Recept afdrukken
No ratings yet

Lierse wafels

Recept categorieën: Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng het gezeefde bakmeel, de droge gist, het zout en de suiker goed door elkaar.
  • Smelt de boter laat hem afkoelen, maar niet stollen.
  • Voeg de nog vloeibare boter bij het bakmeel en kneed het door elkaar.
  • Klop de eieren los, voeg ze bij het bakmeel en kneed alles tot een glad deeg.
  • Maak er, als het deeg niet meer kleeft, kleine bolletjes van.
  • Rol die uit en snijd ze op de grootte van het wafelijzer.
  • Warm het wafelijzer op.
  • Vet het eenmaal in en bak het deeg.

Recept afdrukken
No ratings yet

Speltbrood

Recept categorieën: Brood
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vet een broodblik in met olie.
  • Meng het meel met gist en zout door elkaar in een kom.
  • Voeg olie en water toe en kneed het geheel tot een deeg.
  • Kneed 5-10 minuten goed door, zodat een soepel deeg ontstaat.
  • Leg het deeg in het bakblik en dek het af met een vochtige doek.
  • Laat het op een warme, tochtvrije plek 45 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Zet de vorm zo in de oven, dat het midden van de vorm in het midden van de oven staat.
  • Bak het brood in 45-55 minuten gaar.
  • Smeer voor een mooie korst de bovenkant van het afgebakken brood met een kwast met wat water in.

Aziatische Tonijn en Gehaktballetjes in bouillon met Spinazie Lees meer: https://www.mijnzuskooktvandaag.nl/products/aziatische-tonijn-en-gehaktballetjes-in-bouillon-met-spinazie/
Recept afdrukken
No ratings yet

Aziatische Tonijn en Gehaktballetjes in bouillon met Spinazie

De inspiratie voor dit gerecht komt van Gordon Ramsey. Maar ik heb het wel enigszins aangepast naar mijn eigen voorkeur. Gordon gebruikt bijvoorbeeld garnalen in plaats van tonijn. En hij maakt er geen naans bij. Ik vind dit juist heerlijk om lekker in die soep te dippen. Zalig gewoon!
Heerlijk comfort food wat in een handomdraai klaar is. Je hoeft de naans niet zelf te maken natuurlijk, die uit de supermarkt kunnen prima.
Afgezien van de naans is dit gerecht 100% glutenvrij.
Recept categorieën: Bouillon, Vis, Vlees
Land van herkomst: Azië
Dieët: Glutenvrij
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de naans:

VARIATIE op de balletjes:

Bereidingswijze

Balletjes maken:

  • Vlees en vis door elkaar mengen met de gember, bieslook en peper en zout.
  • Balletjes van pingpongbal formaat draaien.
  • Bouillon in een ruime pan opzetten en de oestersaus, soyasaus en gember toevoegen.
  • Evt. nog een keer op smaak maken met soya- en/of oestersaus.
  • Balletjes bruin braden in een wok of koekenpan, de gebakken balletjes toevoegen aan de bouillon. In dezelfde pan/wok waar je de balletjes in hebt gebakken de spinazie zacht bakken en ook toevoegen aan de bouillon.

DE NAANS:

  • Meng de bloem in een kom met het zout en de gist.
  • Los de suiker op in het warme water.
  • Maak een kuiltje in de bloem doe hier de melk en de olie in, meng dit vanuit het binnen naar buiten, voeg langzaam het water met suiker toe tot je een kleverig deeg hebt.
  • Kneed het deeg tot een zacht en nog licht kleverig zacht deeg.
  • Zet afgedekt weg op een warme plaats, minstens een half uur tot het flink gerezen is.
  • Wanneer het deeg gerezen is pluk er ballen van formaat citroen af en rol deze met wat bloem en een deegroller uit tot een platte pannenkoek.
  • In een hete pan een heel klein beetje olie en bak daar de naan aan beide kanten bruin in.

Tips / Opmerkingen

Afgezien van de naans is dit gerecht 100% glutenvrij.

Pizza met zeevruchten
Recept afdrukken
No ratings yet

Pizza met zeevruchten

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd15 min
Rijstijd2 u
Recept categorieën: Pizza, Vis, Zeevruchten
porties: 1 personen

ingrediënten

Pizzadeeg

Pizzakruiden zelf mengen.

Bereidingswijze

Pizzakruiden

  • Meng alle kruiden voor de pizzakruiden.

Pizzadeeg

  • Meng de bloem met het gist in een kom.
  • Voeg een snuf zout toe.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe.
  • Kneed met een mixer of met de hand tot een soepel deeg.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en laat rijzen.
  • Verdeel het gerezen deeg in tweeën en vries 1 stuk in.

Pizza

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Verwarm de oven voor op 250°.
  • Indien je zeevruchten uit diepvries hebt dan deze al eerder uit de vriezer halen en laten ontdooien.
  • Bestuif een snijplank met wat bloem.
  • Rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 30.
  • Meng de crème fraîche met de tomatensaus en besmeer hiermee de pizzabodem.
  • Strooi hier de helft van de pizzakruiden.
  • Strooi hier ruim de geraspte kaas over.
  • Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel deze over de pizza.
  • Strooi de rest van de kruiden over de pizza.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Schuif de pizza van de snijplank op het bakblik en schuif in de oven.
  • Bak de pizza gedurende 15 minuten.
  • Afhankelijk van je oven kan dat iets korter of langer zijn.

Waldkorn brood
Recept afdrukken
No ratings yet

Waldkorn brood

Recept categorieën: Brood

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot een mooi elastisch deeg.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het rijzen tot het verdubbeld.
  • Sla het deeg kort door en vorm er een bol van of rol het uit tot een rechte lap, sla de zijkanten naar binnen en rol het deeg mooi strak op.
  • Plaats het in de vorm en laat het nogmaals rijzen totdat het deeg zich heeft verdubbelt.
  • Bak het brood in ca 35 minuten af in een voorverwarmde oven van 215°C (onder- en bovenwarmte)

Pudding Kruimelvlaai
Recept afdrukken
No ratings yet

Pudding Kruimelvlaai

Recept categorieën: Gebak

ingrediënten

Deeg:

Banketbakkersroom:

Kruimeltjes:

Bereidingswijze

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten onder elkaar, behalve het zout.
  • Laat de machine een 5 tal minuutjes kneden en voeg dan het zout toe.
  • Laat de machine nog een 10 minuutjes kneden en leg dan het deeg in een andere kom en laat het een 3 kwartier rijzen.
  • Rol het de deeg uit tot een ronde lap die je bakblik volledig bekleed.
  • Druk de randen aan en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Bak de bodem blind in een voorverwarmde oven op 200 * ongeveer 15 minuutjes.
  • Haal na het bakken de vlaai niet uit de vorm !
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom door 750 ml melk met de suiker in een pan aan de kook te brengen.
  • De resterende 250 ml melk meng je met het puddingpoeder en de 2 eidooiers.
  • Roer goed door tot je een glad sausje hebt zonder klontjes.
  • Wanneer de melk kookt doe je eerst een beetje kokende melk bij je mengsel en roer je dit goed door.
  • Schenk dan alles over naar de pan en laat het onder voortdurend roeren verder binden tot je een dikke pudding hebt.
  • Schenk de pudding in de vlaaibodem en maak nu je kruimels.
  • Meng de bloem, de suiker en de boter in een kom.
  • Dit doe je door met je handen de boter zeer fijn te knijpen en ten mengen met de bloem en de suiker.
  • Dit doe je net zolang tot je echte dikke klontjes krijgt en je ziet en voelt dat de boter goed opgenomen is.
  • Neem nu de kruimels en verdeel ze over de vlaai.
  • Zet terug in de oven onder de gril of gebruik alleen de bovenwarmte indien dit mogelijk is en houd de kruimels in de gaten.
  • Ze mogen niet verbranden maar moeten goudgeel van kleur zijn.
  • Haal nu de vlaai uit de vorm en laat de vlaai afkoelen.

moppentaart
Recept afdrukken
No ratings yet

Moppentaart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België

ingrediënten

Benodigheden voor het deeg:

Voor de banketbakkersroom:

Bereidingswijze

  • Maak als eerste de banketbakkersroom.
  • Deze moet namelijk volledig afgekoeld zijn om de vlaai te vullen.
  • Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de suiker aan de kook te brengen.
  • Het andere restje melk meng je met de eidooiers en het puddingpoeder tot een papje.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook.
  • Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie.
  • Laat hem zo in de koelkast afkoelen.
  • Nu ga je het deeg maken voor de bodem.
  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Doe alle ingrediënten behalve de melk in de kom van de Kitchenaid en laat de machine al eens kneden.
  • Voeg de melk beetje bij beetje toe en laat kneden.
  • Het deeg is goed wanneer het los komt van de kom.
  • Het deeg mag niet te droog zijn maar ook niet te nat.
  • Voel dus regelmatig aan het deeg.
  • Bebloem je werkblad en kneed het deeg nog eens handmatig door.
  • Maak een bal van het deeg en leg het in een kom, dek af met plastic folie en laat het rijzen totdat het deeg in volume verdubbeld is.
  • Kneed na rijzing het deeg nog eens door en rol het dan uit tot een mooie lap die iets groter is dan je bakvorm.
  • Leg het deeg in de bakvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Rol met je deegroller over de randen van de bakvorm zodat je de randen mooi afsnijd.
  • Leg nu een vel bakpapier op de bodem en beleg met bakparels.
  • Bak de bodem nu blind gaar in ca 20 à 25 minuutjes.
  • Verwijder de bakparels na het bakken en laat de vlaai volledig afkoelen.
  • Terwijl de bodem en de pudding afkoelen kun je de kom waarin je de Chantilly room gaat maken koud zetten in de koelkast.
  • Deze moet echt ijskoud zijn wanneer je hem gaat gebruiken.
  • Afwerking vlaai:
  • Neem de pudding erbij en klop deze even door tot je een mooie créme krijgt.
  • Klop er nu de 2 à 3 el slagroom onder en leg de pudding op de vlaai.
  • Strijk met een paletmes de pudding mooi egaal uit.
  • Neem de ijskoude kom en doe hierin de slagroom.
  • Voeg de zaadjes van het vanillestokje toe en begin met het kloppen van de slagroom.
  • Wanneer de slagroom lobbig wordt ( yoghurtdikte ) doe je er de poedersuiker en de vanillesuiker bij.
  • Klop nu de slagroom verder stijf. K
  • ijk uit dat je niet te ver klopt !
  • De slagroom heeft maar enkele seconde nodig om om te slaan naar boter.
  • Doe de slagroom in een spuitzak met een rond spuitmondje.
  • Spuit nu de moppen op de taart.
  • Werk af met poedersuiker langs de randen.

Kompelbrood
Recept afdrukken
No ratings yet

Kompelbrood

Recept categorieën: Brood

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe alle droge ingrediënten behalve het zout in de kitchenaid en laat de machine al eens mengen.
  • Schenk het kompelbier en het water erbij en laat de machine een vijftal minuten kneden.
  • Doe er nu het zout bij en laat de machine nog eens een 10 à 15 minuten verder kneden.
  • Haal het deeg nu uit de kom en laat het afgedekt op een warme plaats een uurtje rijzen.
  • Ik doe dit in de oven op 35°, zo ben ik er zeker van dat er geen tocht bij kan komen.
  • Na het uurtje rijzen kneed je het deeg nog eens door en vorm je het deeg tot een bal.
  • Beboter je bakblik en leg het deeg erin.
  • Laat nogmaals rijzen tot het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Verwarm je oven voor op 210° en bak dan het brood af in ca 35 minuten.
  • Nadat je het brood uit de oven hebt gehaald neem je een kwast en wat water en wrijf je de bovenkant in met het water.
  • Dit zorgt voor een mooie glans. Je kunt het ook insmeren met echte boter, ook zeer lekker.

Tips / Opmerkingen

Het brood is heerlijk, lekker mals en vol van smaak. Geniet van het brood, zeer lekker bij stoofvlees of andere gerechten waar bier in verwerkt is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Naan 2

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: India
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vermeng de bloem, bakpoeder, zout en gist.
  • Meng hier de yoghurt, het ei, de gesmolten boter en de lauwe melk door.
  • Kneed dit tot een stevig deeg.
  • Laat het deeg afgedekt ongeveer 1 uur rijzen en verdeel het daarna in 10 stukken.
  • Rol die heel dun uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk het deeg dun met melk en bestrooi het met chilipoeder en fijngesneden koriander.
  • Bak het in het midden van een op 220 °C voorverwarmde oven ± 10 minuten.

blini
Recept afdrukken
No ratings yet

Blini's 3

Russische Pannekoekjes
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Rusland
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Los de gist op in de lauwe melk.
  • Doe de helft van het meel in een kom met de suiker, maak in het midden een kuiltje, giet daarin de melk met de gist en roer dit tot een beslag.
  • Laat het beslag onder een vochtige doek ongeveer 1 uur rijzen.
  • Voeg er wat zout bij, de rest van de bloem, de eierdooier en de gesmolten boter.
  • Roer dit nog eens tot een glad beslag en laat onder een vochtige doek nog een uur rijzen.
  • Roer er het geklopte eiwit onder en laat nog 15 minuutjes narijzen.
  • Bak van dit beslag in wat boter kleine, dikke sponzige pannekoekjes.
  • Beleg de blinis met Russische kaviaar of gerookte zalmplakjes.
  • Serveer er wat zure room bij die vermengd is met een fijngesneden ajuin.

Tips / Opmerkingen

Over Blinis
Blinis vormen het traditionele Russische hapje om een glas wodka te begeleiden. In het oude Rusland werden blinis in onvoorstelbare hoeveelheden gegeten tijdens de laatste dagen voor de grote Vasten begon.
In plaats van de zeer kostbare Russische kaviaar, die uit de kuit van steuren uit de Kaspische en de Zwarte Zee bestaat, kan men ook de wat minder dure rode kaviaar nemen, zalmkuit afkomstig uit Canada of Zweden.
Blinis kan men ook eten met gerookte sprot of paling. De zure room hoort er steeds bij.