Oliebollen tompouce
Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen tompouce

Oliebol + tompouce = oliebol tompouce! Heb jij deze trend al voorbij zien komen? Heerlijk gevuld met banketbakkersroom en een laagje glazuur.
Voorbereidingstijd1 u 15 min
baktijd5 min
porties: 20 stuks
Auteur: Koopmans

ingrediënten

Voor extra romige banketbakkersroom:

Voor het glazuur:

Bereidingswijze

Oliebollenbeslag bereiden

  • Doe de mix in een beslagkom.
  • Voeg het water toe.
  • Roer het geheel met een pollepel of een mixer met deeghaken tot een glad beslag.
  • Laat het beslag in de kom, afgedekt met plastic, ca. 45 min. rijzen bij kamertemperatuur.
  • Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door.

Oliebollen bakken

  • Laat in een diepe pan of friteuse de olie heet worden, totdat er iets damp afkomt (circa 190 °C).
  • Vorm met twee lepels of een oliebollentang (ijstang) bolletjes beslag.
  • Laat de bolletjes in de hete olie glijden en dompel ze even onder.
  • Bak de oliebollen in circa 3-4 min. rondom goudbruin.
  • Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie.

Extra romige banketbakkersroom bereiden

  • Doe 400 ml koude halfvolle melk, 250 ml slagroom en de het zakje mix voor banketbakkersroom in een kom en meng het geheel met een garde of mixer op de middelste stand.
  • Klop het geheel één minuut op de hoogste stand tot een glad mengsel.
  • Doe de banketbakkersroom alvast in de spuitzak en laat minimaal 5 minuten opstijven in de koelkast.

Tompouce oliebol maken

  • Leg het zakje roze glazuur in een pannetje of kom met ruime hoeveelheid heet (niet kokend) water gedurende 5 minuten.
  • Zorg ervoor dat het zakje onder water blijft.
  • Haal het zakje uit het water en kneed het zakje glazuur goed door.
  • Knip de bovenhoek van het zakje af (zie kniprand) en giet het vloeibare glazuur over de afgekoelde oliebollen.
  • Het is handig om in een cirkel de glazuur aan te brengen.
  • Strijk zo nodig met een vlak mes het glazuur glad.
  • Laat het glazuur ca. 30 minuten afkoelen.
  • Snijd de oliebollen open.
  • Spuit de banketbakkersroom me tbehulp van de spuitzak in de oliebollen.
  • Nu heb je zelf tompouce oliebollen gemaakt!

Fijne jaarwisseling!

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Amandel roombol

    Recept categorieën: Gebak
    Auteur: Auteur Onbekend

    Bereidingswijze

    • Wel de rozijnen en laat ze goed uitlekken.
    • Kneed van de broodmix, het water, de helft van het ei, de vanillesuiker en de boter een soepel deeg.
    • Laat het deeg 15 minuten rijzen in de beslagkom, afgedekt met plasticfolie of een theedoek.
    • Hak de noten fijn.
    • Dep de rozijnen droog en kneed ze met de notenmix door het deeg.
    • Verdeel het deeg daarna in tweeën.
    • Maak van elk stuk een mooie bol en laat deze 15 minuten rijzen onder een theedoek of plasticfolie.
    • Meng met een mixer met garden de Mix voor Banketbakkersroom met het water.
    • Meng de banketbakkersroom in gedeelten door de amandelspijs tot een mengsel ontstaat dat u kunt uitstrijken.
    • Vet de springvorm in.
    • Neem een deegbol en druk deze gelijkmatig uit in de springvorm.
    • Verdeel de amandel-roomvulling over het deeg (laat 1 cm van de rand vrij).
    • Maak van de tweede bol een plak met een doorsnede van ongeveer 24 cm.
    • Leg deze op de amandel-roomvulling.
    • Bestrijk het deeg met de rest van het ei en bestrooi de bol met Amandelschaafsel.
    • Laat het deeg 45 minuten rijzen.
    • Verwarm de oven.
    • Bak de amandel-roombol op een rooster onder in de oven gaar en goudbruin.
    • Bestrijk het brood na het bakken met boter en laat het brood afkoelen op een rooster.

    Tips / Opmerkingen

    Oventemperatuur en baktijd:
    Elektrische oven: 210°C
    Heteluchtoven: 190°C
    Gasoven: stand 5
    Baktijd: ca. 40 minuten
    springvorm Ø 24 cm