Druiven-notentaart

Porties: 6 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 gram bladerdeeg diepvries
  • abrikozenmarmelade of -moes
  • 125 gram rijst gekookte
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ dl rode wijn
  • 1 sinaasappel de schil en het sap er van
  • 250 gram zoete druiven ontpitte
  • 75 gram hazelnoten
  • 75 gram paranoten zonder vlies
  • poedersuiker
  • grand marnier

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 60 gram suiker
  • 200 gram boter
  • 2 eidooiers

Voor de vulling:

  • 90 gram amandelen gemalen
  • 90 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 400 gram witte druiven
  • 300 gram blauwe druiven
  • 40 gram kristalsuiker

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien en rol het dun uit.
  • Bedek hiermee de bodem en zijkant van een ingevette springvorm en bestrijkhet met abrikozenmoes.
  • Halveer de gepelde druiven en ontpit ze.
  • Maal de gepelde hazelnoten en paranoten fijn.
  • Klop het eiwit met een beetje suiker tot stijve pieken.
  • Vermeng de met vanillesuiker gekookte rijst met de rode wijn, de overige suiker, het losgeklopte eigeel, het sinaasappelsap, de geraspte sinaasappelschil, de hazelnoten en de paranoten en schep hier het stijfgeklopte eiwit luchtig door.
  • Vul de deegvorm met deze rijstmassa en bak de taart 1 1/4 uur bij een temperatuur van 180°C.
  • Dek eventueel af met aluminiumfolie.
  • Bedruppel de taart met wat grand marnier en bestrooi hem daarna met poedersuiker.

Deeg:

  • Meng de bloem, de suiker en de boter tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de eidooiers en 1-2 eetlepels water toe, kneed het snel tot een samenhangend deeg en leg het 10 minuten in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 210 °C.
  • Rol 2/3 deel van het deeg uit tot een ronde lap van 28 cm doorsnee.
  • Bekleed de vorm met het deeg en prik de bodem met een vork in.
  • Rol uit de rest van het deeg 3 dunne strengen, vlecht deze en plak de vlecht met water op de deegrand.
  • Vorm wijnranken en bladeren uit de deegafsnijdsels.
  • Vul de deegbodem met bakpapier en een steunvulling en bak de bodem 10 minuten in het midden van de oven.
  • Verwijder het bakpapier en de steunvulling, zet de bodem nog 10 minuten in de oven terug en bak de deegversieringen 10 minuten mee.

Vulling:

  • Vermeng de amandelen, de poedersuiker, het ei en de crème fraîche.
  • Ontpit de druiven.
  • Bestrijd de voorgebakken deegbodem met de amandelcrème, verdeel de witte druiven erover en bak de taart 20 minuten in het midden van de oven.
  • Schakel de oven terug naar 180°C.
  • Leg de blauwe druiven als een druiventros op de taart, strooi de suiker erover en bak de taart nog 25 minuten verder.
  • Garneer de taart met de wijnranken en de bladeren en serveer hem lauwwarm.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart