Recept afdrukken
No ratings yet

Witte koolsalade

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Scandinavië
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In schaal yoghurtmayonaise met azijn en dragon gladroeren.
  • Bieslook erboven in stukjes knippen.
  • Karwijzaad met bolle kant van lepel of in vijzel iets pletten en door dressing roeren.
  • Witte kool en rozijnen door dressing scheppen.
  • Salade op smaak brengen met zout en peper.
  • Minstens 1 uur afgedekt in koelkast zetten, zodat smaak zich kan ontwikkelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peultjessalade met geitenkaas

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • Basilicumblaadjes van takjes nemen en blaadjes in grove reepjes snijden.
  • In schaal olie, azijn, mosterd, zout en peper tot dressing roeren.
  • Basilicum erdoor roeren.
  • Bevroren peultjes erdoor scheppen en in 3 uur laten ontdooien.
  • Af en toe omscheppen.
  • Intussen korstjes van kaas snijden en kaas verkruimelen.

BEREIDEN:

  • Peultjessalade nogmaals omscheppen.
  • Geitenkaas en peperbessen erover strooien.
  • Serveren bij gegrilde entrecote en risotto.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pastasalade met kip en venkel

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Salade
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Venkel schoonmaken en halveren.
  • Wat venkelgroen apart houden.
  • Venkel in flinterdunne partjes snijden en bestrijken met 2 eetlepels olie.
  • Grillpan verhitten en venkel in ca. 5 minuten beetgaar roosteren; halverwege keren. Kipfilet in blokjes snijden.
  • Kaas in flinters schaven.
  • Tortelloni in ruim water beetgaar koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • In vergiet laten uitlekken en afkoelen.
  • Sinaasappels dik schillen tot op het vruchtvlees.
  • Boven kom met scherp mes partjes sinaasappel tussen vliezen uitsnijden; sap opvangen in kom. Mosterd, likeur, azijn rest van olie door sinaasappelsap roeren. Dressing op smaak brengen met zout en peper.
  • In ruime kom dressing, kipblokjes, venkel- en sinaasappelpartjes door tortelloni scheppen.
  • Tuinkers en venkelgroen boven salade fijn knippen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met een schaaltje gemengde olijven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kropsla met eierdressing

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Salade
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Calorieën: 285kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Eieren in ca. 10 minuten hard koken.
  • Sla wassen en (in slacentrifuge) droogmaken.
  • Bladeren in stukjes scheuren.
  • Peterselie fijn knippen.
  • Eieren laten schrikken, pellen,
  • halveren en dooiers eruit nemen.
  • Boven slaschaal eierdooiers door zeef wrijven.
  • Al kloppend scheutje voor scheutje olie en azijn toevoegen, blijven kloppen tot mooi gebonden dressing.
  • Peterselie erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Eiwitten heel fijn hakken.
  • Sla luchtig door dressing scheppen.
  • Eiwit erover strooien.

Nutrition

Calorieën: 285kcal | koolhydraten: 10g | Eiwit: 6g | Vet: 29g

Recept afdrukken
No ratings yet

Warme zure saus

Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng het kookvocht of de bouillon aan de kook.
  • Maak het aardappelmeel aan met de azijn en voeg dit al roerend bij de kokende bouillon.
  • Laat doorkoken.
  • Breng op smaak met de kruiden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Speksaus

Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het spek in blokjes en zet die in een pan op een laag vuur, zodat het vet kan smelten.
  • Snipper de schoongemaakte ui fijn.
  • Voeg de ui bij het spek en laat fruiten.
  • Voeg nu het water en peper en zout toe.
  • Maak het aardappelmeel met de dragonazijn en 1 eetlepel water aan en voeg dit al roerend toe.
  • Laat even doorkoken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pepersaus

Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de ui schoon, was hem en snipper hem fijn.
  • Maak de wortelen schoon, was ze en snijd ze in grove stukken.
  • Giet de wijn en de azijn in een pan, voeg de wortelen en de ui toe en laat ± 10 minuten sudderen.
  • Smelt de boter en laat die bruinen.
  • Voeg al roerend de bloem toe en laat die eveneens bruinen, zo verkrijgt u een bruine roux.
  • Giet al roerend de bouillon bij de roux en laat doorkoken.
  • Voeg nu de groenten en het vocht bij de saus en voeg de kruiden toe.
  • De hoeveelheid toegevoegde peperbollen ,van 1 eetlepel tot de hele inhoud van het blik bepaalt de smaak van de saus.
  • Laat op een laag vuur nog 10 minuten sudderen.

Tips / Opmerkingen

Verwijder voor het opdienen de wortelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gentse stoverij 2

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Snijd de lever en het stoofvlees in stukken.
  • Halveer de uien en snijd de sjalotjes in smalle partjes.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees in delen bruin.
  • Voeg de uien toe en fruit ze.
  • Bestrooi met zout en versgemalen peper, leg de tijm en laurier erbij, schenk er 4 dl water op en laat het vlees afgedekt 1 uur stoven.
  • Bestrijk de sneetjes brood dik met mosterd en leg ze bij het vlees.
  • Schenk het bier erover en laat het vlees nog ½ uur stoven.
  • Snijd de rundertong in repen en voeg die op het laatst aan de stoverij toe.
  • Roer een papje van 2 eetlepels aardappelmeel en 3 eetlepels dragonazijn en bind het stoofvocht hiermee, door het roeren worden ook meteen de sneetjes brood in de saus opgenomen.

Tips / Opmerkingen

Serveer met gekookte aardappelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Belgisch slaatje met mosterdvinaigrette

Recept categorieën: Fruit, Salade, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor het slaatje:

Voor de saus:

Bereidingswijze

  • Breng het water met de honing en de griessuiker aan de kook.
  • Was de citroenen zorgvuldig met lauw water, schil 1 citroen en pers ze allebei uit.
  • Voeg ¾ van het sap en de citroenschil bij het siroopwater en gebruik ¼ straks voor de appelbolletjes.
  • Maak met een meloen- of parisiennelepeltje mooie bolletjes van 1-1½ cm diameter uit de appelen en dompel ze onmiddellijk in de rest van het citroensap (om verkleuring te vermijden).
  • Dompel de bolletjes vervolgens in het kokende siroopwater.
  • Laat ze maximaal 2 minuten in kokend water opborrelen, haal ze uit het water en laat ze afkoelen.
  • Reinig intussen de krulsla.
  • Schil de aardappel, snijd hem in kleine blokjes of brunoise en kook die in een weinig gezouten water beetgaar.
  • Verfris en laat uitlekken.
  • Reinig de boontjes en kook ze ook beetgaar.
  • Versnijd de radijzen in fijne schijfjes.
  • Meng de sla met de boontjes, de aardappelblokjes en de schijfjes radijs.
  • Snijd de plakjes Gandaham in een driehoek en maak er horentjes van.
  • Vul ze op met de appelparels en schik 2 horentjes per bord.
  • Meng de notenolie onder de gemengde sla en breng op smaak met peper en zout. Meng de mayonaise met het water, de mosterd en de azijnen en klop goed los.
  • Giet deze vinaigrette rond het slaatje en werk af met versnipperde peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Azijnsaus 2

Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de olie, de azijn, het water en de mosterd en kruid met peper en zout.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Maak de peterselie en de sjalot schoon en was ze.
  • Snipper de sjalot zeer fijn en hak de