Recept afdrukken
No ratings yet

Daging Besengek

Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in blokjes en maak een boemboe in de vijzel van ui, knoflook, laos, ketoembar, djinten, sereh, en sambal trassi.
  • Maak 3 eetlepels olie warm in een wadjan of pan en fruit de boemboe gedurende 5 minuten.
  • Voeg het vlees en de suiker toe en bak het vlees aan alle kanten bruin.
  • Voeg het assemwater toe en stoof het vlees met de deksel op de pan in ongeveer 1 uur gaar. Voeg wat water toe als het gerecht te droog wordt.
  • Roer nu de santen en de prei erdoor, breng op smaak met ketjap en zout, en laat het gerecht onder voortdurend roeren met het deksel eraf indikken.
  • Serveer met witte rijst en een groentegerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Dadar isi bandung

Recept categorieën: Brunch, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer peper, zout, en sesamolie door de losgeklopte eieren en bak hiervan niet te grote omeletten.
  • Leg ze op een schaal en houd ze warm.
  • Fruit de ui, knoflook, prei, en selderij in wat olie.
  • Voeg het gehakt en de kruiden toe en bak het geheel al roerend op een laag vuurtje bruin en gaar.
  • Leg dit mengsel midden op de omeletten, vouw ze dicht, en serveer

Recept afdrukken
No ratings yet

Oosterse Frikandel Pan

Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak een boemboe (kruidenmengsel) in een vijzel van de ui, knoflook, ketoembar, djinten,
  • peper, zout, nootmuskaat, suiker en een theelepel bouillonpoeder.
  • Plet de gekookte aardappelen.
  • Week de verkruimelde beschuiten in een beetje bouillon en voeg ze toe aan de aardappelen.
  • Voeg gehakt, boemboe, korianderblad en ei toe en meng alles goed.
  • Vet een ovenvaste schaal in met boter en doe het gehaktmengsel erin.
  • Bestrooi met paneermeel.
  • Bak het geheel in het midden van de oven op 200ºC tot het gaar is, of verwarm het 7½ minuten in de magnetron op 700 Watt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Runder gehakt omelet uit Indonesië

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 2 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel en snipper de ui. Knip de selderij fijn.
  • Klop de eieren los met de melk, zout, peper en de selderij.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Fruit de ui ca. 2 minuten.
  • Voeg het gehakt, de djinten en de ketoembar toe en bak het gehakt rul.
  • Roer de sambal en de ketjap erdoor.
  • Verkruimel de santen erboven en laat het smelten.
  • Breng het mengsel zo nodig op smaak met zout.
  • Schep het uit de pan.
  • Schenk het eimengsel in de pan en laat de omelet op laag vuur bijna stollen.
  • Schep het gehaktmengsel er weer op en verwarm het geheel nog even met een deksel op de pan.
  • Geef er gebakken mie en komkommerschijfjes bij.
  • Voor 4 personen Neem een grote koekenpan.
  • Gebruik 1 ui.
  • Verdubbel de overige ingrediënten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wilde rijst met wortel, djinten en karwij

Recept categorieën: Bijgerecht, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 2 personen
Auteur: Auteur onbekend

Bereidingswijze

  • Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Maak de wortels schoon en rasp ze grof.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de wortel met de djinten al omscheppend ca. 2 minuten. Schep de karwijzaadjes en de rijst erdoor en laat het geheel in ca. 3 minuten door en door heet worden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rendang Padang

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de sjalotjes, de knoflook de rawits en de lombok schoon en snijd ze heel fijn.
  • Pel de djahé, de koenjit en de laos en snijd ze ook heel fijn.
  • Wrijf voor de kruidenpasta de ketumbar, de djinten en kruidnagels in een vijzel fijn.
  • Voeg de fijngesneden sjalotjes, knoflook, rawits, lombok, djahé, koenjit en laos toe en wrijf alles fijn in de tjobek.
  • Snijd het vlees in plakjes van ongeveer 4 bij 4 cm (geen blokjes maar dunne schijfjes)!).
  • Eventjes licht aanbraden met weinig plantaardige olie.
  • Knip het bovenste deel van de serehstengel, kneus hem met de stamper van de tjobek/vijzel en leg er een knoop in.
  • Vermeng de kruidenpasta met de santen en voeg de sereh, de djeruk purut en het kaneelstokje toe bij het vlees.
  • Laat dit koken, natuurlijk met wat water, tot de olie uit de santen komt bovendrijven.
  • Verwijder het kaneelstokje en roer het vlees, de asem en zout naar smaak goed door.
  • Laat dit op een laag vuur ongeveer 3 uur sudderen.
  • Vergeet niet, het regelmatig om te scheppen.
  • Doe er, zonodig, af en toe wat water bij (aangebrand is niet zo lekker).

Tips / Opmerkingen

Een dag na de bereiding eten.... is lekkerder.
De smaak is er dan volledig ingetrokken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rempah

Javaanse pittige gehaktballetjes
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe het gehakt in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
  • De lombok en de sjalotjes erbij.
  • Voeg zout en peper naar smaak,de rest van de specerijen, het losgeklopte ei, ketjap, paneermeel en de kokos toe.
  • Kneed het mengsel goed door en vorm er balletjes van.(ongeveer 35/40 balletjes haal je hier uit.)
  • Laat de balletjes circa 1 uurtje intrekken in de koelkast.
  • Rol de balletjes door de apart gehouden kokos.
  • Daarna lekker goudbruin bakken in de wadjang. -kan natuurlijk ook in een gewone diepe pan.

Tips / Opmerkingen

gaar de balletjes eventjes voor in de magnetron, ze hoeven dan niet zo lang in de wadjan en je weet zeker dat ze gaar van binnen zijn.)

Recept afdrukken
No ratings yet

Pepesan

Recept categorieën: Bijgerecht, Vis
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voor het deeg meng je meel, boter, ei en zout.
  • Voeg tijdens het kneden steeds een beetje lauw water toe tot het een droog elastisch deeg is.
  • Daarna even laten rusten.
  • Stamp intussen alle kruiden voor de boemboe fijn in een vijzel of keukenmachine.
  • Verwarm een pan met boter en bak de boemboe tot de geuren vrijkomen.
  • Voeg gehakt toe en braad ongeveer 5 minuten.
  • Roer de ketjap en nootmuskaat door het gehakt en breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg een beetje water toe en laat op een laag vuurtje sudderen tot het vlees een beetje uitdroogt.
  • Nu kun je alle groenten en de soeoen toevoegen.
  • De hardgekookte eieren hou je nog even apart.
  • Om het vlees nog iets droger te maken kun je er nog een beetje bloem doorheen mengen.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap van ongeveer een ½ cm dik.
  • Steek met een vormpje (of bijvoorbeeld een blik) rondjes uit van ongeveer 10 cm.
  • Leg op ieder stukje deeg een eetlepel vulling en een partje ei.
  • Maak met een kwastje de randjes een beetje vochtig en vouw ze dicht tot een half maantje.
  • Druk de randen goed aan en vouw langzaam om.
  • Frituur tot slot de pasteitjes in een ruime hoeveelheid zonnebloemolie tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat uitlekken op een keukenpapiertje.

Tips / Opmerkingen

Eet ze warm, koud of lauw met wat sambal of chilisaus.
Selamat makan!

Recept afdrukken
No ratings yet

Opor opor van rundvlees

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Boemboes:

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in dobbelsteentjes.
  • Snijd de uien en knoflook fijn en fruit deze in slaolie glazig.
  • Voeg het vlees toe en fruit dit mee. om en om, totdat het lichtbruin is.
  • Voeg de boemboes toe en fruit deze ook mee.
  • Blus het geheel met assem opgelost in water en laat het vlees ongeveer een half uur sudderen. Voeg dan het blokje santen toe en laat dit smelten.
  • Laat het vlees daarna nog een half uur sudderen.
  • Verwijder voor het opdienen de blaadjes, sereh en laos.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stokbrood met braadworst en witlofsla

AllerHande 2006
Recept categorieën: Broodjes, Vlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Braadworsten wellen en in boter bakken volgens aanwijzing op verpakking.
  • Witlof in de lengte in dunne reepjes snijden.
  • In grote kom azijn met olie, mosterd en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen en komijnzaad erdoor roeren.
  • Witlof met dressing omscheppen.
  • Braadworsten in de lengte doormidden snijden en in hete grillpan aan beide kanten even
  • roosteren, zodat ze een mooi bruin grillpatroon krijgen.
  • Stokbroden halveren, opensnijden en op vier borden leggen.
  • Witlofsla over stokbrood verdelen en braadworsten erop leggen.
  • Piccalilly naar smaak erop scheppen.

Tips / Opmerkingen

Vervang de witlof door spitskool of gekookte wijnzuurkool met spekjes (goed uitgelekt).