Recept afdrukken
No ratings yet

Lemper

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Was de rijst en laat hem uitlekken.
  • Doe de rijst in een pan, giet het water erop en breng het aan de kook.
  • Temper het vuur en laat alles 15 minuten zachtjes koken.
  • Meng 3/4 kop kokosmelk met 1/2 kop water.
  • Laat het mengsel warm worden, maar breng het niet aan de kook en giet het over de rijst.
  • Schep alles goed door elkaar en laat de rijst nog 5-10 minuten koken tot de rijst het kokosmengsel volledig heeft opgenomen.
  • Laat de rijst daarna afkoelen.
  • Strooi wat zout en peper over het vlees en schep alles goed door elkaar.
  • Verhit de olie in een wok en bak er de knoflook en de daoen salam in.
  • Voeg er daarna de koriander, komijn, kurkuma en trassi bij en bak dit goed tot de trassi is opgelost.
  • Doe er dan het vlees bij en laat alles al omscheppend bakken tot het vlees een mooie bruine kleur heeft.
  • Roer er dan de rest van de kokosmelk door en laat alles op zacht vuur pruttelen tot het grootste deel van het vocht is verdampt.
  • Voeg het citroensap toe en doe er naar smaak wat zout en/of peper bij.
  • Laat het gerecht daarna afkoelen.
  • Leg de bananenbladeren op een werkblad uit en schep er een grote lepel rijst op.
  • Spreid de rijst uit tot een laagje van ±1 cm, schep daarop 1 eetlepel van het vleesmengsel en druk de rijst eromheen; de lempers moeten een cilindervorm krijgen.
  • Vouw er daarna het bananenblad om.
  • Leg de pakjes onder een hete grill en laat ze, onder regelmatig keren, ± 15 minuten roosteren.
  • U kunt de lempers ook in een stoompan of op de barbecue warm maken.
  • Laat ze hierna afkoelen en dien ze lauwwarm op.

Tips / Opmerkingen

Als u geen verse bladeren van banaan kunt krijgen, kunt u in plaats daarvan
aluminiumfolie gebruiken.