Recept afdrukken
No ratings yet

Meloen met kip en asperges

Recept categorieën: Brunch, Fruit, Kip, Lunch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de dressing

voor de salade

Bereidingswijze

  • Halveer de meloentjes en haal het vruchtvlees eruit met een bolletjesboor of snijd het in blokjes.
  • Maak voor de dressing de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringen.
  • Klop een dressing van de ingrediënten.
  • Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de kipfilet aan beide kanten in 3-4 minuten aan.
  • Bestrooi ze met zout en peper en schenk de grappa, vermout of witte wijn erbij.
  • Laat de kip, afgedekt, in ± 8 minuten gaar smoren.
  • Neem de kip uit de pan en schenk het bakvocht bij de dressing.
  • Snijd de afgekoelde kip in blokjes.
  • Schil zo nodig het houtige onderstukje van de asperges, was de groente en stoom de asperges, afhankelijk van de dikte en ouderdom, afgedekt, in 5-8 minuten beetgaar.
  • Neem de asperges uit de pan en laat ze afkoelen.
  • Snijd de asperges in diagonale stukjes van 4-5 cm lengte.
  • Halveer dikkere exemplaren in de lengte.
  • Meng de asperges met de kip en de dressing en vul de meloenhelften hiermee.
  • Bestrooi met geroosterd sesamzaad.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:

Neem gerookte kipfilet in plaats van zelf het kipfilet te bakken.
Of vervang de kipfilet door rauwe (Ganda)ham.
Garneer in dit geval met fijngeknipte salie in plaats van sesamzaad.

Info:

Een feestelijk lunchgerecht dat ook heel goed als hoofdgerecht kan worden geserveerd. Maak in het laatste geval een dubbele hoeveelheid vulling.
Meloenen zijn er in soorten en maten. Van heel groot tot klein, van friszuur tot honingzoet. Kies voor dit gerecht liefst de kleine Cavaillon meloenen, zodat een halve per persoon kan worden gevuld. Natuurlijk kan ook gewoon het vruchtvlees van bijvoorbeeld een ogenmeloen in stukjes door de salade worden gemengd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Venkel koolrabisalade

Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de venkel schoon.
  • Snijd de stengels eraf, bewaar de groene veertjes.
  • Verwijder het kapje aan de onderkant van de knol.
  • Snijd de knol in vieren, verwijder de harde kern en snijd de kwarten vervolgens in reepjes.
  • Maak de koolrabi's schoon.
  • Snijd de stengel met de blaadjes eraf en hak ze fijn.
  • Snijd de knol in vieren en vervolgens in reepjes.
  • Maak de paprika schoon, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
  • Was de courgette, verwijder de uiteinden, snijd hem in de lengte in vieren en vervolgens in plakjes.
  • Pel de sjalot en hak hem fijn.
  • Klop een dressing van de sjalot, de mosterd, de azijn, de olie, het geperste teentje knoflook, het basilicum in fijne reepjes en zout en peper.
  • Doe alle groenten in een schaal, schenk de dressing erover, meng goed en laat een half uurtje intrekken.

Tips / Opmerkingen

Serveer met crostini (geroosterde sneetjes brood) bestreken met olijfolie, knoflook en tomaat of foccacia.

Tip:

meng voor een maaltijdsalade 200 g in blokjes gesneden harde geitenkaas of graskaas door de salade.

Info:

Van begin juni tot oktober/november (als de eerste nachtvorst komt) is er weer volop venkel van Nederlandse bodem te koop. Ons klimaat (als het te warm is krijg je geen mooie bolvorm) en de grondsoort in Zuidoost-Nederland zijn bijzonder geschikt voor de teelt van venkel. Venkel gedijt op een vochthoudende, humusrijke zand- of lichte zavelgrond. De groente moet regelmatig kunnen groeien
te koud of nat is ook niet goed. Venkel is door zijn zachte anijssmaak heel geschikt voor een zomerse (maaltijd)salade. Bewaar venkel in de koelkast, behandel de knol voorzichtig, stoten leidt snel tot bruinverkleuring.
Koolrabi heeft een lichtzoete smaak met slechts een zweempje van kool. Rijk aan vitamine C, foliumzuur, calcium en magnesium, vooral in de blaadjes, dus ook deze gebruiken. Fijnhakken en door de salade.

Salade met gerookte forel
Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met gerookte forel

Recept categorieën: Salade, Vis
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Snijd de tomaatjes in tweeën.
  • Pers de citroen uit.
  • Kook de haricots vers.
  • Spoel ze koud zodat ze nog wel een bite hebben.
  • Snijd de gerookte forel in reepjes.
  • Maak de vinaigrette door in een kom alle de mosterd, yoghurt, citroen goed te mengen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Grill in een droge koekenpan de pijnboompitjes.
  • Verdeel de sla over 4 borden.
  • Verdeel de tomaatjes, bonen, de reepjes forel over de borden.
  • Verdeel de vinaigrette over de borden.
  • Doe hetzelfde met de pijnboompitjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemengde salade met gevulde kiprolletjes

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de vinaigrette:

Bereidingswijze

  • Leg de kipfilets tussen 2 velletjes plasticfolie en klop ze met de vlakke kant van eenhakmes of met een deegroller dun uit.
  • Besmeer de filets dun met pesto en leg op elk een plak ham.
  • Rol de filets op; wikkel de rolletjes in een stuk plasticfolie en sluit ze goed.
  • Pocheer de rolletjes (in het folie) in gevogeltebouillon in ± 20 minuten gaar of stoom ze gaar in een stoompan.
  • Laat ze afkoelen, neem ze uit het folie en snijd ze in plakjes.
  • Doe de salade in een kom.
  • Pel en snipper de sjalotjes, snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes en halveer de olijven.
  • Meng dit alles door de salade.
  • Maak een vinaigrette van de aangegeven ingrediënten en meng de helft ervan door de salade.
  • Verdeel de salade op 4 borden.
  • Verdeel de plakjes gevulde kip op de salade en besprenkel de salade met nog een beetje vinaigrette.
  • Strooi de pijnboompitten erover.
  • Pocheren of stomen geeft een ander kiprolletje dan bakken; logisch, door het bakken wordt het krokant van buiten.
  • Bij bakken bestaat alleen het gevaar dat ze droog worden als ze te lang in de pan blijven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensrollade met sinaasappelsaus

Recept categorieën: Varkensvlees
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wrijf het vlees flink in met peper en sinaasappelrasp.
  • Verhit 150 gr boter en braad het vlees rondom aan.
  • Temper de warmtebron en laat het vlees in 1 uur zachtjes gaar braden (bedruip regelmatig met de braadboter).
  • Neem na het braden de rollade uit de pan.
  • Giet zoveel boter uit de pan dat ongeveer 4 eetlepels overblijven.
  • Roer de bloem erdoor en voeg de mosterd, wijn en bouillon toe.
  • Roer alles goed door en vergeet daarbij de aanbaksel op de bodem niet.
  • Roer het sinaasappelsap door de saus en laat die even doorkoken.
  • Zeef de saus en voeg naar smaak zout toe.
  • Snijd de sinaasappelen in dikke plakken en verwarm ze in een bodempje water.
  • Snijd het vlees in dikke plakken, leg ze dakpansgewijs op een schaal en leg de sinaasappelplakken ernaast.
  • Schenk er een beetje saus over en serveer de rest apart.

FRIESE MOSTERDSOEP
Recept afdrukken
No ratings yet

Friese mosterdsoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Friesland, Nederland
porties: 4
Auteur: Lekker Frysk

Bereidingswijze

  • Verwarm de uiensoep.
  • Haal een paar lepels soep uit de pan en roer in een kommetje de mosterd daarin los.
  • Roer de maizena los met wat koud water.
  • Voeg de maïzena en crème fraîche toe, breng al roerende aan de kook.
  • Laat de soep licht binden.
  • Roer voor het opdienen de berenburg en de bieslook door de soep.
  • Verdeel de soep over vier soepkommen.
  • Doe er de stukjes stookbrood in.
  • Strooi er de nagelkaas over.
  • Grill de soep even tot de kaas een korstje heeft