Recept afdrukken
No ratings yet

Schuimtaartjes met citroenroom

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Oven voorverwarmen op 125 °C of gasovenstand 1.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Op bakpapier 8 cirkels van ca. 8 cm doorsnede tekenen.
  • In vetvrije kom eiwitten stijfkloppen.
  • Van suiker 1 eetlepel bewaren, rest van suiker lepel voor lepel door eiwit kloppen. Azijn erover sprenkelen en erdoor spatelen.
  • Maïzena boven eiwitschuim zeven en erdoor spatelen.
  • Eiwitschuim binnen rondjes op bakpapier scheppen en gladstrijken.
  • Eiwitschuim in midden van oven ca. 1 uur bakken.
  • In uitgeschakelde oven laten afkoelen.
  • Bakpapier voorzichtig van schuimpjes aftrekken.
  • Schuimpjes in plastic zak in trommel tot gebruik bewaren.

Bereiden:

  • Citroen goed schoonboenen.
  • Van citroen (met citroentrekker) reepjes van schil raspen.
  • Citroen uitpersen.
  • In pannetje wijn, citroensap en - rasp met rest van suiker aan de kook brengen en op hoog vuur in ca. 3 minuten laten inkoken.
  • Pan van vuur nemen en tot gebruik laten afkoelen.
  • In kom slagroom stijfkloppen.
  • 2 Eetlepels wijn-citroensaus erdoor scheppen.
  • Slagroommengsel tot gebruik in koelkast bewaren.
  • Op vier borden elk 1 schuimrondje leggen.
  • Slagroommengsel erover verdelen, afdekken met andere schuimpjes.
  • Wijn-citroensaus erover en omheen sprenkelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Fruitbeignets

Recept categorieën: Gebak, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Auteur: Sofie Dumont

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem in een ruime kom en voeg er een snuifje zout aan toe.
  • Voeg er de eidooier, bier, en olie bij en roer tot een glad beslag zonder klonters.
  • Laat het beslag een halfuurtje afgedekt rusten.
  • Snij intussen het fruit in stukken.
  • Klop net voor het bakken de eiwitten en suiker in pieken.
  • Spatel dit voorzichtig onder het beslag.
  • Verwarm de frituurpan (met plantaardige olie) op 180°C, haal het fruit door het beslag en bak in 3 minuten goudgeel.
  • Laat even uitlekken op keukenpapier, bestrooi met poedersuiker en serveer meteen.

Tips / Opmerkingen

Het bier kan vervangen worden door 250 ml melk en 20 g gist.
Met gist, bier of mineraalwater wordt het beslag luchtig. Met wijn worden de beignets knapperiger door het aanwezige wijnsteenzuur.
Een beslag met bier is sneller klaar maar blijft na het bakken niet zo lang krokant. Een gistbeslag daarentegen blijft langer krokant maar moet van tevoren kunnen rijzen.
Voor de bananenbeignets, eerst de gesneden banaan(stukjes) marineren in wat griessuiker, citroensap en rum. Extra lekker!

Recept afdrukken
No ratings yet

Cigarettes russes

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

Bereidingswijze

  • Meng de eiwitten met de poedersuiker (niet opkloppen).
  • Meng er de bloem en zout bij en roer dit door het eiwit-suikermengsel.
  • Smelt de boter en doe bij het beslag.
  • Laat dit dunne beslag een nacht rusten uit de koelkast.
  • Verwarm de oven tot 180-190 °C.
  • Beboter een (zwarte) bakplaat of gebruik een bakplaat met antikleeflaag.
  • Neem een eetlepel beslag en maak hier met de bolle achterkant van een lepel dunne ronde cirkels (8 à 10 cm mee.
  • Laat genoeg ruimte en maak er 2 of 3 tegelijk.
  • Schuif de bakplaat in de oven.
  • Wacht 5 à 7 minuten.
  • Haal de koekjes één voor één uit de oven als de randjes bruin beginnen te kleuren.
  • Gebruik hiervoor een paletmesje
  • Rol de koekjes terwijl ze nog heet zijn onmiddellijk om iets ronds (een inox buisje of een potlood) en duw de naad goed vast op tafel.
  • De koekjes worden meteen hard.
  • Snel zijn is dus de boodschap.
  • Tijd om het volgende koekje uit de oven te pakken en op te rollen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Cranberrycompote en bluf

Recept categorieën: Dessert, Fruit
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de compote

eventueel

voor de bluf

Bereidingswijze

  • Was de cranberry's en zet ze op met kokend water (of wijn).
  • Laat ze, afgedekt, 10 minuten koken.
  • Voeg de suiker toe.
  • Snijd de appel in blokjes en meng de blokjes appel en de geraspte sinaasappelschil door de compote.
  • Sla de eiwitten in een kom stijf.
  • Voeg al kloppend, langzaam de suiker toe.
  • Meng de cranberrycompote en de rode wijn of port erdoor.
  • Verdeel de bluf over 4 schaaltjes en serveer ze direct met lange vingers of kaneelbeschuitjes.

Tips / Opmerkingen

De cranberry komt oorspronkelijk uit Noordoost-Amerika waar de indianen de bes al eeuwenlang gebruikten. Rond 1620 arriveerden de Pilgrim Fathers in Plymouth (vlakbij Boston). Zij ontdekten dat cranberry's rijk zijn aan vitamine C en bovendien lang houdbaar. Zij namen de bessen dan ook mee op hun verre zeereizen om scheurbeuk te voorkomen.
Omstreeks 1840 vonden 2 strandjutters op het strand van Terschelling een aangespoeld vat dat was gevuld met cranberry's. Zij waren teleurgesteld in hun vondst en gooiden het vat leeg in de duinen. De bessen gingen kiemen en al snel had Terschelling haar eigen heideachtige struikjes met lepeltjesheide oftewel cranberry's.
De naam komt van craneberry (kraanvogelbes). Het steeltje van de bloem is gebogen en hierdoor lijkt het op de nek van een kraanvogel. U kunt een cranberry of lepeltjesheide herkennen aan de ovale vorm en dieprode kleur met witachtige onderkant. De bes hoort een stevige, glanzende schil te hebben.
Van oktober tot april wordt de bes geïmporteerd uit Amerika. Van september tot april zijn er Nederlandse veenbessen te koop. Hoewel de bes op een kleine cranberry lijkt, is zij dit niet.

Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise curryballetjes met pindasaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Varkensvlees
Land van herkomst: Thailand
porties: 4 personen

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Rasp de groene schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Kneed het gehakt met de geraspte limoenschil, 1 eetlepel currypasta, de eiwitten en naar smaak zout heel goed door elkaar.
  • Draai van het gehakt 24 stevige balletjes.
  • Steek de balletjes op de sprieten citroengras of stokjes.

Bereiden

  • Verhit de grillpan goed voor.
  • Bestrijk het gehakt met 1 eetlepel olie en gril de spiesjes op middelhoog vuur in ca. 10 minuten gaar. 3.
  • Verwarm voor de saus een ½ eetlepel olie en fruit hierin de resterende currypasta 1 minuut.
  • Voeg de kokosmelk, pindakaas en sojasaus toe en breng de saus al roerend tot tegen de kook aan.
  • Breng op smaak met zout en enkele druppels limoensap.
  • Serveer de saus bij de spiesjes.

Tips / Opmerkingen

Lekker met pandanrijst, blaadjes koriander en Thaise wokgroenten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stokbrood met hamburgertjes en salsa

Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Plet de maïskorrels iets met een vork.
  • Meng de stukjes paprika en olijf met de komijn en olie naar smaak zout en peper door de maïskorrels.
  • Laat de smaken van de maïssalsa minimaal 30 min. intrekken.
  • Rasp intussen de schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Marineer de stukjes sjalot 5 min. in het limoensap.
  • Meng de geraspte limoenschil, stukjes tomaat, koriander, olie en naar smaak zout en peper door de sjalot.
  • Laat de smaken minimaal 30 min. intrekken.
  • Kneed intussen het gehakt met eiwit, paprikapoeder, 1 tl zout en naar smaak peper heel stevig door elkaar.
  • Verdeel het mengsel in 24 gelijke stukjes en vorm ze elk tot een hamburgertje.

Bereiden:

  • Snijd het stokbrood in de lengte open en leg de helften naast elkaar op een plank. Bestrijk een helft met olijventapenade en het andere stuk met tomatentapenade. Verhit de grillpan voor en gril de burgertjes aan elke kant 3 minuten.
  • Leg de burgertjes dakpansgewijs op de stokbroodhelften.
  • Schep de tomatensalsa op het stokbrood met de olijventapenade en de maïssalsa op het brood met de tomatentapenade.
  • Strooi de rucola erover.

Recept afdrukken
No ratings yet

Alaskabombe met mango

Recept categorieën: Fruit, IJs, Nagerecht
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de meringue:

Bereidingswijze

  • Haal het vanille-ijs uit de koelkast en laat een beetje zacht worden.
  • Pureer de mango uit de blik en meng met het vanille-ijs.
  • Vries een nacht in.
  • Schep de dag nadien 8 mooie bollen uit het ijs en vries deze 2 uur in.
  • Snijd de cake in plakken van 1 cm dikte.
  • Steek 8 cirkels van 6½ cm uit de cake en leg op een bakplaat.
  • Meng het sinaasappelsap en de cointreau en sprenkel over de cake.
  • Schil de verse mango's en snij het vruchtvlees in dunne plakken.
  • Leg deze op de cake en werk telkens af met een bol ijs.
  • Vries weer in terwijl u de meringue maakt.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Klop de eiwitten op tot zachte pieken en voeg geleidelijk aan de suiker toe tot de meringue stijf en glanzend is.
  • Strijk de meringue snel over het ijs, de mango en de cake en zet 1 à 2 minuten in de hete oventot de meringue licht gebruind is.
  • Serveer stante pede.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mignonette

Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak een vaste puree zonder er melk aan toe te voegen.
  • Doe er 3 eierdooiers en de gemalen kaas bij.
  • Breng op smaak.
  • Draai bolletjes ter grootte van een noot en wentel ze achtereenvolgens door bloem, licht geklopt eiwit en tenslotte door het paneermeel.
  • Laat opstijven op koele plaats.
  • Laat ze dan goudgeel bakken in het frituurvet.

Tips / Opmerkingen

Het is aangeraden de bolletjes van te voren klaar te maken en ze in de ijskast te bewaren.
Hoe vaster ze zijn, hoe beter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlottende eilandjes met appel

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 2 personen

ingrediënten

Voor de crème:

Voor de schuimpjes:

Voor het garnituur:

Voor de karamel:

Bereidingswijze

  • Zet de melk met de kaneel 2 minuten in de microgolfoven op volle kracht en laat het daarna rusten.
  • Klop de eidooiers met de suiker tot een schuimig mengsel, giet de melk erover en zet dit 3 minuten in de oven op halve kracht.
  • Roer de crème na 1½ minuut om en zorg dat de crème niet gaat koken; als dit toch gebeurt, mix dan enkele seconden.
  • Verdeel de crème over individuele schaaltjes en laat afkoelen.
  • Schil en ontpit de appel en snijd hem in plakjes.
  • Verwarm een bruineerschotel in de oven, laat de boter erin smelten en draai de schotel daarbij om.
  • Schik de plakjes appel er kransgewijs in enbestrooi ze met suiker en kaneelpoeder.
  • Bak ze 2 minuten in de oven op volle kracht, naargelang de kwaliteit van de vrucht, laat ze afkoelen en leg ze op de crème.
  • Klop de eiwitten met de suiker en het zout tot
  • sneeuw, leg die in kleine hoopjes op een bord en zet dat 1 minuut in de oven op halve kracht.
  • Leg de schuimpjes op de crème.
  • Doe voor de karamel de suiker in een diep bord, giet het water erover en zet het bord 4-5 minuten in de oven op volle kracht.
  • Draai de schotel daarbij dikwijls en controleer of de karamel niet te bruin wordt.
  • Giet de karamel in een dun straaltje over de schuimpjes en serveer ze koel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Panna cotta con salsa di frutti di bosco

Recept categorieën: Dessert, Nagerecht, Zuivel
Land van herkomst: Italië
Auteur: Coquinaria.it

Bereidingswijze

  • Breng de room met de sinaasappelschil aan de kook en laat 15 minuten rusten.
  • Klop de eiwitten met de suiker luchtig en roer de room zonder de schil er door.
  • Vul de ramequins met de room en zet ze in een ovenschaal met water.
  • Kook de room au bain marie ongeveer 1 uur in de oven op 100°C.
  • Serveer ze met bosvruchtensaus.