Eendenborsten in Sinaasappelsaus

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 eendenborsten
  • 1 Klontje roomboter
  • Vers sinaasappelsap
  • Marmelade
  • Citroensap
  • Grand Marnier of Triple Sec likeur
  • Vers gemalen peper
  • Zout

Instructies

  • Zorg ervoor dat je mooie eendenborsten hebt met het vel er compleet aan.
  • Dep de eendenborsten goed droog en snijd ze aan de velkant ondiep kruislings in op ongeveer 1½ centimeter afstand van elkaar.
  • Wrijf de eendenborsten in met versgemalen peper en een klein beetje zout, vergeet de insneden niet.
  • Bak de eendenborsten in een droge pan op matig hoog vuur aan de velkant.
  • Draai ze om en bak de andere zijde in het gesmolten eendenvet op matig vuur bruin.
  • De bedoeling is om het vet uit de eend goed te laten smelten en de huid krokant te bakken.
  • Haal de eendenborsten uit de pan wanneer ze een mooie kleur hebben.
  • Pak ze in aluminiumfolie en laat ze tien minuten rusten.
  • Het is belangrijk om ze niet te lang te bakken, want eendenborsten moeten binnenin roze en mals zijn.
  • Giet het overtollige braadvet af, maar laat wat achter in de pan.
  • Voeg een klontje boter toe om de saus te maken.
  • Laat de boter lichtbruin worden en blus deze af met vers sinaasappelsap.
  • Voeg sinaasappelmarmelade, versgemalen peper en wat zout (tenzij je gezouten boter hebt gebruikt, in welk geval je het zout moet aanpassen) toe.
  • Laat het geheel kort inkoken.
  • Proef de saus en voeg een druppel citroensap toe als deze te zoet is.
  • Je kunt ook een scheutje Grand Marnier of Triple Sec likeur toevoegen voor extra smaak.
  • Snijd de eendenborsten schuin in plakken.
  • Giet het vrijgekomen sap bij de saus en zorg ervoor dat de saus niet te dun wordt.
  • De dikte van de plakken zal je vertellen hoe gaar ze zijn.
  • Als de plakken nog roze van
  • binnen zijn, laat ze dan drie tot vier minuten opwarmen in de saus om ze precies goed te krijgen.
  • Warm de schaal en de saus goed op en leg de plakken eendenborst dakpansgewijs in de saus.
  • Serveer en geniet van je heerlijke eendenborsten in sinaasappelsaus.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Eend / Hoofdgerechten