Geglazuurde kerstkoekjes
: Allerhande 2005
porties: 4 personen
Equipment
ingrediënten
- 300 g bloem
- 150 g fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 g koude boter
- 1 eierdooier
- 200 g poedersuiker
Bereidingswijze
- Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door.
- Snijd de boter in blokjes en leg ze in de kom.
- Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn.
- Voeg de dooier toe en kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg.
- Vorm een deegbal en leg deze, verpakt in plasticfolie, 30 minuten in de koelkast.
- Oven voorverwarmen op 175 °C.
- Werkvlak en deegroller met bloem bestuiven en deeg uitrollen tot lap van 5 mm dikte.
- Met vormpje (kerst)figuurtjes uit deeg steken.
- Bakplaat met bakpapier bekleden en koekjes op enige afstand van elkaar erop leggen.
- Koekjes in midden van oven in 15-20 minuten lichtbruin en gaar bakken.
- Bakplaat uit oven nemen en eventueel met dikke breinaald of Chinees eetstokje gaatje in elk
- koekje prikken, zodat koekjes aan lint kunnen worden opgehangen.
- Bakpapier van warme bakplaat tillen (anders gaat het bakproces door) en koekjes minstens 30 minuten laten afkoelen.
- Tot gebruik in luchtdichte trommel bewaren.
- Poedersuiker met 5-6 eetlepels water tot glazuur roeren.
- Bovenkant van koekjes met glazuur bestrijken en dit hard laten worden.
- Eventueel een stukje (keuken)touw of lint door elk koekje rijgen om ze in kerstboom te hangen.
Tips / Opmerkingen
Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals glanzende pilletjes of musketzaad (bakproducten) of kleine snoepjes, bijvoorbeeld Smarties of mini-M&M's.