Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Syllabub

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Citroen onder koud water goed schoonboenen.
  • Met citroentrekker smalle reepjes schil van citroen trekken (of citroen met scherp mesje dun schillen en schil in smalle reepjes snijden) en in kommetje met koud water leggen.
  • Citroen uitpersen. In (steel)pan citroensap, sherry, suiker, kaneelstokje, kruidnagel, piment en nootmuskaat al roerend zachtjes verwarmen, blijven roeren tot suiker is opgelost.
  • Pan van vuur nemen en sherrymengsel ca. 1 uur laten staan.
  • Intussen in kom slagroom half stijf kloppen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Kaneelstokje en kruidnagel uit sherrymengsel nemen.
  • Sherrymengsel in dun straaltje door slagroom kloppen tot luchtig mengsel (= syllabub) ontstaat.
  • Syllabub in glazen scheppen.
  • Garneren met citroenreepjes. In elk glas 1 kaneelbiscuit steken.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige kweeperensoufflé

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de kweepeer dun met een dunschiller.
  • Snijd hem in vieren (gebruik een stevig koksmes) en verwijder het klokhuis.
  • Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe ze met de siroop in een pan.
  • Schep de specerijen en reepjes sinaasappelschil erdoor.
  • Breng de kwee aan de kook en laat hem afgedekt in circa 15 minuten gaar koken.
  • Laat hem uitlekken en verwijder de specerijen. (De siroop kunt u later opnieuw gebruiken.)
  • Pureer het vruchtvlees in een keukenmachine.
  • U hebt circa 3 dl puree nodig.
  • Doe het in een kommetje en zet het in de koelkast.
  • Bereid de crème patissière en laat hem afkoelen.
  • Bereid intussen ramekinbakjes of een soufflévorm van 1 liter inhoud voor met 2 lagen gesmolten boter en stuif er gemalen noten over (laat koelen in koelkast).
  • Verwarm de oven voor tot 190 C.
  • Meng de gepureerde kwee door de crème patissière.
  • Klop in een grote, schone kom de eiwitten tot stevige pieken.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe, zodat het een glanzende meringue wordt.
  • Spatel deze door het romige vruchtenmengsel.
  • Schep dit mengsel in de voorbereide vorm(en) en strijk deze glad af met een spatel of de onderkant van een lepel.
  • Zet de vorm(en) op een bakplaat en bak deze tot ze goudgeel en mooi uitgerezen zijn.
  • Reken 12-15 minuten voor kleine ramekinbakjes, 15-18 minuten voor grotere bakjes en 25-30 minuten voor een grote soufflé.
  • Bestuif de soufflé(s) als u wilt met poedersuiker zodra ze uit de oven komen. Serveer direct.

Tips / Opmerkingen

Goudgele, geurige kweeperen zijn tegen het einde van september verkrijgbaar; groentewinkels hebben ze nog wel eens in de aanbieding. Kweeën zijn ouderwetse vruchten die een beetje op uit hun krachten gegroeide peren lijken. Buiten het kweeperenseizoen kunt u voor dit recept ook stoofperen gebruiken. Kweeën hebben hard vruchtvlees dat u niet rauw kunt eten. Ik pocheer het vruchtvlees graag in een lichte siroop met specerijen uit de Chinese keuken: het kleurt dan prachtig roze en verspreidt een heerlijk aroma.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardbeien ijs

Recept categorieën: Fruit, IJs
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • Pureer ze samen met het citroensap en de melk.
  • Klop de eierdooier schuimig met de suiker.
  • Klop de slagroom bijna stijf. Vermeng het aardbeienmengsel met de geklopte room en de eierdooier.
  • Zorg dat het geheel goed gemengd is.
  • Doe het mengsel in de ijsmachine en laat deze 35 min draaien.
  • Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ongeveer een half uur in de vriezer


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Luchtige limoen passievruchtmeringues

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 150 °C.
  • In vetvrije kom eiwitten met mixer kloppen tot massa pieken vormt.
  • Lepel voor lepel 200 g suiker erdoor kloppen, tot eiwitschuim stevige pieken vormt.
  • Van limoen ½ eetlepels schil raspen, limoenen uitpersen.
  • Met grote opscheplepel (niet van zilver) maïzena en 1 theelepel limoensap door schuim spatelen.
  • Van schuim op ruime afstand van elkaar 8 grote, ovale bergjes op met bakpapier beklede bakplaat scheppen.
  • Bakplaat in midden van oven schuiven en schuim ca. 1 uur bakken.
  • Als schuim toch bruin begint te kleuren, direct oventemperatuur verlagen of ovendeur (met pollepel ertussen) op kier zetten.
  • Oven uitschakelen, maar deur dicht laten.
  • Eiwitschuim minstens 1 uur laten drogen, tot buitenkant stevig aanvoelt, maar kern zacht en kleverig is.
  • Meringues tot gebruik in luchtdicht afgesloten trommel bewaren.
  • In steelpan limoensap met 200 g suiker, ½ eetlepels limoenrasp en 150 ml water tot stroopje inkoken.
  • Meringues over acht borden verdelen.
  • Passievruchten halveren en vruchtvlees eruit scheppen.
  • Passievruchtzaadjes door limoenstroop roeren.
  • Saus over meringues schenken.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Borstplaat

AllerHande november 2003
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Op aanrecht of hittebestendige snijplank vel bakpapier leggen en hierop vormpjes klaarleggen.
  • In pan met dikke bodem suiker met slagroom en 2 eetlepels water op laag vuur verwarmen.
  • Continu roeren met pollepel.
  • Gesmolten suiker 3-5 minuten al roerend zachtjes laten doorkoken.
  • Met pollepel testen of massa goed is: (methode 1) laatste druppel suikerstroop die van pollepel loopt trekt dun draadje of (methode 2) druppel die in kopje koud water valt, vormt direct hard balletje.
  • Pan direct van vuur nemen en suikerstroop tijdens afkoelen continu stevig roeren, anders vormt massa te grove structuur.
  • Als massa troebel en dikker begint te worden, deze razendsnel over ingevette vormpjesverdelen (tot ca. ½ cm dikte).
  • Borstplaat 10-15 minuten laten afkoelen.
  • Vormpjes voorzichtig op hun kant leggen en verder laten afkoelen.
  • Vormpjes weer vlak leggen en nog eens 10 minuten laten afkoelen.
  • Voorzichtig bakpapier eraf trekken en vormpjes verwijderen.

Tips / Opmerkingen

Sinterklaas
Borstplaatvariatie 1:
meng voor bruingekleurde borstplaat eerst 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de
suiker.
Borstplaatvariatie 2:
roer, als de suikermassa dikker begint te worden, er 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten
of geroosterde pijnboompitten door.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen limoencurd

AllerHande juli 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Jampot en deksel afwassen in heet sodawater, omspoelen met kokend water en omgekeerd op schone theedoek laten drogen.
  • Citrusvruchten schoonboenen, schil grof raspen (of schil met mesje of citroentrekker in flinterdunne reepjes snijden).
  • Vruchten uitpersen. In pan laag water aan de kook brengen.
  • Eieren loskloppen in hittebestendige kom.
  • Boter met suiker, sap en rasp door losgeklopt ei roeren.
  • Vuur lager draaien en kom in pan hangen: bodem van kom mag water niet raken en water mag net niet koken.
  • Dit om schiften te voorkomen.
  • Eiermengsel al roerend met houten lepel verwarmen.
  • Na ca. 20 minuten begint het mengsel te binden tot een romige, ondoorzichtige vla.
  • Na ca. 5 minuten is vla zo dik dat hij op de bolle kant van de houten lepel blijft hangen en een hierin getrokken streep zichtbaar blijft.
  • Pan van vuur nemen en curd in jampot scheppen.
  • Deksel vastdraaien en curd verder laten afkoelen.

Tips / Opmerkingen

Curd is ongeopend enkele weken houdbaar in de koelkast.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Chocoladedruiven met ijs

Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Fruit, IJs, Nagerecht
porties: 4 personen
Calorieën: 520kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • VOORBEREIDEN:
  • Druiven wassen, droogdeppen met keukenpapier en in trosjes van 3 á 4 druiven verdelen.
  • Suiker in kommetje doen.
  • Met dunschiller 25 g chocolade in krullen schaven.
  • Rest van chocolade boven steelpan in stukjes breken.
  • Melk toevoegen.
  • Al roerend chocolade op zacht vuur laten smelten.
  • Trosjes druiven eerst in gesmolten chocolade dopen en dan direct door suiker wentelen.
  • Op bord leggen.
  • Tot gebruik in koelkast zetten.
  • BEREIDEN:
  • In midden van vier bordjes met ijsbolletjeslepel 2 bolletjes ijs scheppen.
  • Druiventrosjes er omheen leggen.
  • Chocoladekrullen op ijs leggen.
  • Direct serveren.

Nutrition

Calorieën: 520kcal | koolhydraten: 66g | Eiwit: 6g | Vet: 25g


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Frangipane taart met peren

Recept categorieën: Fruit, Taart

ingrediënten

Ingrediënten voor het deeg:

Ingrediënten voor de vulling:

Ingrediënten voor de garnering:

Bereidingswijze

Bereidingswijze van het deeg:

  • Meng de suiker met de bloem, bakpoeder, zout en basterdsuiker.
  • Laat de machine dit al eens door elkaar roeren.
  • Voeg nu de boter en het los geklopt ei toe.
  • Laat de machine mengen tot je deeg zich zet en dus 1 geheel wordt.
  • Haal het uit de kom en kneed het kort en lichtjes door met de hand.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat het nu even rusten in de koelkast.

Bereidingswijze van de vulling:

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Neem je handmixer of keukenmachine met de garde.
  • Meng het amandelmeel met de bloem, de suiker en het snufje zout.
  • Roer even kort door.
  • Voeg de boter en de eieren toe.
  • Laat de machine of handmixer nu zo lang mengen tot je een mooi egaal beslag hebt.
  • Vet de taartvorm in.
  • Rol het deeg uit tot een mooie ronde lap van ongeveer 3 à 4 mm dikte.
  • Rol het deeg op je deegrol en leg het deeg in de bakvorm.
  • Bekleed de randen mooi en rol met de deegrol het overtollige deeg netjes af.
  • Neem het frangipane beslag en leg het in de vorm.
  • Met een kleine spatel of lepel verdeel je het beslag mooi egaal over de bodem.
  • Schil de peren, snijd ze midden door in de lengte en verwijder het klokhuis.
  • Draai de peer om en snijd hem in reepjes.
  • Leg de halve gesneden peer met behulp van een paletmes of schilmes met de bolle kant naar boven in het beslag.
  • Ik heb in het midden nog een halve peer gelegd omdat ik dit mooi vond.
  • Bak de taart af in 45 minuten.
  • Laat de taart na het bakken een 10 minuutjes in de vorm zitten.
  • Daarna ontvormen en laten afkoelen op een taartrooster.
  • Verwarm de abrikozenjam en leg een kwastje klaar.
  • Smeer de peren en de taart volledig in met de warme abrikozenjam.
  • Dit is heel lekker voor de smaak maar voorkomt ook het uitdrogen van de taart.
  • Je taart krijgt een mooie glans.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Sinaasappelsterren

Recept categorieën: Gebak
porties: 65

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Bevochtig 2 bakplaten en bedek ze met bakpapier.
  • Klop voor het makarondeeg de eidooiers met de suiker, de vanillesuiker, zout en de sinaasappelschil 4 minuten met een mixer tot de suiker niet meer knarst.
  • Roer eerst 350 gr amandelen door het mengsel en kneed er daarna zoveel door, dat het deeg goed is te vormen.
  • Rol het deeg, liefst in een grote diepvrieszak, tot een dikte van 5-6 mm uit en vries het platliggend iets in.
  • Steek er sterren van verschillende grootte uit, doop de uitsteekvormpjes steeds in de gemalen amandelen.
  • Leg de koekjes vervolgens op de bakplaten en bak ze in het midden van de oven in ±10 minuten lichtbruin.
  • Laat ze daarna afkoelen.
  • Roer de poedersuiker met het sinaasappelsap en de kleurstof door elkaar.
  • Strijk dit glazuur gelijkmatig op de koekjes en garneer ze met de oranjesnippers.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Linzertorte II

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en laat de boter zacht worden.
Recept categorieën: Taart

Bereidingswijze

  • Vet een springvorm van 24 cm doorsnee met wat boter in.
  • Roer de zachte boter met de kristalsuiker, de vanillesuiker, het ei, de eidooier en de sinaasappelschil in ± 15 minuten schuimig en roer er dan geleidelijk de bloem en de gemalen amandelen door.
  • Verdeel de helft van het beslag over de bodem van de springvorm, leg de.
  • ouwel hierop, zodat het deeg is bedekt en smeer de aalbessenjam hierop uit.
  • (u kunt ook 250 gr jam gebruiken en de ouwels weglaten).
  • Spuit de andere helft van het beslag dwars over de jam, in de vorm van een traliewerk met buitenom een rand.
  • Strooi de amandelsnippers over de taart en bak de taart in ± 1 uur in een matigwarme oven van 160°C lichtbruin en krokant.