomatenketchup, tijm, citroensap, zout en peper door elkaar.
  • Klop er de olijfolie door.
  • Meng in een kom tomaat, bonen, ui, bosui, feta en 100 g olijven.
  • Schep de dressing erdoor en laat even staan.
  • Schep voor het serveren nogmaals om.
  • Voeg indien nodig peper en zout naar smaak toe.
  • Bestrooi met peterselie en garneer met plakjes komkommer, plakjes ei en de achtergehouden olijven.

Notities

Serveer als verfrissend voorgerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bobotie

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Afrika
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Week het brood in melk en giet de melk af die niet is opgenomen.
  • Fruit in 2 eetlepels olie de ui, kerrie, zout, suiker, ketoembar, djinten en kruidnagelgruis.
  • Blus met citroensap.
  • Vermeng het uienmengsel goed met het brood, vlees en de helft van het ei.
  • Doe het mengsel in een ingevette vuurvaste schaal en giet de resterende helft van het ei erover.
  • Zet de schaal 40 minuten in een oven van 200 ºC totdat het vlees mooi bruin en gaar is.
  • Serveer de bobotie bij witte rijst en andere bijgerechten.

Notities

Opmerking: Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht met hartige gehaktsaus bedekt met een
romige laag. Het heeft een heerlijke combinatie van kruiden en specerijen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Knapperige Bloemkool-Broccolisalade met Bacon en Citroenmayo

Bereidingstijd20 minuten
koeltijd4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Meng in een grote kom de bloemkool, broccoli, bosui, radijsjes en geraspte wortel.
  • In een aparte kom, combineer mayonaise, yoghurt, citroensap, zout en peper tot een gladde saus.
  • Giet de saus over de groenten in de kom en meng goed totdat alle groenten gelijkmatig bedekt zijn.
  • Verkruimel de knapperige bacon over de salade.
  • Dek de kom af en laat de salade minstens 4 uur in de koelkast staan om de smaken te laten ontwikkelen.
  • Serveer de heerlijke en frisse bloemkool-broccolisalade en geniet ervan!

Notities

Deze salade is heerlijk met een frisse, lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 1.2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemakkelijke Magnetron Bloemkool

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Porties: 4 personen
calorieën: 40kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de bloemkool in roosjes en was ze grondig.
  • Plaats de bloemkoolroosjes in een magnetronbestendige schaal met deksel.
  • Voeg 1 eetlepel water toe aan de bloemkool.
  • Kook de bloemkool 8 minuten op HOOG (100%) in de magnetron.
  • Laat de bloemkool 3 minuten nagaren voordat je het serveert.

Notities

  • Je kunt naar wens extra smaak toevoegen met kruiden, een klontje boter, of een
    scheutje citroensap.
  • Een snelle en gemakkelijke manier om heerlijke bloemkool te bereiden met behulp van de magnetron!

Wijnadvies:

Deze bloemkool past goed bij een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 40kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.1mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Blauwkaasterrine met rode ui

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Klop de room stijf.
  • Vet een kleine cakevorm in.
  • Snipper de ui en fruit deze in wat olie.
  • Voeg de helft van de porto toe, breng het even aan de kook en neem het van het vuur.
  • Was de komkommer en snijd deze in plakjes.
  • Breng de komkommerplakjes in een bodempje water met de helft van het citroensap aan de
  • kook, giet af en laat uitlekken.
  • Pureer de ui met het vocht, komkommer en blauwe kaas.
  • Breng de rest van het citroensap en porto met wat water en de agar-agar aan de kook.
  • Roer totdat de agar-agar is opgelost.
  • Neem van het vuur en roer dit door het kaasmengsel, samen met de stijf geslagen slagroom,
  • de kwark en het bieslook.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep het mengsel in de vorm, strijk het glad en laat het minstens 4 uur opstijven in de
  • koelkast.
  • Garneer met bieslook en serveer in plakken.
  • Geniet van deze smaakvolle blauwkaasterrine met rode ui!

Recept afdrukken
No ratings yet

Bieslookmayonaise

Recept categorieën: Bijgerecht
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Was het bosje bieslook grondig en laat het vervolgens goed drogen.
  • Snijd de bieslook fijn.
  • Meng de mayonaise en crème fraîche goed en breng op smaak met peper en enkele druppels citroensap.
  • Voeg als laatste de fijngesneden bieslook toe aan het mengsel.
  • Roer alles goed door tot de bieslook gelijkmatig is verdeeld.
  • Geniet van deze verfrissende bieslookmayonaise als heerlijk bijgerecht bij diverse gerechten!

Recept afdrukken
No ratings yet

Tompouce met Gamba's en Groente-Dragonsaus

Recept categorieën: Hartige taart, Voorgerechten, Zeevruchten
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4
calorieën: 360kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Voorbereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit.
  • Snijd het in vieren en leg het op een bakblik.
  • Klop het ei los met 1 theelepel water.
  • Bestrijk het deeg met het ei.
  • Bak in de oven gedurende 15 minuten of tot het goudbruin is.
  • Laat afkoelen.
  • Breng de witte wijn, visbouillon en cognac aan de kook en laat op zacht vuur tot de helft inkoken.
  • Roer de room erdoor en laat inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Bak in boter de sjalot en wortel gedurende 5 minuten.
  • Voeg selderij, venkel, prei en gember toe.
  • Bak nog eens 5 minuten zachtjes mee.
  • Pel de gamba's, verwijder het darmkanaal.
  • Bak voorzichtig gedurende 5 minuten mee.
  • Voeg aan de saus toe: dragon, kervel, zout, peper en een beetje citroensap.
  • Roer het gamba-mengsel erdoor.
  • Bewaar afgedekt in de koelkast.
  • Afwerking:
  • Halveer de bladerdeegplakjes.
  • Verdeel het gamba-mengsel over de onderste helften.
  • Bedek met de bovenste helften.

Notities

Je kunt ook 100 gr champignons of wilde paddestoelen toevoegen en meebakken met de groenten.
Voor een wijnadvies bij deze courgette-ovenschotel, zou ik een witte wijn aanbevelen die zowel fris als aromatisch is, om de diverse smaken van het gerecht aan te vullen. Een goede optie zou een Sauvignon Blanc zijn, bij voorkeur uit de Loire-vallei of Nieuw-Zeeland. De frisse zuren en de aroma's van groene kruiden en citrusvruchten in de wijn zullen goed samengaan met de courgette, tomaat en kruiden in de ovenschotel. Als je liever een rode wijn hebt, kun je gaan voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een jonge Tempranillo, omdat deze wijnen niet de smaken van het gerecht zullen domineren maar toch een mooie aanvulling kunnen zijn. Zorg ervoor dat de rode wijn niet te zwaar is, aangezien dit gerecht voornamelijk uit groenten bestaat en een lichtere wijn beter past bij de delicate smaken.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 4mg | Sugar: 9g

Recept afdrukken
No ratings yet

Canneloni met kip en Gandaham, rauwe eendenlever

Recept categorieën: Eend, Kip, Pasta, Tussengerecht
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Pastadeeg:

Vulling:

Garnering:

Instructies

Pastadeeg:

  • Meng grano duro, eidooier, olijfolie, zout en peper samen in een kom met een vlinderhaak.
  • Voeg indien nodig water toe tot een soepel en droog deeg ontstaat.
  • Verpak in plasticfolie en laat een uur rusten.

Vulling:

  • Snipper de sjalotten en snijd de witlof in stukken van 1/2 cm.
  • Fruit de sjalotten in boter, voeg de witlof toe en bak op hoog vuur gedurende 2 minuten.
  • Voeg suiker en citroensap toe, breng op smaak.
  • Laat uitlekken en afkoelen op een zeef.

Saus:

  • Breng de gevogeltefond aan de kook en reduceer tot 3 dl.
  • Breng de room met de boter aan de kook en voeg toe aan de gereduceerde gevogeltefond.
  • Voeg de in stukjes gesneden eendenlever toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Garnering:

  • Snijd de eendenlever in 16 plakken en zet koud weg.
  • Snijd 16 plakjes truffel.

Dresseren:

  • Rol het pastadeeg dun uit en snijd er 16 lappen van 10 x 12 cm uit.
  • Kook de vellen in ruim kokend water met zout gedurende 6 minuten.
  • Spoel ze koud en droog ze op keukenpapier.
  • Leg op elk vel een plak Gandaham en schep hierop een lepel witlof.
  • Rol op tot canneloni's.
  • Leg de canneloni's op een beboterde ovenplaat en bestrooi met geraspte kaas.
  • Verwarm in een oven van 180 graden tot de kaas is gesmolten.
  • Verwarm de saus.
  • Schep een lepel saus op de borden en leg hierin de canneloni's.
  • Dresseer op de canneloni's een krul eendenlever bestrooid met zeezout.
  • Garneer met plakjes truffel en kervel.
  • Geniet van dit verrukkelijke tussengerecht!

Recept afdrukken
No ratings yet

Broodjes Bak Pao

Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Oosters
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de saus:

Instructies

  • Maak in een kom brooddeeg van witte broodmix volgens de instructies op het pak.
  • Voeg geen boter toe.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats 15 minuten rijzen.
  • Kneed het deeg opnieuw en laat het nog eens 15 minuten rijzen.
  • Snipper de ui en snijd de prei schoon.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan, fruit de ui en prei ongeveer 3 minuten.
  • Voeg het gehakt toe en bak het kruimelig.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Roer 2 eetlepels bloem erdoor en bak het gehaktmengsel nog ongeveer 2 minuten.
  • Breng op smaak met tabasco, laospoeder, ketoembar, ketjap en zout.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Verdeel het deeg in 12 porties en maak van elke portie een bolletje.
  • Dek de deegbolletjes af met een theedoek en laat ze op een warme plaats nog eens 15 minuten rijzen.
  • Bestrooi het aanrecht met bloem.
  • Rol elk deegbolletje uit tot een cirkel van ongeveer 10 cm diameter.
  • Schep 1 eetlepel gehaktmengsel in het midden van elke deegcirkel.
  • Bevochtig de randen van het deeg met water en vouw het over de vulling.
  • Maak er voorzichtig mooie bolletjes van.
  • Leg de gevormde bolletjes op een bord met de deegnaad naar beneden.
  • Dek ze opnieuw af met een theedoek en laat ze nog eens 15 minuten rijzen.
  • Breng in het onderste deel van de stoompan ongeveer 1 liter water aan de kook.
  • Vet het bovenste deel van de stoompan lichtjes in met olie.
  • Plaats 4 deegbolletjes in het bovenste deel en zet het op het onderste deel van de pan.
  • Stoom de broodjes met het deksel erop in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Maak intussen de saus door 6 eetlepels water, tomatenketchup, tabasco, citroensap, suiker, ketjap en gemberpoeder in een pan te doen.
  • Breng aan de kook.
  • Meng in een kopje maïzena met 1 eetlepel water tot een gladde massa.
  • Voeg al roerende toe aan de tomatensaus en laat de saus binden.

Notities

Serveer de gestoomde broodjes met de saus. Als de broodjes koud zijn geworden, kun je ze in ongeveer 2 minuten opnieuw stomen of in de magnetron opwarmen.
Geniet van deze heerlijke Oosterse broodjes!