Recept afdrukken
No ratings yet

Deense geep fricasse

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Denemarken
Auteur: ChatGTP

Instructies

Voorbereiding:

  • De geep fileren.
  • Snijd met een mes langs de ruggengraat van de geep, aan één zijde van de ruggegraat, vanaf de kop.
  • Verwijder de ruggraatjes die nog in het filet zitten.
  • Dit is een precies werkje.

Bereiding:

  • Leg de geepfilets met de vleeskant naar boven naast elkaar en bestrooi ze licht met zout en peper.
  • Plaats een plukje grof gesneden peterselie aan de kopzijde van het filet en rol het geepfiletje op.
  • Bind de rolletjes vast met visdraad of ijzergaren.
  • Plaats de visrolletjes in een ondiepe pan met een laagje water waarin wat citroensap is toegevoegd en breng ze tegen de kook aan.
  • Laat ze ongeveer vijf minuten pocheren met de deksel op de pan.
  • Zeef en bewaar het kooknat voor de saus.
  • Doe de in roosjes gesneden bloemkool, de worteltjes in stukjes en de aardappelblokjes samen met de doperwtjes in een pan met een laagje water en kook ze ongeveer 10 minuten.
  • Bewaar ook het kookvocht voor de saus.
  • Maak een roux voor de saus door de 35 g boter in een pannetje te smelten en de bloem erdoor te roeren tot er een bal ontstaat.
  • Breng deze roux op de juiste dikte met het kooknat van de vis en de groenten.
  • Breng de saus op smaak met mosterd, peper, zout en voeg veel fijngehakte peterselie toe.
  • Voor extra smaak kun je de saus afmaken met zure room.
  • Leg de visrolletjes bovenop de gekookte groenten en giet de saus erover.
  • Serveer het restant van de saus apart in een kom.

Notities

Dit gerecht kan worden geserveerd met vers knapperig stokbrood of met gekookte witte rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Deense Geep Fricassee

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Denemarken
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

Voorbereiding:

  • Fileer de geep.
  • Snijd de ruggegraat eruit en zorg ervoor dat alle kleine graatjes verwijderd zijn.

Bereiding:

  • Bestrooi de visfilets met zout en peper aan de vleeskant.
  • Leg een plukje grof gesneden peterselie aan de kopzijde van elke filet en rol het geepfiletje op.
  • Bind de rolletjes vast met garen.
  • Pocher de visrolletjes in een ondiepe pan met een laagje water, citroensap en deksel op laag vuur gedurende 5 minuten.
  • Zeef het kooknat en bewaar het voor de saus.
  • Kook de bloemkoolroosjes, worteltjes, aardappelblokjes en doperwtjes in een pan met water gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Bewaar het kookvocht voor de saus.
  • Maak een roux door 35 g boter in een pan te smelten en er 50 g bloem door te roeren tot een bal ontstaat.
  • Verdun dit mengsel met het kooknat van de vis en de groenten tot de gewenste dikte ontstaat.
  • Breng de saus op smaak met mosterd, peper, zout en fijngehakte peterselie.
  • Voeg indien gewenst zure room toe.
  • Serveer de visrolletjes bovenop de groenten en giet de saus eroverheen.
  • Serveer met vers stokbrood of gekookte witte rijst.

Notities

Dit gerecht kan ook geserveerd worden met gekookte witte rijst voor een complete maaltijd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Broodjes voor de zaterdag

Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Dieët: Vegetarisch
Porties: 2
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Halveer de maanzaadbroodjes en rooster ze vlak voordat het tofu-groentemengsel is roergebakken.
  • Verhit een hapjespan of wok en verhit de olie daarin.
  • Voeg de stukjes roerbaktofu toe en roerbak deze ± 2 minuten.
  • Pel de sjalot of ui en het teentje knoflook, hak ze fijn en bak ze in de pan mee.
  • Halveer de peper, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd de peper in ragdunne reepjes.
  • (Vervang de peper eventueel door 1 theelepel sambal oelek).
  • Maak de paprika's schoon, snijd ze in repen, voeg die aan de ingrediënten in de pan toe en roerbak alles ± 3 minuten.
  • Was de taugé en laat deze goed uitlekken.
  • Rooster nu de broodjes.
  • Voeg de taugé en de doperwtjes toe, schep om en voeg de groentebouillon en de sojasaus toe.
  • Warm even door en serveer direct op de warm geroosterde broodjes.

Notities

Variatietip:

  1. Vervang de paprika's door champignons of een mengsel van champignons en shii-take.
  2. Voeg tegelijk met de taugé een handvol rucola of ezelsoren toe. Let er dan extra goed op dat de sla knapperig blijft.
Info:
In veel gezinnen wordt de zaterdag gebruikt om boodschappen te doen, te sporten en in en om het huis te werken. Vaak wordt er eerst uitgeslapen en uitgebreid ontbeten, zodat de lunch en het avondeten naar een wat later tijdstip verschuiven. Deze warme broodjes zijn zowel voor de lunch als voor de avondmaaltijd, met een kop soep vooraf.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst groenten salade

Recept categorieën: Salade
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Kook de rijst in water met zout gaar.
  • Maak een vinaigrette van de mosterd, de azijn, een beetje suiker, zout, peper en de olie.
  • Meng de vinaigrette door de nog warme rijst en laat afkoelen.
  • Maak de paprika's en de boontjes schoon en snijd ze in stukjes.
  • Blancheer de paprika's, boontjes en erwtjes 2 minuten in kokend water met een beetje zout.
  • Snijd het hart van de kropsla in reepjes, blancheer die enkele seconden in het water van de groenten en laat alle groenten in een vergiet uitlekken.
  • Meng de in blokjes gesneden appels met de groenten en gehakte dille door de rijst en laat de salade enkele uren op kamertemperatuur intrekken.
  • Meng alles nog eens goed, garneer de salade met toefjes dille en dien op.

Herfstrisotto Met Gemengde Paddestoelen, Doperwtjes En Gebakken Bacon
Recept afdrukken
No ratings yet

Herfstrisotto met gemengde paddestoelen, doperwtjes en gebakken bacon

Recept categorieën: Rijst, Varkensvlees, Vlees
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Instructies

  • Snipper de knoflook.
  • Veeg de paddestoelen schoon en snijd ze grof.
  • Laat de doperwtjes ontdooien.
  • Verwarm de boter en bak de bacon knapperig.
  • Neem de plakjes uit de pan en fruit de knoflook ± 5 minuten in het bakvet.
  • Bak de paddestoelen al omscheppend 1 minuut mee en bak de rijst mee tot de
  • korrels glazig zien.
  • Voeg de wijn toe en verwarm tot de wijn is opgenomen.
  • Voeg 2 dl bouillon toe en breng het rijstmengsel aan de kook.
  • Kook alles, onder regelmatig roeren, op laag vuur zonder deksel tot al het
  • vocht is opgenomen.
  • Voeg nu telkens 2 dl bouillon toe en kook op laag vuur tot alle bouillon is op
  • gebruikt.
  • Kook alles in ± 25 minuten gaar.
  • Voeg na 15 minuten de doperwtjes toe.
  • Schep de Parmezaanse kaas door de risotto en laat even staan.
  • Voeg naar smaak peper toe en garneer de risotto met de bacon.