Recept afdrukken
No ratings yet

Turkse rozijnentaart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Turkije
porties: 6

Bereidingswijze

  • Vermeng de bloem met het bakpoeder en het zout en zeef het op een werkblad.
  • Strooi er de geraspte citroenschil, de vanillesuiker en de suiker over, maak er een kuiltje in en giet daar het ei en de yoghurt in.
  • Verdeel de boter in vlokjes over de bloem en kneed de ingrediënten met bloem bestoven handen van buiten naar binnen tot een glad en soepel deeg.
  • Wikkel het deeg in een vochtige doek en laat het in de koelkast minstens 1 uur rusten.
  • Rol het deeg vervolgens op een met bloem bestrooid werkblad tot het formaat van de bakvorm die u wilt gaan gebruiken uit.
  • Vet de bakvorm in en strooi er paneermeel in.
  • Leg het deeg in de vorm, prik er herhaaldelijk met een vork in en bak het 20-25 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Neem het deeg uit de oven en zet het weg.
  • Verhit de melk in een pan en maak de vanillepudding volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Roer de amandelsnippers door de pudding en breng op smaak met cognac.
  • Neem de pudding van het vuur, laat haar afkoelen en verdeel de pudding gelijkmatig over het deeg.
  • Spoel de rozijnen onder koud stromend water af, laat ze goed uitlekken en verdeel ze over de taart.
  • Bereid de witte gelatine volgens de aanwijzingen op de verpakking, verdeel die over de rozijnen en laat het geheel daarna goed afkoelen.
  • Leg de rozijnentaart op een schaal, garneer met geklopte slagroom en serveer de taart direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tarte tatin 3

Recept categorieën: Fruit, Taart
porties: 10

ingrediënten

Voor de taartbodem:

Voor de karamel:

Voor de sabayon:

Bereidingswijze

  • Doe de bloem, het ei, de koude klontjes boter, het zout en de suiker in de kom van de keukenmachine en draai een soepel deeg.
  • Wikkel dit in aluminiumfolie en laat het in de koelkast een half uur rusten.
  • Schil intussen de appels, snijd ze in vieren en smeer die tegen het verkleuren in met citroensap.

Karamel:

  • Leg de boter in een steelpan met dikke bodem, strooi er de suiker over en zet de pan op zacht vuur, zodat de boter smelt en zich met de suiker vermengt.
  • Roer niet, maar schud even zachtjes met de pan, opdat de suiker de boter opneemt.
  • Zet het vuur dan 3/4 hoog en wacht tot de karamel bruin is.
  • Roer nog steeds niet.
  • Giet de karamel in een dichte bakvorm (dus geen springvorm) en leg de appelparten er dakpansgewijs op met de bolle kant schuin naar beneden. Vul de vorm goed op.
  • Rol het deeg iets groter uit dan de taartvorm, leg de lap over de appels en druk de randen naar beneden tussen de appels en de wand.
  • Bak de taart in 45 minuten in een op 200°C verwarmde oven bruin en gaar.
  • Keer hem, zodra hij uit de oven komt om en laat afkoelen.
  • Warm hem voor het serveren nog 2 minuten op in de magnetron.
  • Sabayon:
  • Zet een pan klaar die dient als bain-marie voor de koperen bol.
  • Doe alle ingrediënten in de bol.
  • Laat het water van de bain-marie niet te hard koken, zet de bol erop en klop met een elektrische handmixer tot een mooie stevige sabayon is verkregen.
  • Snijd de taart in punten en giet de sabayon erover en ernaast.
  • Zorg voor een goede mise en place voor de sabayon!

Recept afdrukken
No ratings yet

Fondue Chinees

Recept categorieën: Fondue, Vis, Vlees
Land van herkomst: China
Auteur: Frans Huits

ingrediënten

Voor de vis:

Bereidingswijze

  • Breng het water met het zout aan de kook en voeg er de selderijblaadjes, de selderijtakjes, de wortel en de in stukken gesneden ui aan toe.
  • Vul aan met het vis of kippenbouillontablet en de peperbolletjes en laat alles 20 minuten sudderen.
  • Haal de bouillon dan door een fijne zeef.
  • Snijd intussen de zalm en lottefilet in dunne sneetjes en de inktvis in ringetjes en pel de scampi zorg­vuldig.
  • Maak verse inktvis eerst grondig schoon en leg ook de tentakeltjes bij de fonduevis.
  • Zet alles afgedekt in de koelkast.
  • Verwijder de nerven en was de spinazie.
  • Verwijder de draden van de selderij met een dunschiller en snijd ze in blokjes van 4 cm lengte.
  • Snijd de prei in fijne reepjes of julienne van 4 cm op 1 mm.
  • Schik de vis, de scampi, de groenten en de rijstvermicelli op een mooie schotel.
  • Giet de basisbouillon in een speciaal Chinees fonduestel en breng tot tegen het kookpunt. Laat zachtjes koken.
  • Zet de groenten en de visschotels eromheen en zorg voor een stukje brood.
  • Gebruik een speciaal netje om de groenten en de vis uit de soep te scheppen.
  • Serveer hierbij een kant en klaar sojasausje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Turkse rozijnentaart

Recept categorieën: Taart
porties: 6

Bereidingswijze

  • Vermeng de bloem met het bakpoeder en het zout en zeef het op een werkblad.
  • Strooi er de geraspte citroenschil, de vanillesuiker en de suiker over, maak er een kuiltje in en giet daar het ei en de yoghurt in.
  • Verdeel de boter in vlokjes over de bloem en kneed de ingrediënten met bloem bestoven handen van buiten naar binnen tot een glad en soepel deeg.
  • Wikkel het deeg in een vochtige doek en laat het in de koelkast minstens 1 uur rusten.
  • Rol het deeg vervolgens op een met bloem bestrooid werkblad tot het formaat van de bakvorm die u wilt gaan gebruiken uit.
  • Vet de bakvorm in en strooi er paneermeel in.
  • Leg het deeg in de vorm, prik er herhaaldelijk met een vork in en bak het 20-25
  • minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Neem het deeg uit de oven en zet het weg.
  • Verhit de melk in een pan en maak de vanillepudding volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Roer de amandelsnippers door de pudding en breng op smaak met cognac.
  • Neem de pudding van het vuur, laat haar afkoelen en verdeel de pudding gelijkmatig over het deeg.
  • Spoel de rozijnen onder koud stromend water af, laat ze goed uitlekken en verdeel ze over de taart.
  • Bereid de witte gelatine volgens de aanwijzingen op de verpakking, verdeel die over de rozijnen en laat het geheel daarna goed afkoelen.
  • Leg de rozijnentaart op een schaal, garneer met geklopte slagroom en serveer de taart direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sour cream-applepie

Recept categorieën: Fruit, Hartige taart

Bereidingswijze

  • Kneed een soepel deeg van de bloem, de basterdsuiker, het zout, de boter en het appelsap.
  • Leg het deeg in folie verpakt 30 minuten koel weg, deel het dan in 2 stukken en rol elk stuk (tussen bakpapier) uit: de ene tot een ronde lap van ± 28 cm,
  • de ander van 24 cm.
  • Bekleed een met bakpapier beklede taart- of quichevorm van 24 cm met de grootste deeglap en snijd de rand bij.
  • Schil voor de vulling de appels, boor de klokhuizen uit en snijd ze in heel dunne partjes.
  • Klop een glad mengsel van de zure room, de bloem, de vanillesuiker en de suiker.
  • Vermeng dit in een kom met de appelpartjes, schik de partjes in de deegvorm en verdeel er de room over.
  • Bestrooi de roomvulling met een mengsel van de 2 soorten suiker, de koekkruiden en de gehakte noten.
  • Snijd de tweede deeglap bovenop gelijkmatig naast elkaar in, maar niet in repen en leg hem over de vulling.
  • Bak de pie 50 minuten bij 180°C, dek eventueel met aluminiumfolie af.
  • Serveer de pie warm, met Amerikaans (pecan)noten-roomijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Scones 3

Recept categorieën: Broodjes
Land van herkomst: Schotland
porties: 12

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng het bakmeel en het zout in een grote kom en wrijf er met uw vingers de boter door tot een kruimelig deeg.
  • Meng er de melk door en vorm een deeg met een paletmes.
  • Kneed het deeg licht op een met bloem bestoven oppervlak en druk het uit tot een lap van 2 cm dik.
  • Steek er met een vormpje of kopje rondjes van 5 cm uit.
  • Leg de rondjes op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat en bestrijk ze met melk.
  • Bak ze 10 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven tot ze goed gerezen en bruin zijn.
  • Laat ze op een rooster afkoelen, maar eet de scones terwijl ze nog warm zijn,
  • met veel boter, dikke Engelse room en jam.

Tips / Opmerkingen

Variaties
Zoete scones: voeg aan de droge ingrediënten 55 gr fijne suiker toe.
Vruchtenscones: voeg 55 gr gedroogde vruchten en 25 gr fijne suiker toe.
Hartige scones: voeg 85 gr fijngeraspte harde kaas en 1 flinke theelepel droge
Engelse mosterd, of 55 gr gehakte olijven of ansjovis toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Room-plaatkoek met rozijnen

Recept categorieën: Koek

Bereidingswijze

  • Mix alle ingrediënten voor het, laat het rijzen en leg het deeg op een bakplaat.
  • Maak de pudding met de melk en 80 gr suiker, roer de boter erdoor en laat het geheel afkoelen.
  • Verdeel de crème over de deegbodem en verdeel de rozijnen daarop.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten stijf.
  • Roer de umer, de zure room en de eidooiers met de rest van de suiker los,
  • spatel het eiwit erdoor en strijk dit glad over de vanillecrème uit.
  • Bak de koek in ± 45 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven.
  • Snijd de koek warm in stukken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Room-plaatkoek met rozijnen

Recept categorieën: Koek

ingrediënten

Voor het deeg:

Voor de vulling:

Bereidingswijze

  • Mix alle ingrediënten voor het, laat het rijzen en leg het deeg op een bakplaat.
  • Maak de pudding met de melk en 80 gr suiker, roer de boter erdoor en laat het geheel afkoelen.
  • Verdeel de crème over de deegbodem en verdeel de rozijnen daarop.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten stijf.
  • Roer de umer, de zure room en de eidooiers met de rest van de suiker los,
  • spatel het eiwit erdoor en strijk dit glad over de vanillecrème uit.
  • Bak de koek in ± 45 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven.
  • Snijd de koek warm in stukken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rode bessentaart

Recept categorieën: Taart
porties: 12

Bereidingswijze

  • Was de bessen, ris ze met een vork en laat ze in een zeef uitlekken.
  • Sla de eiwitten met het zout stijf en schep er voorzichtig de suiker door.
  • Schep de goed uitgelekte rode bessen door 2/3 van het eiwit en strijk dit over de taartbodem uit.
  • Doe de rest van het eiwit over in een spuitzak en spuit hiermee rozetten langs de taartrand.
  • Laat de taart in de op 200°C voorverwarmde oven in 5-10 minuten mooi bruin worden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pie van walnoten

Recept categorieën: Taart

ingrediënten

voor de vulling:

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem boven een kom, verdeel de boter in kleine stukjes en doe die bij de bloem.
  • Voeg 5 eetlepels koud water en het zout toe, kneed het geheel tot eensamenhangend deeg en laat dit 30 minuten rusten.
  • Rol het deeg dan uit en bekleed er de ingevette bakvorm mee (houd wat deeg over voor een deksel).
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Klop de eieren los en roer er de suiker, de vanillesuiker, de stroop, de boter en de walnoten door.
  • Leg de vulling op de piebodem en bedek de taart met de rest van het deeg.
  • Prik deze 'deksel' met een vork op verschillende plaatsen in en bestrijk hem met de losgeklopte eidooier.
  • Zet de oven nu op 180°C en bak de taart 40 minuten.

Tips / Opmerkingen

Tip: Walnoten kunt u snel pellen door ze even in heet water te dompelen.