Recept afdrukken
No ratings yet

Geglazuurde kerstkoekjes

: Allerhande 2005
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door.
  • Snijd de boter in blokjes en leg ze in de kom.
  • Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn.
  • Voeg de dooier toe en kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg.
  • Vorm een deegbal en leg deze, verpakt in plasticfolie, 30 minuten in de koelkast.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Werkvlak en deegroller met bloem bestuiven en deeg uitrollen tot lap van 5 mm dikte.
  • Met vormpje (kerst)figuurtjes uit deeg steken.
  • Bakplaat met bakpapier bekleden en koekjes op enige afstand van elkaar erop leggen.
  • Koekjes in midden van oven in 15-20 minuten lichtbruin en gaar bakken.
  • Bakplaat uit oven nemen en eventueel met dikke breinaald of Chinees eetstokje gaatje in elk
  • koekje prikken, zodat koekjes aan lint kunnen worden opgehangen.
  • Bakpapier van warme bakplaat tillen (anders gaat het bakproces door) en koekjes minstens 30 minuten laten afkoelen.
  • Tot gebruik in luchtdichte trommel bewaren.
  • Poedersuiker met 5-6 eetlepels water tot glazuur roeren.
  • Bovenkant van koekjes met glazuur bestrijken en dit hard laten worden.
  • Eventueel een stukje (keuken)touw of lint door elk koekje rijgen om ze in kerstboom te hangen.

Tips / Opmerkingen

Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals glanzende pilletjes of musketzaad (bakproducten) of kleine snoepjes, bijvoorbeeld Smarties of mini-M&M's.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade koekjes Allerhande

Allerhande 2005
Recept categorieën: Chocolade, Koek
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door.
  • Snijd de boter in blokjes en leg ze in de kom.
  • Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn.
  • Voeg de dooier toe en kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg.
  • Vorm een deegbal en leg deze, verpakt in plasticfolie, 30 minuten in de koelkast.
  • Chocolade heel fijn hakken en door deeg kneden.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C. Bakplaat met bakpapier bekleden.
  • Van deeg balletjes zo groot als walnoot vormen en deze op 5 cm afstand van elkaar op bakplaat leggen.
  • Balletjes iets platter drukken en koekjes in midden van oven in ca. 15 minuten gaarbakken.
  • Bakpapier van warme bakplaat tillen (anders gaat het bakproces door) en koekjes minstens 30 minuten laten afkoelen.
  • Tot gebruik in luchtdichte trommel bewaren.
  • In kom egale crème roeren van zachte boter, poedersuiker en cacaopoeder.
  • Helft van koekjes met laagje chocoladecrème besmeren en er telkens tweede koekje tegenaan plakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Beschuitje met vanilleboter en aardbeien

Allerhande 2006
Recept categorieën: Brunch, Fruit, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit.
  • Roer het merg met 1 eetlepel suiker door de boter.
  • Besmeer de beschuitjes met de vanille boter en verdeel de aardbeien erover.
  • Bestrooi met de rest van de suiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Carrot cake

wortelcake / Allerhande 2003
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Leg het bakpapier op de bodem van de bakvorm.
  • Smelt 150 g boter.
  • Meng de boter, wortel, suiker, eieren en een mespunt zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor.
  • Roer vervolgens de rozijnen erdoor en giet het beslag in een bakvorm.
  • Bak de wortelcake in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar.
  • Test de gaarheid door in de cake te prikken met een satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen).
  • Neem de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
  • Laat de rest van de boter zacht worden (niet smelten).
  • Roer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer, tot er een glad glazuur ontstaat.
  • Neem de cake uit de bakvorm en leg op een schaal.
  • Strijk het glazuur met een spatel over de cake uit en laat het glazuur langs de rand druipen.
  • Zet de cake nog 15 min. in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft (het glazuur wordt niet hard).
  • Snijd de cake in 4 blokken en halveer diagonaal of recht.

Tips / Opmerkingen

U kunt de wortelcake ook als petit-fours serveren.
Maak dan wel anderhalf keer zoveel glazuur.
Snijd de cake voor het glazuren in 16 blokjes, bestrijk ze met glazuur en leg elk blokje in een papieren cakevormpje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Borstplaat stap voor stap

Allerhande 2003
Recept categorieën: Gebak, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Op aanrecht of hittebestendige snijplank vel bakpapier leggen en hierop vormpjes klaarleggen. In pan met dikke bodem suiker met slagroom en 2 el water op laag vuur verwarmen.
  • Continu roeren met pollepel.
  • Gesmolten suiker 3-5 min. al roerend zachtjes laten doorkoken.
  • Met pollepel testen of massa goed is: (methode 1) laatste druppel suikerstroop die van pollepel loopt trekt dun draadje of (methode 2) druppel die in kopje koud water valt, vormt direct hard balletje.
  • Pan direct van vuur nemen en suikerstroop tijdens afkoelen continu stevig roeren, anders vormt massa te grove structuur.
  • Als massa troebel en dikker begint te worden, deze razendsnel over ingevette vormpjes verdelen (tot ca. 1/2 cm dikte).
  • Borstplaat 10-15 min. laten afkoelen.
  • Vormpjes voorzichtig op hun kant leggen en verder laten afkoelen.
  • Vormpjes weer vlak leggen en nog eens 10 min. laten afkoelen.
  • Voorzichtig bakpapier eraf trekken en vormpjes verwijderen.

Tips / Opmerkingen

Borstplaatvariatie 1:
meng voor bruingekleurde borstplaat eerst 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de
suiker.
Borstplaatvariatie 2:
roer, als de suikermassa dikker begint te worden, er 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten
of geroosterde pijnboompitten door.

Recept afdrukken
No ratings yet

Syllabub

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Citroen onder koud water goed schoonboenen.
  • Met citroentrekker smalle reepjes schil van citroen trekken (of citroen met scherp mesje dun schillen en schil in smalle reepjes snijden) en in kommetje met koud water leggen.
  • Citroen uitpersen. In (steel)pan citroensap, sherry, suiker, kaneelstokje, kruidnagel, piment en nootmuskaat al roerend zachtjes verwarmen, blijven roeren tot suiker is opgelost.
  • Pan van vuur nemen en sherrymengsel ca. 1 uur laten staan.
  • Intussen in kom slagroom half stijf kloppen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Kaneelstokje en kruidnagel uit sherrymengsel nemen.
  • Sherrymengsel in dun straaltje door slagroom kloppen tot luchtig mengsel (= syllabub) ontstaat.
  • Syllabub in glazen scheppen.
  • Garneren met citroenreepjes. In elk glas 1 kaneelbiscuit steken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige kweeperensoufflé

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de kweepeer dun met een dunschiller.
  • Snijd hem in vieren (gebruik een stevig koksmes) en verwijder het klokhuis.
  • Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe ze met de siroop in een pan.
  • Schep de specerijen en reepjes sinaasappelschil erdoor.
  • Breng de kwee aan de kook en laat hem afgedekt in circa 15 minuten gaar koken.
  • Laat hem uitlekken en verwijder de specerijen. (De siroop kunt u later opnieuw gebruiken.)
  • Pureer het vruchtvlees in een keukenmachine.
  • U hebt circa 3 dl puree nodig.
  • Doe het in een kommetje en zet het in de koelkast.
  • Bereid de crème patissière en laat hem afkoelen.
  • Bereid intussen ramekinbakjes of een soufflévorm van 1 liter inhoud voor met 2 lagen gesmolten boter en stuif er gemalen noten over (laat koelen in koelkast).
  • Verwarm de oven voor tot 190 C.
  • Meng de gepureerde kwee door de crème patissière.
  • Klop in een grote, schone kom de eiwitten tot stevige pieken.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe, zodat het een glanzende meringue wordt.
  • Spatel deze door het romige vruchtenmengsel.
  • Schep dit mengsel in de voorbereide vorm(en) en strijk deze glad af met een spatel of de onderkant van een lepel.
  • Zet de vorm(en) op een bakplaat en bak deze tot ze goudgeel en mooi uitgerezen zijn.
  • Reken 12-15 minuten voor kleine ramekinbakjes, 15-18 minuten voor grotere bakjes en 25-30 minuten voor een grote soufflé.
  • Bestuif de soufflé(s) als u wilt met poedersuiker zodra ze uit de oven komen. Serveer direct.

Tips / Opmerkingen

Goudgele, geurige kweeperen zijn tegen het einde van september verkrijgbaar; groentewinkels hebben ze nog wel eens in de aanbieding. Kweeën zijn ouderwetse vruchten die een beetje op uit hun krachten gegroeide peren lijken. Buiten het kweeperenseizoen kunt u voor dit recept ook stoofperen gebruiken. Kweeën hebben hard vruchtvlees dat u niet rauw kunt eten. Ik pocheer het vruchtvlees graag in een lichte siroop met specerijen uit de Chinese keuken: het kleurt dan prachtig roze en verspreidt een heerlijk aroma.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardbeien ijs

Recept categorieën: Fruit, IJs
porties: 4 personen
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • Pureer ze samen met het citroensap en de melk.
  • Klop de eierdooier schuimig met de suiker.
  • Klop de slagroom bijna stijf. Vermeng het aardbeienmengsel met de geklopte room en de eierdooier.
  • Zorg dat het geheel goed gemengd is.
  • Doe het mengsel in de ijsmachine en laat deze 35 min draaien.
  • Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ongeveer een half uur in de vriezer

Recept afdrukken
No ratings yet

Luchtige limoen passievruchtmeringues

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 150 °C.
  • In vetvrije kom eiwitten met mixer kloppen tot massa pieken vormt.
  • Lepel voor lepel 200 g suiker erdoor kloppen, tot eiwitschuim stevige pieken vormt.
  • Van limoen ½ eetlepels schil raspen, limoenen uitpersen.
  • Met grote opscheplepel (niet van zilver) maïzena en 1 theelepel limoensap door schuim spatelen.
  • Van schuim op ruime afstand van elkaar 8 grote, ovale bergjes op met bakpapier beklede bakplaat scheppen.
  • Bakplaat in midden van oven schuiven en schuim ca. 1 uur bakken.
  • Als schuim toch bruin begint te kleuren, direct oventemperatuur verlagen of ovendeur (met pollepel ertussen) op kier zetten.
  • Oven uitschakelen, maar deur dicht laten.
  • Eiwitschuim minstens 1 uur laten drogen, tot buitenkant stevig aanvoelt, maar kern zacht en kleverig is.
  • Meringues tot gebruik in luchtdicht afgesloten trommel bewaren.
  • In steelpan limoensap met 200 g suiker, ½ eetlepels limoenrasp en 150 ml water tot stroopje inkoken.
  • Meringues over acht borden verdelen.
  • Passievruchten halveren en vruchtvlees eruit scheppen.
  • Passievruchtzaadjes door limoenstroop roeren.
  • Saus over meringues schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Borstplaat

AllerHande november 2003
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Op aanrecht of hittebestendige snijplank vel bakpapier leggen en hierop vormpjes klaarleggen.
  • In pan met dikke bodem suiker met slagroom en 2 eetlepels water op laag vuur verwarmen.
  • Continu roeren met pollepel.
  • Gesmolten suiker 3-5 minuten al roerend zachtjes laten doorkoken.
  • Met pollepel testen of massa goed is: (methode 1) laatste druppel suikerstroop die van pollepel loopt trekt dun draadje of (methode 2) druppel die in kopje koud water valt, vormt direct hard balletje.
  • Pan direct van vuur nemen en suikerstroop tijdens afkoelen continu stevig roeren, anders vormt massa te grove structuur.
  • Als massa troebel en dikker begint te worden, deze razendsnel over ingevette vormpjesverdelen (tot ca. ½ cm dikte).
  • Borstplaat 10-15 minuten laten afkoelen.
  • Vormpjes voorzichtig op hun kant leggen en verder laten afkoelen.
  • Vormpjes weer vlak leggen en nog eens 10 minuten laten afkoelen.
  • Voorzichtig bakpapier eraf trekken en vormpjes verwijderen.

Tips / Opmerkingen

Sinterklaas
Borstplaatvariatie 1:
meng voor bruingekleurde borstplaat eerst 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de
suiker.
Borstplaatvariatie 2:
roer, als de suikermassa dikker begint te worden, er 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten
of geroosterde pijnboompitten door.